Így él valójában II. Erzsébet a Buckingham-palotában: a 775 szobából csupán hatot használ

A hatalmas Buckingham-palotából csak néhány helyiséget vesz igénybe a királynő.

GettyImages-1345475148 (1)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A királyi paloták mindig is talányos, nagy érdeklődésre számot tartó épületek voltak, így a Buckingham-palota is, mely 1837 óta London legszebb látványosságainak egyike, II. Erzsébet brit királynő fő lakhelye.

II. Erzsébet, aki 1952 óta az Egyesült Királyság, valamint a nemzetközösségi királyságok királynője, a leghosszabb ideje uralkodó brit fenség. Ahogyan a brit királyi család életének mindennapjai, úgy az övé mint a család fejéé, legfontosabb és legbefolyásosabb tagjáé is világszerte érdekli az embereket. Intimszférájába ma már nem engedi a nyilvánosságot, de fiatalkorából több, a lakrészében készült portréja fennmaradt. Természetesen azt nem tudni, hogy azóta mennyit változott privát környezete. Aki mégis arra kíváncsi, hol és miként éli idős mindennapjait az uralkodó ma, bizonyos szobáiba betekintést nyerhet, illetve a bennfenteseitől származó interjúkból vagy könyvekből titkos részleteket is megismerhet.

775 szobából csak néhányat használ

Noha a királynő olykor változtatja tartózkodási helyét, mert az év különböző szakaszait más-más helyeken, például karácsonyait a Sandringham-házban, nyarait pedig Balmoral-kastélyban tölti, a koronavírus-járvány miatt pedig a windsori kastélyban tartózkodott, fő lakhelye, uralkodói feladatai ellátásának színtere továbbra is a Buckingham-palota.

A gyönyörű, klasszicista stílusú épület 108 méter hosszú és 24 méter magas. Nem kevesebb mint 775 szobát foglal magában. A palota szobái nagyrészt titkosak, de azt tudni lehet, hogy egyebek mellett 19 állami szoba, 52 királyi és vendégszoba, 188 személyzeti szoba, 92 iroda és 78 fürdőszoba is található benne.

A fiatalkori képek egyike: II. Erzsébet a királyi nappaliban.
A fiatalkori képek egyike: II. Erzsébet a királyi nappaliban.
Fotó: Lisa Sheridan / Getty Images Hungary

Dacára a 775 szobának, II. Erzsébet királynő mindennapjait csupán a palota hat szobájában éli, mint azt varrónője, Angela Kelly könyvéből, a The Other Side of the Coinból tudni lehet. 

Lakrészében, 1946-ban.
Lakrészében, 1946-ban.
Fotó: Lisa Sheridan / Getty Images Hungary

Ezek a hálószoba, a privát nappali, az öltözőszoba, egy fürdő, egy szoba az audienciái megtartására, valamint egy várakozásra fenntartott helyiség.  A varrónő arról is ír, hogy a királynő hat szobája nem túl nagy méretű, így bútorok számára sincs benne túl sok hely, méretük ennél fogva is kisebb. Azok egyszerű fiókos szekrények, szekrények, karosszékek.

Az íróasztalánál, 1946-ban.
Az íróasztalánál, 1946-ban.
Fotó: Lisa Sheridan / Getty Images Hungary

A királynő tudatosan alakíttatta egyszerűbbre a lakrészét, ugyanis, ahogyan Kelly írja, maga is szerény, így közvetlen környezetében sem kedveli a fényűzést.

II. Erzsébet és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára 2019-ben, az audienciákra fenntartott szobában.
II. Erzsébet és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára 2019-ben, az audienciákra fenntartott szobában.
Fotó: WPA Pool / Getty Images Hungary

II. Erzsébet az audienciákra kijelölt szobákban fogadja a miniszterelnököket és más méltóságokat, hivatalos ügyben látogató, fontos személyiségeket.

II. Erzsébet íróasztalánál.
II. Erzsébet íróasztalánál.
Fotó: WPA Pool / Getty Images Hungary

Az uralkodó egyébként nem ott közlekedik, ahol más, a palotában mozgó személyek. Az épületben rejtett, titkos folyosórendszer köti össze az ő lakrészét és más palotarészeket, ahol II. Erzsébet zavartalanul és rövid utakon közlekedhet. Ezekbe rejtett ajtók vezetnek, melyeket például tükrök mögé bújtattak el.

A zongoránál, 1946-ban.
A zongoránál, 1946-ban.
Fotó: Lisa Sheridan / Getty Images Hungary

Kellytől azt is tudni lehet, hogy bár van királyi étkező, ahol a nagyobb vacsorákat tartják, a királynő nem ebben a helyiségben fogyasztja el mindennapi ennivalóját, hanem privát lakrészében.

