Ilyen citromot vegyél: nem arra kell figyelni, milyen sárga

A szín sem mindegy, de nem ez a leglényegesebb szempont, ha lédús, tökéletes citromot szeretnél venni.

nagykep?cikkid=167487&kep=citrom-felben1-lead
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A citrom elengedhetetlen része a háztartásnak, legyen szó a lakás illatosításáról, a sütés-főzésről vagy épp a betegségek megelőzéséről, ha azonban fogyasztásra szánod, illetve a konyhában szeretnéd felhasználni, korántsem mindegy, milyet választasz.

Arról már korábban is írtunk, hogy ha a citrom héját is szeretnéd felhasználni, a kezelésére szolgáló vegyszerek miatt jobb, ha inkább bio minősítésűt választasz, melyen nem találhatók növényvédőszerek maradványai, nem ez azonban az egyetlen szempont, amit a citromvásárláskor érdemes figyelembe venni.

Nem csak a színe lényeges

Sokan kizárólag a citrom színét veszik figyelembe, ha a megfelelő darabok kiválasztásáról van szó, és bár ez is lényeges, más kritériumokat is fontos figyelembe venni. A legjobb, ha a citrom élénk, mélyebb sárga - jobb, ha nem zöldes, és nem nagyon halvány -, ami azonban talán még ennél is fontosabb, az a felülete, illetve a súlya.

Válassz mindig olyan citromot, mely a méretéhez képest meglehetősen súlyos, ez ugyanis garantálja, hogy bőven megajándékoz majd citromlével. A citrom legyen kemény, de ne kőkemény, az ugyanis arra utalhat, hogy nem érett, vagy épp kiszáradt.

Minél vékonyabb, tömörebb és feszesebb, valamint finoman texturált a citrom héja, annál több a leve általában, ha azonban kifejezetten a citrom héja miatt vennéd meg, amellett, hogy biocitromot választasz, érdemes olyat, melynek vastagabb, rücskösebb a héja.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a citrom ráncos, fonnyadt, száraz, esetleg sérült, jobb, ha inkább nem veszed meg, mindemellett lényeges szempont lehet, hogy az érett, jó minőségű citrom kellemes, jellegzetes illatot áraszt a héján keresztül is.

Ha a citrom héját is fel szeretnéd használni, akár reszelve, akár karikázva, akkor vegyél bio citromot. A sima citrom héját olyan vegyszerekkel kezelik, melyeket nem nagyon tudsz lemosni a viaszos réteg miatt, de a bio változatot bátran felhasználhatod.

Így tárold a citromot!

A citromot otthon körülbelül egy hétig szobahőmérsékleten is tarthatod, így azonban hamarabb megromlik. Ha megpenészedik, mindenképp dobd ki, ilyenkor ugyanis a gyümölcs húsa is megfertőződhet a héj miatt, még ha előbbin ez nem is hagy látható nyomokat. Hűtőben akár kettő-négy hétig is tárolhatod a gyümölcsöt.

Ez a tökéletes szer a vágódeszka tisztítására: plusz 4 dolog, amire még próbáld ki

Nézegess képeket!

Elolvasom

A citrom sajnos nagyon gyorsan veszít nedvességtartalmából, így egyszerre nem érdemes sokat venni belőle, ha nem használod fel, inkább mindig csak annyit, amennyire épp szükséged van. A citrom lereszelt héját azonban hosszabb ideig is eltarthatod, ha cukorral, porcukorral összekeverve légmentesen zárható üvegbe teszed.

Ezt is szeretjük