A 3 leggyakoribb hiba, ami miatt elromlik a mosógép
Ha szeretnéd kedvenc mosógéped jó darabig a fürdőben látni, érdemes az alapszabályokat betartanod, hogy sokáig segítsen a ruhák tisztításában.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az olyan háztartási gépektől, mint a porszívó vagy a mosógép, hajlamos lehetsz elvárni, hogy mindig működjenek, és bírják a strapát. Csakhogy mint minden másnak, a háztartási készülékeknek is szükségük van alkalmanként a karbantartásra.

Emellett óvni is kell őket, hiszen bármennyire is strapabíróak, egy-egy véletlen baleset során ezek is könnyen felmondhatják a szolgálatot.

A mosógép esetében ráadásul elég egy kis figyelmetlenség, és máris kész a baj. A következőkben eláruljuk, mivel rövidítheted meg a legkönnyebben az élettartamát!

Minél több mosópor, annál rosszabb

Ha azt szeretnéd, hogy a mosógéped lassú halált haljon, a legjobb megoldás, ha a kelleténél rendszeresen több mosóport adagolsz a mosáshoz. A túladagolás következtében ugyanis a mosópor egy része nem a dobba kerül, hanem összetapad, lerakódik az adagoló falán, és a mosógép belsejében a vízkőtől szépen lassan megkövesedik, és egyre inkább elzárja a mosópor útját a dob felé.

Ahhoz, hogy a ruhák tiszták és illatosak legyenek, egyáltalán nem kell az előírtnál több mosószer. A mosógéped érdekében ezért csak annyit használj belőle, amennyi feltétlenül szükséges. Jó megoldás az is, ha áttérsz a folyékony mosószerek használatára, hiszen ezek esetében nem áll fenn a letapadás veszélye.

Ha pedig már megtörtént a baj - erre utal például az, ha a ruhákon nem érzed eléggé az öblítő vagy a mosópor illatát -, akkor távolítsd el a mosógép adagoló fiókját, és forró víz alatt egy kefével alaposan tisztítsd meg. Célszerű a fiók helyén kissé benyúlni a gépbe is, és onnan is kiszedegetni a mosószermaradványokat.

Pénz, kulcsok, fémtárgyak a zsebekben

Ha nem kínozni akarod a mosógéped, hanem percek alatt tönkretenni, tanácsos minél több fémtárgyat a nadrágok zsebében hagynod, amikor beteszed őket a gépbe. A mosógép dobjának legnagyobb ellenségei ezek, melyek egy csapásra tönkreteszik azt. Ha fémtárgyak nincsenek a kezed ügyében, elég, ha nem ellenőrzöd a farmerek gombjait, és hagyod, hogy azok mosás közben leváljanak a ruháról, és útra keljenek a gépben.
Amint a mosógép a centrifugázáshoz ér, ezek nagy erővel csapódnak majd oda a dob falához, felsértik azt, majd az így keletkezett sérülések a finomabb anyagból készült ruhákat is felsértik.

Ha nem célod tönkretenni a gépet, és a ruhatáradtól sem szeretnél elbúcsúzni, ügyelj rá, hogy a nadrágok, kardigánok zsebében ne legyen semmi, amikor beteszed őket a mosógépbe.

A gombos sliccű farmernadrágokat mindig kifordítva mosd, ezzel a kopástól is megóvod őket. Időközönként ellenőrizd a dob belsejét is: ha kisebb karcolásokat találsz, azokat kend le több rétegben színtelen körömlakkal, így azok nem húzzák majd ki a ruhák szálát.

Mindig tartsd csukva a fedelét vagy az ajtaját!

Kitűnő megoldás a mosógép tönkretételéhez, ha túlzásba viszed a rendszeretetet, és amint kivetted a gépből a ruhákat, azonnal jó szorosan bezárod az ajtaját, vagy lecsukod a fedelét. Ha ugyanis nem hagyod szellőzni a belsejét, és a párát bezárod a dobba, paradicsomi környezetet teremtesz a penészgombáknak a szaporodásra. A penész megtelepszik majd a dob mögött és mellett a mosógép falán, az adagoló és a dob közötti részen, illetve minden olyan helyen, ahonnan képtelen leszel anélkül eltávolítani, hogy szét kelljen szerelni a gépet.

Ha mégsem akarod kínozni a mosógépet, akkor ne feledkezz el erről az apró óvintézkedésről. Mindig hagyd nyitva az ajtaját mosás után legalább két-három órára, hogy kiszáradhasson a gép, különben a ruháidat is tönkreteszed, és szépen lassan a gépet is. A penész megtelepedését megakadályozhatod azzal is, ha havonta egyszer üresen indítod el a gépet úgy, hogy az adagolóba és a dobba fél-fél flakon trisót öntesz.

Ezzel a vízkőtől is megszabadíthatod a mosógéped.

Ha pedig minden mosáskor egy kevés ecetet is adagolsz a mosószerhez, azzal nemcsak a penésztől és a vízkőtől szabadíthatod meg, hanem a ruhák színét is megóvhatod.

Cikkünk megírásában az Elhallgatott tanácsok című könyv segített.

Ezt is szeretjük