Így használd a hősugárzót, hogy ne zabálja az áramot! Megéri figyelned rá
Tetemes összeggel emelheti meg a villanyszámládat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elektromos fűtőkészülékek alkalmazása elsősorban olyan háztartásokban gazdaságos, ahol csak kiegészítő fűtésre van szükség. A villamos fűtés költsége ugyanis, annak ellenére is, hogy az elektromos fűtőkészülékek hatásfoka közel 100%, meglehetősen magas.

A hősugárzók az E.ON szerint az elektromos fűtőberendezések legérdekesebb csoportját alkotják. Működésükre jellemző, hogy az elektromos energia túlnyomó részét infravörös sugárzássá alakítják, ezek a sugarak pedig akadálytalanul terjednek a levegőben, és csak a tárgyak, élőlények felületén alakulnak át ismét hővé. Az ilyen készülékek kellemes hőérzetet keltenek anélkül, hogy a környezet levegőjét számottevően felmelegítenék.

Hol érdemes hősugárzót használni?

Hősugárzót főként olyan helyiségekben érdemes alkalmazni, ahol a fűtendő tér részlegesen vagy teljesen nyitott, vagy egyéb okból a légáramlás fokozott. Ilyen helyiségek például a műhelyek, pavilonok, porták, gazdasági épületek. Ezeken a helyeken a fűtés kizárólag hősugárzóval oldható meg, mivel a levegő felmelegítése az erős légáramlás vagy a gyenge hőszigetelés miatt megoldhatatlan.

Mindemellett érdemes lehet őket olyan helyiségekben is használni, ahol csak rövid ideig tartózkodsz, például a garázsban vagy a pincében, a folyamatos fűtés ugyanis ezekben a helyiségekben nem célszerű, hősugárzó használatával azonban, mivel a hősugárzó bekapcsolás utána azonnal melegérzetet kelt, a fűtés energiatakarékosan megoldható.

Csak így alkalmazd!

Használhatod fürdőszobában, pelenkázó közelében vagy egyéb helyen, ahol a meglevő fűtést kell rövid időre kiegészíteni, nagyon fontos azonban tudni, hogy, ha spórolni szeretnél, lehetőleg valóban csak a fűtés kiegészítésére használd rendkívül költséges mivolta miatt.

A hősugárzót lehetőleg sose működtesd hosszabb ideig, ha azonban erre mindenképp szükség van, érdemes olyan készüléket beszerezned, mely szabályozható, vagyis fokozatokkal is rendelkezik - majd lehetőleg ne állítsd a szükségesnél magasabb fokozatra.

Fontos továbbá, hogy a hősugárzó esetében a különféle biztonsági előírásokat is betartsd, például ne tedd közel semmihez, és még véletlenül se terítsd le semmivel, ne próbálj például ruhát szárítani rajta úgy, mint ahogy azt egy radiátor esetében tennéd.

Jó szigetelés mellett hatékonyabb lehet

A villamos fűtőkészülékek működésének hatásosságát alapvetően a lakás hőszigetelése is meghatározza, a jó hőszigeteléssel ugyanis hosszabb távon tetemes energiát, fűtési költséget takaríthatsz meg. Ha szeretnéd tudni, hogy szigetelheted a lakást egyszerű módszerekkel, kattints ide!

Ezt is szeretjük