A konyha és II. Erzsébet kedvencei

A királyi palotában patinás konyha működik, benne a királynő kívánságai szerint főznek. A tágas helyiségben a legmodernebb gépek segítségével készítik el az uralkodó és a család étkeit. A helyiség jellegzetes elemei a rézedények, amelyek elegánsan sorakoznak a konyha polcán.

Itt készülnek a királynő ételei.
Itt készülnek a királynő ételei.
Fotó: WPA Pool / Getty Images Hungary

John Higgins, aki korábban séfként dolgozott a konyhán, egy interjúban elmesélte, hogy II. Erzsébet kívánságára tilos a konyhában fokhagymát használni, és egyáltalán olyan alapanyagokat, amelyek a kelleténél szagosabbak.

Darren McGrady, a királynő korábbi személyi séfje egy interjúban elárulta, hogy II. Erzsébet szigorú diétát követ, melyben kerüli a magas keményítőtartalmú ételeket, például a burgonyát vagy a rizst. Nem eszik tésztát, sosem fogyaszt szendvicset, és mindent, ami héjas, meghámoznak a számára. Mindemellett természetesen  nagyon odafigyelnek a vitaminok és tápanyagok bevitelére is. McGrady azt is elárulta, hogy a királynő imádja a csokoládét, különösen, ha keksszel vagy valamilyen süteményben fogyaszthatja. Gyengéi a friss gyümölcsök, legfőképp a mangó, az eper és az őszibarack.

A cikk az ajánló után folytatódik

Honnan lehet tudni, hogy II. Erzsébet otthon van?

Bár sok időt tölt másutt, mégis tudni lehet, mikor tartózkodik a palotában II. Erzsébet. Otthonlétét egyetlen látványos dolog jelzi.

A jel az, hogy éppen milyen zászló van a palota tetején. Ha a brit zászló lobog, akkor a királynő nem tartózkodik otthon. Ha azonban a királyit tűzik fel, akkor II. Erzsébet a Buckingham-palotában van.

A palota rendhagyóbb helyiségei

Az épületben nemcsak a sorolt helyiségek kaptak helyet, hanem rendhagyóbbak is, melyek által az udvar egy város alaplétesítményeivel szolgálhatja ki lakóit.

A palotában létesítettek egy kápolnát. Az elsőt még Viktória királynő és Albert herceg alakíttatta ki 1844-ben, de azt 1940-ben bombatámadás érte, így a kápolna átkerült a palota délkeleti részébe.

II. Erzsébet a palota kápolnájában, 2005-ben.
II. Erzsébet a palota kápolnájában, 2005-ben.
Fotó: Anwar Hussein / Getty Images Hungary

Kialakítottak egy királyi mozit is, igaz, legfőképpen  nem a királynő vagy a királyi család veszi igénybe, hanem a  személyzet, például olyan alkalmakkor, amikor megtekintik az uralkodók nyilvános szerepléseinek felvételét.

Az épület felbecsülhetetlen értékű festménygyűjteményt őriz hatalmas képtárában. A kollekcióban olyan neves művészek csodálatos alkotásai találhatók, mint például Rubens, Vermeer és Rembrandt.

Egy, a képtárban készült felvétel. A háttérben Károly, Kamilla, elöl a királynő és a holland királyi pár. (2018)
Egy, a képtárban készült felvétel. A háttérben Károly, Kamilla, elöl a királynő és a holland királyi pár. (2018)
Fotó: Patrick van Katwijk / Getty Images Hungary

A palotában egy, a Royal Mail működtette posta és orvosi rendelő is van. Ez a két szolgáltatóegység az egész udvar számára ellátást biztosít. Meglepő módon rendőrség, sőt még bankautomata is került a falak közé.

Uszodát ugyancsak építettek, melyet nem csupán a királyi család, de a személyzet is igénybe vehet. Itt vett úszóleckéket a kis György, és bizonyosan itt fog két testvére, Sarolta és Lajos is.

A méltán híres erkély

Végül érdemes egy pillantást vetni a Buckingham-palota ikonikus pontjára, a látványos, széles erkélyre, melyen II. Erzsébet a királyi családdal jelenik meg jeles alkalmakkor.

A királyi család az erkélyen, 2019-ben.
A királyi család az erkélyen, 2019-ben.
Fotó: Chris Jackson / Getty Images Hungary

1913-ban alakították ki a keleti szárny mai képét, amikor is megbízták Sir Aston Webbet és Thomas Brockot, hogy felújítsák azt. Ekkor kerültek a robusztus oszlopok is az erkélyre. Ehhez a helyhez több különleges és emlékezetes megjelenés is köthető. Így például az, amikor V. György és Mária az I. világháború kitörésekor megjelent itt, illetve ezen a helyen csattantak el Károly és Diana, valamint Vilmos és Katalin első nyilvános csókjai is.

Hová költözött Harry és Meghan?

Harry és Meghan hátrahagyták a királyi létet, és Kanadába költöztek, egy szép környezetben lévő, hatalmas házba: mutatjuk belülről!

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük