Tényleg hígítják a gázt? Megkérdeztünk egy szakértőt
Elterjedt legenda, hogy a szolgáltatók hígítják a gázt: tudd meg, igaz-e ebből valami!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A gáz hígításának legendája közkeletűvé vált Magyarországon, így a rezsicsökkentés kapcsán is sokan emlegetik, hogy a szolgáltatók ezzel a módszerrel igyekeznek majd kompenzálni bevételkiesésüket.

Vannak, akik váltig hisznek előbbi feltételezések igazában, míg mások szerint mindez nem lenne lehetséges, sőt, még csak gazdaságos sem. Székelyhidi László épületgépészt és megújuló energia szakértőt kérdeztük a témában.

Miért hiszik, hogy hígítják a gázt?

Székelyhidi László szerint az egyik leggyakoribb okot a gyanakvásra a láng színe jelenti, ugyanis ez eredetileg kék. Így, ha például sárgára, narancssárgára, vörösre vált, sokan hiszik azt, hogy nem megfelelő minőségű gázt kapnak. A láng színe azonban nem a gáz minőségén, hanem az égés tökéletességén múlik.

Tökéletes égés esetén a tüzelőanyag maradéktalanul oxidálódik, tökéletlen égés esetén viszont nem tud teljes mértékben, így az égés minőségével együtt a láng színe is változik.

Ez olyankor fordulhat elő, ha például szennyeződés kerül az égőfejhez, például amiatt, hogy nincs megfelelően kitisztítva és poros a készülék.

Mindemellett okot adhat a gyanakvásra az is, hogy például télen lassabban forr fel a víz, ez azonban Székelyhidi László elmondása alapján csupán azért fordul elő, mert olyankor hidegebb maga a víz is, így a felmelegítéséhez is több energiára van szükség.

Mivel keverhetik a gázt?

Székelyhidi László azt is elmondta, milyen alternatívákról beszélnek a gáz különféle anyagokkal való keverése kapcsán. Egyrészt létezik az az elmélet, mely szerint vízgőzzel dúsítják, viszont ahhoz, hogy a vízgőz gáz halmazállapotban maradjon meg a vezetékben, olyan sok energia kellene, ami miatt ez korántsem érné meg a szolgáltatónak. Ugyanez igaz a nitrogénnel való keverésre is, mely a tiszta földgáznál szintén költségesebb megoldás.

Akkor mi is az igazság?

A gázt már csak azért sem lehetne hígítani, mivel a Földgázszállító Zrt. feladatai közé tartozik a gáz minőségének megóvása, aminek érdekében több ellenőrzési ponton is méri a gáz összetételét, a gázkromatográfokkal felvett adatokból pedig napi és havi átlagot számol. Létezik egy szabvány is, mely szerint az országban a földgáz fűtőértéke 29 és 36 MJ/köbméter között mozog.

Még több cikk, ami érdekelhet:

Mindemellett a fogyasztók a minőség szempontját is figyelembe véve kötnek szerződést a szolgáltatóval, erre a minőségre állítják be a gázkészülékeket is, Székelyhidi László szerint eltérés esetén ezek nem működnének megfelelően.

Mindemellett akkor sem kellene többet fizetnie a gázért egy fogyasztónak, ha gyengébb fűtőértékűt használna, a végső értéket ugyanis az elfogyasztott mennyiség és a gázminőség mérések alapján meghatározott fűtőértékének szorzata adja.

Ha a villanyszámla is érdekel

Ha kíváncsi vagy néhány egyszerűen megvalósítható módszerre, mellyel csökkentheted a rezsidet, hallgasd meg, mit mond a szakértő!

Székelyhidi László a Magyar Energia Hivatalra is hivatkozik, akiknek honlapján az olvasható, hogy az elmúlt évtizedben a fűtőteljesítmény csökkenésére vonatkozó panaszok esetében egyszer sem a földgáz minősége volt az ok.

Ezt is szeretjük