4 hűsítő tipp házilag
Ha nem bírod a kánikulát
Folyik rólad a víz, és éjszaka sem tudsz aludni a hőség miatt? A ventilátor mellett van más megoldás is arra, hogy hűvösen tartsd az otthonod!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A meleg senkit nem kímél. Feltüzel, megizzaszt, elfáraszt, zavarja a koncentrációt, és alkalmanként még idegessé is tesz. Persze egy romantikus nyári estéhez elengedhetetlen kellék a 30°C, ugyanez a lakásban azonban már korántsem annyira kellemes.

Van, aki ventilátorral veszi fel a harcot a kánikulával szemben, míg mások a légkondicionáló berendezésekre esküsznek - és fizetnek vagyonokat a villanyszámlára.

Na de mit tegyen az, akinek a ventilátor kevés, klíma beszerelésére pedig nincs lehetősége? Használja tippjeinket!

Hűtsd le a lakást színekkel!

Bár már az általános iskolai rajzórákon is szó esik a színskáláról, a hideg és meleg árnyalatokról, mégis sokan hajlamosak megfeledkezni minderről. Pedig nem érdemes, a színek ugyanis amellett, hogy gyógyítani képesek - nem véletlenül alkalmazzák őket színterápia formájában a gyógyászatban -, befolyásolni tudják az ember hangulatát, közérzetét, és nem utolsósorban a hőérzetét. Ha tehát eleged van a lakásban uralkodó hőségből, akkor első lépésként sokat segíthet, ha rászánod magad egy kis dekorálásra, és becsapod a hőérzetedet azzal, hogy kifested a lakást! Ha azonban sem időd, sem a pénztárcád nem engedi, hogy teljes lakásfestésbe fogj, akkor az is elég, ha csak egy-két falfelület kap új köntöst. Arra viszont ügyelj, hogy legyen a választott festék akár sárga, akár kék, mindenképpen hideg árnyalatot válassz. A legbiztosabb, ha kékkel vagy zölddel próbálkozol.

Jó, ha tudod!
Ne aggódj, ha nem vagy tisztában azzal, hogy az adott színnek melyek a hideg és melyek a meleg árnyalatai. A festékboltokban ebben is segítenek, ráadásul még egyedi árnyalatot is kikevernek, ha éppen valami különlegesre vágysz.

Csavard fel a szőnyeget!

Míg télen jól jön a vastag pokróc a kanapé karfáján, és a pihe-puha, "süppedős" szőnyeg a nappaliban, addig erre nyáron semmi szükség. Bármennyire is jól mutatnak az efféle dolgok, jobban teszed, ha most szépen felcsavarod a szőnyegeket, és a pokróccal együtt elteszed őket a szekrény mélyére. Minél kevesebb puha és meleg tapintású tárggyal érintkezel ugyanis a lakásban, annál hűvösebbnek és szellősebbnek érzed majd a helyiségeket.

Ha nem akarsz lemondani a szőnyegekről, akkor válassz tengerifűből készült darabot! Ezek ugyanis amellett, hogy 100%-ig természetes alapanyagból készülnek, gyapjúból vagy mesterséges anyagból készült társaikhoz képest kevésbé szigetelnek, így nem melegítik a lakást.
Emellett jól teszed, ha nem feledkezel meg a lakásban található egyéb textilekről sem: az ablakokhoz mindenképpen lágy, könnyű, átlátszó anyagból készült függönyt használj - az organza vagy ahhoz hasonló a legmegfelelőbb -, és a díszpárnákhoz is szerezz be nyárra hideg tapintású huzatokat. Ha pedig még éjszaka sem szeretnél izzadni, akkor az ágynemű huzatának válaszd a szatént!

A megfelelő árnyékoló elengedhetetlen!

Hiába a drága légkondicionáló berendezés vagy az egész nap működő ventilátor, ha a napfénynek eközben szabad bejárása van a lakásba!
Ahhoz, hogy hűvösen tartsd az otthonodat, a megfelelő árnyékolás elengedhetetlen. A legjobb, ha erről kívülről gondoskodsz úgynevezett külső árnyékoló segítségével, de ha erre nincs lehetőséged, vagy éppen a pénztárcád nem engedi, akkor egy jó minőségű fa reluxa is jól jöhet. Ez ugyan drágább, mint a közismertebb, alumíniumból készült változatok, ám a fa kevésbé melegszik fel, és így a belső levegő hőmérsékletét sem növeli.
Ha erre sem telik, akkor se mondj le az árnyékolásról: használj sűrű szövésű bambuszrolót - amelyet már egy-két ezer forintért beszerezhetsz -, vagy vastagabb vászonból római rolót.

Ha kíváncsi vagy, milyen árnyékolási lehetőségek léteznek, melyik árnyékolótípus mennyibe kerül, és hogyan alkalmazható, akkor kattints ide!

Hűsölj illatfelhőben!

Ahogy a színek képesek befolyásolni a közérzetet, úgy az illatok is a segítségedre lehetnek, ha relaxálnál kicsit, vagy esetleg felfrissítenéd magad a kánikulában. Mindezt a legegyszerűbb és legtermészetesebb módon illóolajokkal teheted meg, ám nem mindegy, hogy milyen célra milyen olajat használsz! Az erős, fűszeres illatok ebben a melegben nem nagyon segítenek, annál inkább hatásos, ha citrom-, citromfű- vagy grapefruitolajat párologtatsz a lakásban. A grapefruit és a citrom frissítő hatású - ez utóbbi ráadásul a légutakat is tisztítja -, míg a citromfű segít ellazulni, és a nyugodt alvásról is gondoskodik. Emellett használhatsz eukaliptuszt is, ami a koncentrációban segít, miközben tisztítja a levegőt.

Ha nem vagy oda az illóolajokért, akkor használhatsz illatgyertyát, pot pourrit vagy elektromos illatosítót is, a lényeg, hogy frissítő hatású, esetleg a tenger vagy az óceán illatát idéző típust válassz. Hidd el, egy kellemes, hűsítő illat sokat segíthet abban, hogy elviseld a legnagyobb hőséget is!

Ezt is szeretjük