Így néz ki a tökéletes konyhabútor! - A legfontosabb szempontok
Ahhoz, hogy a konyhádat tökéletesen tudd használni, fontos, hogy a bútorok minden igényedet kielégítsék.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A konyhabútor több szempontból is meghatározó, hiszen a helyiség stílusát, méretét, hangulatát és használhatóságát is befolyásolja. A kisebb konyhákba általában beépített bútorokat javasolnak, míg a nagyobbakba a szabadon álló, esetleg konyhaszigettel is ellátott bútorok alkalmasak. Ez a szabály azonban nincs kőbe vésve, hiszen néha éppen a szabadon álló szekrény enged elég teret a kis konyhákban, és a nagyobbakba is bátran választható beépített típus.

A legfontosabb ugyanis az, hogy a szekrény kielégítse az egyedi igényeket. Ha még a konyha berendezése előtt állsz, vagy éppen most fontolgatod lecserélni a régi konyhaszekrényedet, akkor a következő szempontokat vedd figyelembe a tervezésnél!

A méret nagyon lényeges

Az első és legfontosabb szempont a konyhaszekrény kiválasztásánál, hogy annak mérete a helyiség méreteinek is megfeleljen, és a te igényeidet is kielégítse. A lapra szerelt konyhaszekrények általában ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkeznek: az alsó szekrények szélessége 60 centi, mélysége pedig szintén 60 centi, de a kisebb konyhákhoz igazodva léteznek 50 centi mély típusok is. A falra akasztható szekrények mélysége általában 32-35 centi. Ami azonban változhat, az a konyhaszekrény magassága. Erre is fontos figyelni a választásnál és a tervezésnél, hiszen a nagyon alacsonyan és a túl magasan lévő munkafelület egyaránt kényelmetlenné teszi a mosogatást, az ételek előkészítését és a főzést.

Az ideális magasság az előregyártott konyhaszekrények esetében 90 centi. Ha ezt kényelmetlennek érzed, akkor asztalossal készíttess egyedi bútort a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett.

Fontos!
A konyhaszekrények alsó és felső része között legalább 40 centis távolság legyen: emellett dolgozni is könnyű, és a felsőbb szekrényeket is kényelmesen eléred.

Anyagok, színek, felületek

A konyhabútor esetében a felületek - beleértve a munkapultot és az ajtófrontokat - különösen fontos szerepet játszanak: meghatározzák a konyha egészének hangulatát, és befolyásolják a konyhaszekrény tisztántarthatóságát. A berakásos felületek nagyon jól mutatnak a vidékies vagy klasszikus jellegű konyhákban, ám sokkal jobban vonzzák a piszkot, és tisztítani is nehezebb ezeket. Jobb választás a sima felület, melyen nem tud lerakódni a por, és melyről néhány könnyed mozdulattal letörölheted a kicsöppent zsírt vagy ételt. A magas fényű festékkel bevont faajtók, a fém- vagy üvegfelületek pedig visszaverik a fényt, így modern jelleget kölcsönöznek a bútornak, továbbá optikailag tágítják a teret.

A munkapult anyagának kiválasztásánál a teherbírást és a tisztíthatóságot kell szem előtt tartani. A nyers fából készült munkapult hangulatos, de maradandó karcolások keletkezhetnek rajta, melyek elszíneződhetnek.

A márvány is könnyen összekarcolódik, a grániton pedig - bár karc- és hőálló - foltokat hagy a zsír, az olaj és az olyan savtartalmú élelmiszer, mint például a narancslé. Ha olcsóbb és strapabíróbb anyagot keresel, akkor válassz rétegelt műanyaggal bevont forgácslapot - úgynevezett dekormunkalapot - vagy akrilt. Mindkettő kitűnően ellenáll a külső behatásoknak, és nem deformálódik hő és víz hatására sem.

Ügyesen a színekkel!

Ma már a szivárvány szinte minden színében kapható konyhabútor. De mint a falak vagy a padló esetében, a konyhaszekrénynél sem szabad elfelejteni, hogy meghatározó egybefüggő felületről van szó. A kisebb, szűkebb konyhákba nem tanácsos erős, sötét színű bútort választani, még akkor sem, ha egyébként a falak világosak.

Az egyszínű fehér, a krémes árnyalatok, a pasztellszínek és a natúr fa közepes és világosabb árnyalatai ideálisak. Nagyobb konyhák esetében szabadabb a választás, de itt is törekedj arra, hogy ne húzd össze a teret túlságosan sötét, erős színekkel.

Külső és belső kialakítás

Ma már a készen kapható konyhák között is egyre több különleges kialakítással találkozni. A helytakarékos ajtónyitási mechanizmus és a speciális belső kialakítás a nagyobb konyhákban is hasznos, a kisebbekben viszont szinte elengedhetetlen. Ha utóbbival van dolgod, a hagyományos, zsanéros ajtók helyett - melyek kinyitott állapotban sok helyet foglalnak el - válassz rolós vagy tolóajtós típust, melynek ajtaja függőlegesen vagy oldalirányban mozog. A felső szekrényeknek pedig olyan változatot, melynek ajtaja felfelé nyílik, vagy a szekrény belsejébe tolható.

A konyhaszekrény praktikus belső kialakítása a tárolás miatt nagyon lényeges. A rend érdekében olyan konyhabútort válassz, mely speciális fiókokkal rendelkezik, például a sarkokban kiforgatható polcok fiókokkal vagy keskeny, de a konyhaszekrény magasságával megegyező, vízszintesen kihúzható, polcos fiókokkal.

Ezek jóval több tárolóhelyet biztosítanak, mint a hagyományos fiókok és polcok, mégis átláthatóbbak.

Ezt is szeretjük