Ilyen citromot vegyél: nem arra kell figyelni, milyen sárga
A szín sem mindegy, de nem ez a leglényegesebb szempont, ha lédús, tökéletes citromot szeretnél venni.

- Minden eddiginél fontosabb most a vérplazmaadók szerepe - csatlakozz! (x)
- Túl a virágon: 5 egyedi ajándékötlet anyák napjára! (x)
- Hatékony ápolás a természettel összhangban (x)
- Tudod, hol vásárol Lékai-Kiss Ramóna? (x)
- Védjük meg kedvenceinket! (x)
- Eljött a kert- és teraszszépítés ideje! (x)
- Szédülés idős korban: ártalmatlannak tűnik, de komoly következménye lehet! (x)

- Újra divatos a vastag nyaklánc: nem lesz giccses a feltűnő fuksz, ha így viseled »
- Kipróbáltuk a legegyszerűbb bőrszépítő kombót: így a leghatásosabb a hialuronsavas hidratálás »
- Sosem mondanád meg, miből készültek ezek a menő táskák: Karl Lagerfeld kedvenc darabját gondolta újra a csodaszép modell »
- Kvíz: melyik folyó mellett van Makó? 10 kérdés Magyarország földrajzáról
- Gregor Bernadett levágatta hosszú haját: a rövidebb frizurát imádják a rajongói
- 10 kérdés biológiából, amit a suliban még tudni kellett: melyik igaz az állítások közül?
- Emilio felesége bombázó modellé fogyott: Tináról dögös fotók készültek
- Kvíz: mennyire ismered Magyarországot? Teszteld magad!
A citrom elengedhetetlen része a háztartásnak, legyen szó a lakás illatosításáról, a sütés-főzésről vagy épp a betegségek megelőzéséről, ha azonban fogyasztásra szánod, illetve a konyhában szeretnéd felhasználni, korántsem mindegy, milyet választasz.
Arról már korábban is írtunk, hogy ha a citrom héját is szeretnéd felhasználni, a kezelésére szolgáló vegyszerek miatt jobb, ha inkább bio minősítésűt választasz, melyen nem találhatók növényvédőszerek maradványai, nem ez azonban az egyetlen szempont, amit a citromvásárláskor érdemes figyelembe venni.
Nem csak a színe lényeges
Sokan kizárólag a citrom színét veszik figyelembe, ha a megfelelő darabok kiválasztásáról van szó, és bár ez is lényeges, más kritériumokat is fontos figyelembe venni. A legjobb, ha a citrom élénk, mélyebb sárga - jobb, ha nem zöldes, és nem nagyon halvány -, ami azonban talán még ennél is fontosabb, az a felülete, illetve a súlya.
Válassz mindig olyan citromot, mely a méretéhez képest meglehetősen súlyos, ez ugyanis garantálja, hogy bőven megajándékoz majd citromlével. A citrom legyen kemény, de ne kőkemény, az ugyanis arra utalhat, hogy nem érett, vagy épp kiszáradt.
Minél vékonyabb, tömörebb és feszesebb, valamint finoman texturált a citrom héja, annál több a leve általában, ha azonban kifejezetten a citrom héja miatt vennéd meg, amellett, hogy biocitromot választasz, érdemes olyat, melynek vastagabb, rücskösebb a héja.
Ha a citrom ráncos, fonnyadt, száraz, esetleg sérült, jobb, ha inkább nem veszed meg, mindemellett lényeges szempont lehet, hogy az érett, jó minőségű citrom kellemes, jellegzetes illatot áraszt a héján keresztül is.
Ha a citrom héját is fel szeretnéd használni, akár reszelve, akár karikázva, akkor vegyél bio citromot. A sima citrom héját olyan vegyszerekkel kezelik, melyeket nem nagyon tudsz lemosni a viaszos réteg miatt, de a bio változatot bátran felhasználhatod.
Így tárold a citromot!
A citromot otthon körülbelül egy hétig szobahőmérsékleten is tarthatod, így azonban hamarabb megromlik. Ha megpenészedik, mindenképp dobd ki, ilyenkor ugyanis a gyümölcs húsa is megfertőződhet a héj miatt, még ha előbbin ez nem is hagy látható nyomokat. Hűtőben akár kettő-négy hétig is tárolhatod a gyümölcsöt.
A citrom sajnos nagyon gyorsan veszít nedvességtartalmából, így egyszerre nem érdemes sokat venni belőle, ha nem használod fel, inkább mindig csak annyit, amennyire épp szükséged van. A citrom lereszelt héját azonban hosszabb ideig is eltarthatod, ha cukorral, porcukorral összekeverve légmentesen zárható üvegbe teszed.