Így számolj le a csöpögő csappal 5 lépésben
A csöpögő csap nemcsak idegesítő, de a pénztárcádnak sem tesz jót. Eláruljuk, hogyan szerelheted meg saját kezűleg.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A csöpögő csap nemcsak idegesítő, de gazdaságtalan is, hiszen az így elfolyó víz igazi pazarlásnak minősül. Kiiktatására azonban nem kell feltétlenül profi szakembert hívnod. Lépésről lépésre beavatunk abba, mit is kell tenned, ha fennáll a probléma, és szerelés közben hogyan teheted próbára rátermettségedet - még akkor is, ha nincs egyetlen férfi sem a háznál.

Mielőtt azonban bármilyen szerszámmal is a csapnak esnél, elsőként meg kell találnod a hiba okát. Néha a legijesztőbb problémának van a legegyszerűbb megoldása, csak tudnod kell, hogyan fogj hozzá.

Ha a végén mégsem sikerül egyedül megjavítanod a csapot, és mégis szakemberhez kell fordulnod, legalább hozzáértő módon támogathatod a munkáját.

A megfelelő időben és a megfelelő módon

Mint oly sok más dolognál az életben, a szerelésnél is fontos a megfelelő időzítés. Ha lehetséges, ne délután fél ötkor állj neki vízvezetéket szerelni. Gondolj arra az esetre is, ha például azonnal új alkatrészt kell venned, vagy vízvezeték-szerelőt kell hívnod, mert komolyabb a baj, mint hitted. Nem lesz túl kellemes, ha egy ilyen malőr miatt egész éjszakára el kell zárnod a vizet, vagy éppen vödrökkel kell ácsorognod a mosdókagyló alatt.

Elsőként zárd el a vizet!

Ha az idő alkalmas a szerelésre, az első dolgod legyen, hogy elzárod a vizet. Előfordulhat, hogy vészhelyzet esetén ezt nagyon gyorsan kell végrehajtanod, így mindenképpen érdemes ismerned a művelet lépéseit. Először keresd meg a főcsapot, majd forgasd el az óramutató járásával megegyező irányba, így elzárhatod a vizet. Amennyiben nem fordul el, kend be a menetet egy kis olajjal, azután könnyebben mozdul majd.

Vizsgáld meg az alátétet!

Amennyire bosszantó lehet egy csöpögő csap, néha annyira egyszerű a megjavítása. Hagyományos csapoknál általában csak egy apró fémdarab a ludas. Amikor megnyitod a csapot, felemelkedik egy gumialátét, és utat ad a víznek. Amikor elzárod a csapot, ez az alátét leereszkedik, és elzárja a rést. Ha az alátét megrepedt, vagy nem illeszkedik rendesen, akkor folyamatosan átengedi a vizet, és a csap csöpög. Az alátét kicserélésével tehát egyszerűen és gyorsan megszüntetheted a csöpögést. Miután sikeresen elzártad a főcsapot, máris hozzákezdhetsz a munkálatokhoz.

Távolítsd el a tartócsavart!

Elsőként tedd a dugót a mosdótál lefolyónyílásába. Vedd le a csapról a meleg/hideg jelzéseket, ezek alatt található egy tartócsavar. Ezt a megfelelő csavarhúzóval csavard ki az óramutató járásával ellentétes irányba.

Ha olyan feladatot hajtasz végre, ami valami szétszedésével, majd összerakásával jár, mindig írj fel számokat egy kis füzetbe, és helyezd az először kiszerelt alkatrészt az egyes fölé, és így tovább. Az összeszerelés természetesen fordított sorrendben történik. A tartócsavar eltávolítása után leveheted a csapot is. A biztonság kedvéért tekerd körbe szarvasbőrrel a szerelvényt, hogy megvédd a fényezését, majd villáskulcs segítségével távolítsd el a felső részét. Próbáld meg leszedni a fejegységen lévő csavart. Ha nem akar megmozdulni, a csap alsó részét szintén tekerd körbe szarvasbőrrel, fogj rá egy csavarkulccsal, és próbáld újra, vagy kicsit húzd meg a csavart, mielőtt kioldanád, így megszüntetheted a meszesedés okozta szorulást.

Cseréld ki, tisztítsd meg!

Miután sikeresen eltávolítottad a fejegység csavarját, leveheted a foglalatot is. Ezután már látszik az alátét. Csavarhúzó segítségével szedd ki a régi alátétet, és helyezd a foglalatba az újat. Mielőtt összeszerelnéd a csapot, érdemes az egyes alkatrészeket alaposan megtisztítanod, hiszen a vízkő a csap belsejét sem kíméli. Ha csak kevésbé vízkövesek, elég egy órára ecetbe áztatnod őket.

Ha azonban rozsdát is látsz rajtuk, akkor egy alapos tisztítószeres átmosás sem árt - a mai vízkőoldók az enyhébb rozsdával is elbánnak. Ha úgy látod, hogy utóbbi makacsabb, esetleg a tömítés vagy a csavar sérült, akkor tanácsos azok helyett újakat beszerezned, különben hiába dolgoztál.

Megoldás kerámiacsapokhoz

A modern, kerámiabetétes csapokkal is előfordulhat, hogy csöpögni kezdenek. Ebben az esetben még egyszerűbb dolgod van, a betétet ugyanis nem kell feltétlenül azonnal cserélned: általában elég csak jól kitisztítani.

A csöpögést esetükben ugyanis a legtöbbször a betétben megrekedő vízkő és egyéb szennyeződés okozhatja. Itt megtudhatod, hogyan szerelheted szét, majd tisztíthatod ki a kerámiabetétes csapokat.

Ezt is szeretjük