Így szüntesd meg a lefolyók kellemetlen szagát!
6 bevált praktika
Ha tiszta a WC, levitted a szemetet, és nincs mosatlan edény sem, akkor csak a lefolyó lehet a bűnös.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lefolyók tisztán tartása nem csak a dugulás elkerülése végett fontos, hanem azért is, hogy megelőzhesd a kellemetlen szagok kialakulását.

Az üzletekben számos, vegyszerekkel teli szer kapható, csakhogy ezek, amellett, hogy drágák, igen mérgezőek lehetnek, ráadásul semmi sem garantálja azt, hogy valóban megoldják a problémát.

Ha nem akarsz ezreket költeni rájuk, mégis szükséged lenne egy hatékony fegyverre a lefolyók illatának és átjárhatóságának megőrzése érdekében, van egy jó hírünk: öt hatékony fegyvert is ismerünk.

Pezsgőtablettával, üdítővel

A lefolyókból áradó kellemetlen szag minden esetben egyértelmű jele annak, hogy valami nincs rendben odalenn. A konyhában a mosogatóba öntött zsír és ételmaradékok, a fürdőszobában a haj, a sampon- és a tusfürdőmaradványok, a WC-ben pedig a papír az, ami elakadhat a - minden bizonnyal vízkőlerakódásokkal borított - lefolyók csövében, és kellemetlen szagok kialakulásához vezethet. Utóbbiakkal úgy számolhatsz le hatékonyan, ha a lefolyó átjárhatóságáról gondoskodsz.

Ennek egyik legegyszerűbb módja a szénsav használata: a szennyeződéseket és a szagot is eltüntetheted egy csapásra, ha egy doboz kólát vagy más szénsavas üdítőitalt öntesz a lefolyóba vagy a WC-be. Hagyd benne egy órán át, majd öblítsd le.

Az üdítő helyett használhatsz ízesített pezsgőtablettát is: dobj néhány darabot a WC-be, vagy törj össze egyet, és a darabokat juttasd a lefolyóba. Húsz perc múlva öblítsd le forró vízzel.

Segítünk!
Ha nem csak a szagokkal kell harcba szállnod, hanem a makacs dugulással is, ismerj meg néhány nagyszerű módszert, amivel elháríthatod a problémát.

Bóraxszal, citromsavval a szagok ellen

A bórax nemcsak kitűnő szer a dugulás ellen, de a WC lefolyójának kellemetlen szagát is hatékonyan szünteti meg. Nem kell mást tenned, mint egy pohár bóraxot borítanod a lefolyó csövébe, majd néhány perc elteltével utána önteni négy liter meleg vizet.
Ha a konyhában a mosogatókagylóból árad kellemetlen szag, akkor állíts a lefolyóba egy tölcsért, és ezen keresztül adagolj egy pohárnyit a szerből. 15-20 percig hagyd hatni, majd engedj rá hosszan forró vizet. A cső falán lévő lerakódásokat maradéktalanul eltünteti.

A citromsav szintén hatékony fegyver, ráadásul a lerakódások eltüntetése után kellemes, citromos aromát hagy maga után. A mosogatókagyló lefolyójába egy pohárnyit, a WC lefolyócsövébe két-három pohárnyit önts.

Mindkét esetben hagyd hatni 15-20 percen át, majd leöblítheted. A citromsav jól oldja a vízkövet, eltávolítja a penészt és a makacs szennyeződéseket, ezért akár nedves ruhára szórva a fürdőszoba csempéjét és a padlót is megtisztíthatod vele.

Tudtad?
A citromsav mellett maga a citrom is számos módon vethető be a háztartásban. Ha kíváncsi vagy, hogyan válthatod ki vele a tisztítószereket, kattints ide!

Kellemes, tiszta illat ecettel, kávézaccal

Ahogy említettük, a dugulásért és a kellemetlen szagok kialakulásáért az esetek többségében a lefolyóba kerülő zsíros szennyeződések a felelősek. Ezekkel könnyen leszámolhatsz egy nagyszerű, ám kevesek által ismert szerrel, a kávézaccal, ami nemcsak kitűnő zsíroldó, hanem a szagok megszüntetésében is nagy segítség. Egyszerűen szórj egy marékkal a lefolyóba, majd erős vízsugárral mosd bele a lefolyócsőbe. A szag azonnal megszűnik.

Az ecet rendkívül hasznos szer, és nagy segítség a szagok eltüntetésében is. Ha nincs kedved vagy időd hetente takarítani a WC-t, mégis szeretnéd, hogy illatos és tiszta legyen, önts két pohár ecetet a WC-kagylóba.

Hagyd benne éjszakára, majd öblítsd le. A szagoknak reggelre nyomuk sem lesz.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük