Kisebb lesz a gázszámla, ha ezt teszed a falra: így működik a speciális eszköz
Segít bent tartani a meleget.

nagykep?cikkid=168397&kep=gazora-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos pénztárcakímélő módszer létezik a lakás hőszigetelésére, ha nincs lehetőséged azt kívülről, komoly beruházás keretében megtenni, vagy épp társasházban laksz, és nem sikerült a témában konszenzusra jutni a többi lakóval.

Önálló egységként is szigetelheted a lakásodat, ha azt belülről teszed meg, tehetsz fel például a radiátor mögé hőtükörfóliát, a nyílászárók cseréje helyett a régieket is elláthatod hőszigetelő ablakfóliával, huzatfogó párnával és szigetelőcsíkkal, de akár csak egy falvédő, egy vastagabb szőnyeg vagy függöny is segíthet abban, hogy minél több meleget tarts a falakon belül.

Érdemes azonban alaposabban ismerni még egy módszert, mely annak ellenére, hogy mennyire hatékony, még kevésbé számít közkeletű megoldásnak. Ez pedig a hőszigetelő tapéta.

A kép illusztráció

Hogy működik a hőszigetelő tapéta?

A hőszigetelő tapéta vagy hőszigetelő alátét tapéta egy, a hagyományos tapétánál vastagabb eszköz, melyet azonban ugyanúgy kell elképzelni: éppúgy méterre kapható a szaküzletekben, és felragasztása is hasonlóan működik - azonban kizárólag a hozzá kapható anyaggal lehetséges -, sőt, akár saját kezűleg is meg lehet oldani.

Léteznek olyan tapéták, amelyek egyfajta alapot szolgáltatnak a hagyományos tapétához, de olyanok is, amelyeket például azonnal lehet is festeni. A hőszigetelő tapéták jellemzően akár 4-5 milliméter vastagok is lehetnek, belül hőszigetelő hatású anyagból állnak, kívül, kétoldalt pedig papírból, kartonból.

A hőszigetelő tapétákat a falakra és a mennyezetre is fel lehet tenni, nem csökken általuk a lakás alapterülete, ugyanakkor képesek csökkenteni a meleg kiáramlását, illetve elősegíteni a helyiségek felmelegedését.

Mindemellett eltüntetik a repedéseket és a falak hibáit, nem utolsó szempont továbbá, hogy csökkenthetik a hőhidak miatt jelentkező fokozott penészképződés mértékét is. A hőszigetelés mellett továbbá némiképp hangszigetelő hatással is rendelkeznek.

A tapétát számtalan helyen beszerezheted - legyen szó barkácsáruházakról, tapétaszaküzletekről -, így az árak változóak lehetnek, jellemzően azonban egy négyzetmétere akár ezer forint alatti áron is mozoghat.

Ezt is szeretjük