Így néz ki az ágyi poloska és a csípése: 4 jel, hogy a vérszívók beköltöztek az ágyadba
Kellemetlenül csípnek, és nehéz tőlük megszabadulni, de az első lépés a felismerésük.

GettyImages-688454794
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pókcsípés és a szúnyogcsípés is rendkívül kellemetlen tud lenni, de egyik sem ér fel azzal, ha ágyi poloska marja meg az embert. Ez a rovar ráadásul nem egy egyszerű alkalmi vérszívó, hanem egy falánk, visszatérő betolakodó, amelyet nagyon nehéz tetten érni és kiűzni a lakásból.

Aki azonban felismeri az árulkodó jeleket, amelyek az ágyi poloska jelenlétére utalnak, hamar megteheti a szükséges lépéseket, és hivatásos rovarirtók segítségével megszabadulhat a kellemetlenkedőktől.

Hogy néz ki az ágyi poloska?

Az ágyi poloska parányi rovar. Mindössze 1-5 mm hosszú, alakja ovális, a háta viszont más poloskafajokéhoz hasonlóan kerekded. Színe vörösesbarna, három pár lába és rövid csápja van.

Ágyi poloskák és petéik.
Ágyi poloskák és petéik.

Noha fotókon bárki megnézheti a rovart, sajnos aligha szúrhatja ki napközben. Éjszakai életmódot folytató élőlényről van szó, így csak az éjjeli órákban merészkedik elő rejtekhelyéről. A nappalokat repedésekben, párna- vagy ágymatracszegélyek alatt, kilazult konnektorok mögött, és más szűkös helyeken tölti. Nappal legfeljebb elhullott vagy az ágyban fekve agyonnyomott példányokkal szembesülhetünk, de az említett helyek átvizsgálása során is rájuk lehet találni.

Így néz ki a csípése

Bár valamelyest minden csípés hasonlít egymásra, az ágyi poloskáé mégis jól elkülöníthető a többitől. A testszerte előforduló piros foltok rendszerint reggelre vagy legkésőbb a délelőtti órákban jelentkeznek a bőrön. Hasonlítanak a szúnyogcsípésre, ám annál sokkal erősebben viszketnek. Ez a kellemetlen érzés nem is múlik el 2-3 nap alatt, mint a szúnyogmarás. Az ágyi poloska csípése akár egy hétig is nagyon viszkethet.

x

Árulkodó jelek, hogy ágyi poloska van a lakásban

Az ágyi poloska jelenlétére nemcsak a csípések utalnak, több jel is árulkodhat róla:

  1. Az ágyneműn látható egy-egy vércsepp figyelmeztető lehet.
  2. Rejtekhelyein ürülékére, apró fekete pöttyökre is találhatunk.
  3. A rovarok életük során többször vedlenek, levetett kültakarójukat pedig hátrahagyják, ami szintén figyelmeztető jel lehet.
  4. Apró rizsszemhez hasonló formájú, ragacsos, sárgás színű petéik ugyancsak felismerhetők. A rovar egyébként naponta 2-3 petét rak, és ezek hat nap alatt kikelnek, tehát a rovar rendkívül szapora.
yy

Fontos, hogy felismervén a jeleket mielőbb szaksegítségért folyamodjunk. Saját kezűleg nem érdemes az irtásukkal próbálkozni, ugyanis, ha megbolygatják őket, a probléma még inkább elharapózhat.

Házi csótánycsapda

A csótányoktól ugyancsak nagyon nehéz megszabadulni. Bár nem csípnek, senki sem lakna velük együtt szívesen. A következő cikkben ismertetett házi csapda segít befogni őket.

Ezt is szeretjük