Így javítsd meg a csöpögő csapot!

A csöpögő csapnál már csak az idegesítőbb, ha körülötte folyton áll a víz. Eláruljuk, hogyan oldhatod meg egyszerűen a problémát!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Még a legjobb háztartásokban is akad időről időre javítanivaló - a csöpögő csap például bizonyára mindenkinek megkeserítette már az életét.

A probléma ráadásul visszatérő, ha azonban tudod, hogyan javíthatod meg saját kezűleg, megkímélheted magad a kellemetlenségektől, és még pénzt is megspórolhatsz.

Nem kell ugyanis szerelőre költened, és abban is biztos lehetsz, hogy a vízszámlán sem hagy nyomot az alattomosan csöpögő, szivárgó víz. Így csináld!

Fogót, csavarhúzót a kézbe!

Ha már nagyon idegesít a csap csöpögése, ideiglenes megoldásként köthetsz egy spárgát vagy fonalat a nyakára, azzal elvezetheted a vízcseppeket a lefolyóhoz. Mindez azonban nem segít sem a csapon, sem pedig azon, hogy a probléma ne mutatkozzon meg a vízszámlán.
Ha véglegesen szeretnél leszámolni a csöpögéssel, szerszámokra lesz szükséged, melyekkel szétszerelheted a csapot. A csöpögés okát ugyanis az esetek többségében a csaptelep belsejében kell keresni. A szivárgást legtöbbször a belül lerakódott vízkő vagy az időközben keletkezett rozsda okozza, ami szétfeszíti a tömítőgyűrűt. Emellett problémát okozhat az is, ha a csapot többször túl erősen csavartad már meg az elzárásakor, aminek következtében a recés betét úgynevezett hornyai elkoptak. A csöpögést mindkét esetben csak úgy szüntetheted meg, ha szétszeded a csapot.

A gombon át a csap belsejéig

A hagyományos csaptelepekkel könnyebb a dolgod, hiszen azoknak a fedőgombját - amivel kinyitod és elzárod a vizet - egyszerűen leszedheted. Mielőtt azonban nekiveselkednél a munkálatoknak, keresd meg a sarokcsapot, és zárd el, hogy a csap szétszedése közben ne árassza el a kiömlő víz a helyiséget.

Ezután jöhet a gomb eltávolítása. Ha kis műanyag lap, úgynevezett takarósapka borítja, azt egy késsel egyszerűen pattintsd le, majd az alatta található csavart csavarhúzóval távolítsd el. Ezután ideális esetben egyszerűen lehúzhatod a gombot. Ha modern csapteleppel van dolgod, és nem találod a módját annak, hogyan is szedhetnéd szét, nézd meg a vásárlásakor kapott összeszerelési útmutatót - ha megvan -, vagy kérj segítséget. A csaptelepekkel kereskedő üzleteket is felhívhatod.

Ha sikerült leszedni a gombot, akkor már csak a csapbetéteket kell kiszedned. Ehhez szükség lesz egy fogóra vagy egy speciális szerelőkulcsra, ezért nem árt, ha van egy olyan ismerősöd, akitől kölcsönkérhetsz egyet. Ha sikerült kiemelned a betétet, ellenőrizd a tömítőgyűrű és a többi tömítés állapotát.

Cseréld, javítsd, tisztítsd ki!

Ha úgy látod, hogy a tömítőgyűrű deformált vagy kopott, mindenképpen vegyél helyette újat. A csaptelep alkatrészeit áztasd ecetbe - makacsabb vízkő esetén vízkőoldóba - , így eltávolíthatod róluk a vízkövet. Az egyes alkatrészeket is alaposan vizsgáld meg: ha úgy látod, hogy megkoptak, sérültek, érdemes helyettük újat venned.

Mielőtt visszaszerelnéd a csapot, minden belső alkatrészt alaposan kenj be vízálló szilikonpasztával, mely egyben a tömítés mértékét is fokozza, és az alkatrészek visszahelyezését is megkönnyíti. A pasztát barkácsáruházakban szerezheted be.

Ha a csap ezután is csöpög vagy mozog, akkor nincs más választásod, mint szerelőt hívni. Hosszútávon viszont jobb megoldás, ha a régebbi, rossz szerelvényeket újakra cseréled: a kerámiabetétes, modern, intelligens csaptelepek esetében például kizárt a csöpögés, és kevésbé is kopnak, mint hagyományos társaik.

Ezt is szeretjük