3 igénytelen balkonnövény, ami a tűző napon is életben marad

Napfényes erkélyekre

Nem bírják a növények a forróságot az erkélyeden? Ők imádni fogják!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Déli fekvésű az erkélyed, tűz a nap, sehol egy tenyérnyi árnyék, és az összes növény kiég a melegben?

Leander

Az alábbi három virág kifejezetten jól érzi magát az ilyen helyeken, és nemhogy kiszáradni nem fognak, de gyors növekedésnek is indulnak majd, így árnyékuk menedéket nyújthat a tűző napsugarak elől.

Leander

Ha az erkélyen nyugodt, pihenésre alkalmas hangulatot szeretnél teremteni, válaszd a déli tájak jelképét, a leandert, ami színes virágtömegének köszönheti a népszerűségét.

A laza, felfelé álló, szétágazó növekedésű örökzöld növény akár az egy-három méteres magasságot is elérheti. Hosszú, keskeny levelei sötétzöldek, virágai június és szeptember között, csoportosan megjelenő bogernyős virágzatban nyílnak, és fajtától függően lehetnek fehérek, rózsaszínek, pirosak vagy sárgák.

A leanderek kedvelik a napsütést, illetve azt, ha védve vannak az esőtől és a széltől. Nyáron öntözd bőségesen, télen pedig vidd be a lakásba, de előtte metszd meg, valamint távolítsd el a felkopott ágakat.

A leanderek különösen a délies hangulatú növények mellett mutatnak jól - a citrusfélék, a hibiszkusz, de a különféle pálmák is szép hátteret biztosítanak a színkavalkádnak.

Légy azonban óvatos, a leandernek ugyanis minden része mérgező, ezért ha pici gyereked vagy kisállatod van, csak a megfelelő óvintézkedések mellett tartsd.

Meseszép, hangulatos erkélyek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Cseppecskevirág

Az Osteospermum, vagyis cseppecskevirág nagyon népszerű virágos növény, valószínűleg hosszú virágzási idejének és a margarétáéhoz hasonló, szép szirmainak köszönhetően. Mint az örökzöld félcserjék, évelők és egynyári növények legtöbb fajtája, a cseppecskevirág is Dél-Afrikából származik, ezért kedveli a meleg, napos helyeket.

Összes hibridje rendkívül szívós, színe pedig sokféle lehet, de mindig nagyon erőteljes, élénk árnyalatúak a szirmai, ezért is kedvelt balkon- és dézsanövény. A cseppecskevirág növekedése bokros vagy párna alakú. Lándzsára emlékeztető, buja, zöld levélzete van, hajtásai mereven felfelé állóak.

A díszes virágok május és október között jelennek meg, a színskála a fehértől a sárgán, a narancssárgán, a rózsaszínen és a piroson át a liláig tart, a virágok szakaszosan nyílnak. A növény 20-40 centiméter magasra nő. A cseppecskevirág közepesen tápanyagdús, könnyű talajban érzi jól magát, és kevés vizet igényel. Az elvirágzott hajtásokat rendszeresen vágd le.

Cseppecskevirág
Golgotavirág

Golgotavirág

A hiedelem szerint a golgotavirág Jézus szenvedését jelképezi: lilás-fehéres pártája a töviskoronát, sárga, ötszög alakú termője a kereszt szögeit, vörösesbarna bibeszála Jézus sebeit.

Némelyik fajtának ehető gyümölcse van, ilyen például a maracuja. A golgotavirágnak összesen körülbelül 400 különböző hibridje van, ezek elsősorban virágszínben, levél alakban és gyümölcstípusban térnek el egymástól.

Abban azonban megegyeznek, hogy mindegyikük gyönyörű, örökzöld kúszónövény, mely akár az egy-három méteres magasságot is elérheti.

Legmeglepőbb jellemzője a díszes, egzotikus virág, amely egészen nagyra is nőhet, fajtától függően június és szeptember között jelenik meg. A külső szirmok gyakran élénk színűek, és koronára emlékeztető, kör alakú, szálas szirmokat vesznek körül. A golgotavirág kedveli a meleg, védett, napos fekvést. A virágzási időszakban öntözd rendszeresen, és adj neki tápoldatot is.

Cikkünk megírásában Wota Wehmeyer és Hermann Hackstein Balkon- és terasznövények című könyve segített, mely a Mérték Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük