A 4 leghatékonyabb módszer penész ellen

A legtisztább otthonban is felütheti a fejét a penész, ha a körülmények megfelelőek számára. Számolj le vele a következő módszerekkel!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A penész annak ellenére is felütheti a fejét a lakásodban, ha rendszeresen kitakarítasz, ráadásul a lehető leghatékonyabb tisztítószerekkel.

Elég ugyanis, ha a nyílászárók túlzottan leszigetelik a lakást, és akadályozzák a helyiségek természetes szellőzését, vagy rendszeresen a a szobában szárítod a ruhákat, és nem ügyelsz arra, hogy mekkora páratartalmat idézel ezzel elő.

Ha a spórák már elszaporodtak, a következő módszerekkel könnyen megszabadulhatsz tőlük, és abban is segítünk, hogy megakadályozd az újbóli megtelepedésüket.

Penész ellen ammóniával

Az ammónia színtelen, szúrós szagú gáz, amely azonban nagyon jól oldódik a vízben, és kiváló alapanyaga a tisztítószereknek. Egyben pedig rendkívül hatékony fegyver a penész ellen. Ha a penész a fürdőszoba csempéjén telepedett meg, akkor azt könnyen eltávolíthatod, a csempét pedig ismét ragyogóvá varázsolhatod úgy, hogy áttörlöd három és fél liter víz és háromnegyed pohár ammónia oldatába mártott szivaccsal.

Ha fonott bútorokról akarod eltüntetni a penészt, akkor keverj össze két evőkanál ammóniát három és fél liter vízzel, és ezzel mosd át őket. Egy régi fogkefével kisúrolhatod a nehezen elérhető réseket is. Ezután alaposan öblítsd le a bútort, és hagyd megszáradni.

14 filléres csodaszer

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kanapé és a szövetek megmentője

A bórax nemcsak az eldugult lefolyók tisztításában segít, hanem a penész elleni harcban is. A kanapé kárpitján vagy a szöveteken keletkezett penészfoltoknak például nyoma sem lesz, ha egy szivacsot fél pohár bórax és két pohár forró víz oldatába mártasz, majd átdörzsölöd vele az érintett részt. Hagyd az oldatot hatni néhány órán át, azután dörzsöld át alaposan tiszta vízbe mártott szivaccsal. Ha ruhából akarod kitisztítani a penészt, áztasd be két pohár bórax és két liter víz keverékébe.

Tipp
Citromlé és só keverékével is megszabadulhatsz a ruhákon éktelenkedő penészfoltoktól. Dörzsöld be a keverékkel az érintett területet, majd hagyd megszáradni. A műveletet addig ismételd, amíg a folt teljesen eltűnik.

A legsokoldalúbb fegyver - penész ellen is

Az ecet valóban sokoldalú: bevetheted többek között a dugulás elleni harcban, használhatod a mosásnál, valamint az ablakok tisztításánál.

Emellett kitűnően távolítja el a penészt is szinte bármilyen felületről, legyen az a csap a fürdőszobában, a kerámiacsempék, festett bútorfelület vagy éppen a műanyag zuhanyfüggöny. Ha vastagabb, makacsabb penészréteget akarsz eltávolítani, akkor hígítatlan 20%-os ecetet használj, és ezzel dörzsöld át vagy mosd át a penészes felületet. Kisebb foltok eltávolításához fele-fele arányban keverd el vízzel, és úgy használd.

Tipp
Az ecetet töltsd szórófejes flakonba, és így spricceld át a kád és a mosdókagyló felületét. Hagyd hatni 10-20 percig, majd egy durvább szivaccsal alaposan súrold át. Így a vízkövet is eltüntetheted.

Az örök kedvenc szódabikarbóna

A szódabikarbóna az ecethez hasonlóan számos esetben a segítségedre lehet. A sütés mellett használhatod többek között a dugulás elhárítására, illetve a mosószer erejének fokozására a mosóporhoz adagolva. A penész ellen pedig egyenesen kiváló fegyver. Kevés vízzel elkeverve készíts sűrű masszát, majd ezzel súrold át a fürdőszobában azokat a kád- vagy csempefelületeket, amelyeket a vízkő mellett a penészfoltok is elcsúfítanak.

A penészes zuhanyfüggöny ismét tiszta lesz, ha két fehér fürdőlepedővel együtt beteszed a mosógépbe, a mosóporhoz a mosási program elején fél pohár szódabikarbónát öntesz, az öblítés során pedig fél pohár ecetet adagolsz a gépbe.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Négy tipp a penész megtelepedésének megakadályozására

  • Lehetőleg ne műanyag ablakokra cseréld le a nyílászárókat, ha felújítást tervezel. Ha viszont ilyennel van dolgod, rendszeresen szellőztess, hogy a páratartalom ne legyen túl magas.
  • Olyan helyiségben szárítsd a ruhákat, amelyek jól szellőznek, vagy ahol nyitva hagyhatod résnyire az ablakot az idő alatt, amíg a ruhák száradnak.
  • A fürdőszoba ajtaját mindig hagyd nyitva fürdés vagy zuhanyzás után, és így tegyél a mosógéppel is. Utóbbiban könnyen megtelepszik a penész, ha nincs lehetősége kiszáradni a belsejének.
  • A csempéket, a kádat és a mosdókagylót hosszú időre megóvhatod a penésztől, ha, miután megszabadítottad a vízkőtől és a kosztól, felviszel a felületükre egy rétegben autóviaszt. Egy puha, száraz ruhával polírozd át a felületet.
Ezt is szeretjük