5 ártalmatlannak tűnő dolog, ami teljesen tönkreteszi a hűtőt - Erre figyelmeztet a kattogó hang
Ha rosszul ápolják, könnyen tönkremehet a hűtőszekrény. Ezekre kell vigyázni.

huto-takaríitas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hűtőszekrény túlzás nélkül az egyik legfontosabb nagy gép a háztartásban, hiszen az ételek frissessége és tartóssága függ tőle. Annál is ijesztőbb, milyen apró figyelmetlenségek okozhatják a meghibásodását.

A hűtő hibái először a villanyszámlán jelentkeznek, de ennél sokkal komolyabb problémákat is okozhatnak. Ha az ember nem lép időben, lehet, hogy idejekorán kell hűtőszekrényt cserélnie, ami kicsit nagyobb csapás a pénztárcája számára, mint a megnövekedett fogyasztás. Mutatjuk a leggyakoribb és legkönnyebben elkerülhető hibákat, melyek tönkretehetik a hűtőszekrényt.

Nem takarítod elég alaposan a hűtőt

Nem is elsősorban a belső takarítása szokott elmaradni, hanem az ajtók oldalának és a gumírozásnak a tisztítása, pedig ételmaradékok, kiömlött folyadékok gyűlhetnek itt össze, és biztosíthatnak otthont rengeteg baktériumnak. Ráadásul, ha ez sokáig így marad, lassan tönkreteheti a kosz a szigetelést, és az így keletkezett résen át megszökhet a hideg levegő, ami még rövidtávon is magasabb fogyasztáshoz vezet, ráadásul így az ételek is könnyebben megromlanak. Mindig figyelj rá, hogy a hűtő takarítása közben az ajtó élei se maradjanak ki.

no-huto

Túlzottan tele vannak a polcok

Sok szempontból jó, ha dugig van a hűtő, csak épp a készüléknek nem tesz jót. Ha túl sok étel zsúfolódik össze a hűtő belsejében, annak jobban kell dolgoznia, hogy fenntartsa a hőmérsékletet, és egy túlhajtott hűtő hamarabb megy tönkre. Ez a probléma könnyen elkerülhető, ha időnként alaposan átselejtezed a lassan romló ételeket.

Nem tisztítod a vízszűrőt

Ha olyan típusú hűtőd van, mely jeget csinál, kulcsfontosságú, hogy időnként takarítsd ki a vízszűrőt, különben komoly gondokat okozhat. Még a legjobb esetben is tönkremehet a jégadagoló, a legrosszabb esetben viszont magas villanyszámlával és rossz hűtővel végezheted. A vízszűrő hibáját onnan lehet kiszúrni, hogy ilyenkor egyre kisebb és kisebb jégkockák jönnek ki a gépből. 

Nem takarítod a hűtőrácsot

Nem csak a hűtő elejét, de a hátulját is érdemes néha kitisztítani. A rácsot elég évente egyszer tisztítani, vagy kétszer, ha a lakásban olyan állat is él, amelyik hullatja a szőrét. Ezzel elkerülhető a meghibásodások nagy százaléka. A kosztól ugyanis nem lesz olyan hatékony a hűtés, és így nem csak többet fogyaszt a készülék, de a kompresszor is túlműködik, és a hűtő hamar felmondhatja a szolgálatot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem figyelsz a furcsa hangokra

Ha azt hallod, hogy a hűtő furcsa hangokat ad ki, vagy zajosabb, mint általában, érdemes rögtön szerelőt hívni. Ha csak apró meghibásodásról van is szó, lehet, hogy olcsóbban megúszod a javítást, mint akkor, ha hagyod elharapózni a problémát.

Gyönyörű álomkonyhák csodás hűtővel

Ha hűtővásárlás előtt állsz, nézd meg ezeket a csodaszép, hűtő köré berendezett álomkonyhákat, hátha inspirációt tudsz belőlük meríteni a saját otthonodhoz.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük