Ezért veszélyes, ha a krumplit a hűtőbe teszed: rákot okozhat, és a legtöbben nem is tudnak róla!
Többé ne csináld!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos olyan élelmiszer létezik, melyről nem is hinnéd, hogy érdemes hűtőben tárolni, pedig nagyon is, ugyanakkor olyanok is akadnak, amelyeket sokan betesznek annak ellenére is, hogy nem lenne tanácsos.

Ezek közé tartozik a krumpli is, melynek kapcsán azonban nemcsak minőségromlásról lehet beszélni a hűtőszekrényben való tárolás kapcsán, de kifejezetten veszélyes is lehet, ha így próbálják hosszabb életűvé tenni, legalábbis az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági Hivatala, a Foods Standards Agency szerint.

Miért ne tedd a hűtőbe?

Előbbi szervezetre hivatkozva a Mirror.co.uk számolt be arról, hogy a hűtőben való tárolással kapcsolatban az egyik leginkább potenciális veszélyforrást a krumpli jelenti, ugyanis a benne található keményítő így cukorrá alakul, ami hevítés, sütés, olajban kisütés hatására egy aminosavval, az aszparaginsavval kombinálódva veszélyes kémiai anyag hoz létre.

Ez az akrilamid, egy szerves anyag, melyet például műanyagok és festékek gyártása során is felhasználnak, Svédországban azonban arra jöttek rá kutatók, hogy létrejöhet akár úgy is, hogy szénhidráttartalmú élelmiszereket magas hőmérsékleten hevítenek.

Mindez nem jelentene akkora problémát, ha maga az akrilamid nem számítana olyan vegyületnek, mely káros lehet az emberi szervezetre nézve, a hivatkozott cikk például megemlíti a Cancer.gov website-ot is, mely szerint akár a rákos megbetegedésekkel, azok kialakulási kockázatának növekedésével is kapcsolatba hozható.

Ebből a szempontból nemcsak a krumpli hűtése lehet kockázatos, de olyan élelmiszerek neve is felmerülhet, mint a fagyasztott sült krumpli vagy épp a chipsek, ahhoz azonban, hogy egyértelmű állításokat lehessen közölni, a Food Standards Agency szerint további kutatásokra van szükség.

Az azonban bizonyos, hogy a krumplit nem célszerű a hűtőben tárolni, tedd inkább hűvös, száraz helyre, hogy sokáig elálljon, lehetőleg főzd vagy párold, ha azonban mégis sütöd, sose barnítsd meg túlságosan.

Tudtad, hogy ezeket is tilos a hűtőbe tenni?

Íme, hét dolog, amiről nem is hinnéd, hogy sokat árthat nekik, ha a hűtőbe teszed őket. Nézd meg a képeket!

Ezt is szeretjük