A legviccesebb rezsicsökkentő módszer

Most te is kipróbálhatod!

Az Okosotthon online játékkal hasznos tippeket ismerhetsz meg a spóroláshoz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság - NFH - január első felében elindította az Okosotthon programot, melynek segítségével játékos formában lehet megtanulni, hogyan érdemes takarékoskodni, és fogyasztóként mire kell odafigyelni.

A játék nyitóképe

A programot a debreceni Epreskerti Általános Iskolában mutatták be, a helyválasztást pedig az indokolta, hogy - bár a program a felnőtteknek is segítséget akar nyújtani - a célcsoportot elsősorban a gyerekek jelentik.

Ingyenes játék az interneten

Pintér István, az NFH főigazgatója a sajtótájékoztatón ismertette, hogy a hatóság mindenki számára ingyenesen elérhető, játékos programot indított az interneten, mely a www.nfhokosotthon.hu honlapon érhető el. A játék során egy virtuális háztartásban kell különféle feladatokat és felmerülő problémákat megoldani a leghatékonyabb megoldási javaslat kiválasztásával.

A rendszer jelzi, hogy egyszerű praktikákkal - mint például a törülköző radiátorról való levétele vagy az ásványvíz hideg kamrában tartása a hűtő helyett - mennyi energia spórolható meg, és mennyit lehet megtakarítani a költségeken.

Felnőttként is érdemes kipróbálnod

Pintér István szerint a hat-tízéves korosztályt éri a legtöbb külső inger, így velük lehet a leghatékonyabban kezdeni a tudatos fogyasztóvá nevelést.

A vicces, ugyanakkor hasznos játéknak a gyermekeket célzó változata mellett létezik egy nehezebb, felnőtteknek szóló alkalmazása is, mely a rezsiköltségeken elérhető megtakarításhoz ad praktikus tanácsokat.

Így csökkentsd a gázszámlát!
A fűtésszezon komoly költségeket jelenthet. Kattints ide, és tudd meg, milyen egyszerű módszerekkel faraghatsz le ebből!

Pintér István tájékoztatása szerint a programot az őszre társasjáték formájában is elkészítik, mert nem minden iskola rendelkezik megfelelő informatikai eszközparkkal. Ez kereskedelmi forgalomban nem lesz kapható, csak az oktatási intézményeknek szánják.

Szabó Gyula iskolaigazgató arról számolt be, hogy az Epreskerti Általános Iskolában emelt szintű informatikai oktatás folyik, a tantermek fel vannak szerelve digitális táblákkal, így minden adott ahhoz, hogy az Okosotthon Programot az oktatás részévé tehessék. Véleménye szerint az általános iskolások a legfogékonyabbak a környezetvédelem kérdéseire is, így jól motiválhatók arra, hogy otthonukban is alkalmazzák a játékban megismerteket.

Ez az ideális hőmérséklet a lakásban télen
Megkérdeztünk egy szakértőt, télen mennyi az ideális hőfok az egyes helyiségekben. Kattints ide, és tudd meg!

Barcsa Lajos, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője elmondta, hogy a megyében a felügyelőség a gimnáziumokban is szokott előadásokat tartani, hiszen a középiskolások már maguk is önálló fogyasztók.

Fontos cél a tudatosság növelése

Pintér István az MTI érdeklődésére ismertette: a hatósághoz évente közel százezer lakossági panasz vagy érdeklődés érkezik, a legjellemzőbbek az energiaszolgáltatással, a szavatossági szabályokkal és az utazási termékekkel kapcsolatos bejelentések.

Jó lépésnek tartotta, hogy törvény rendelkezik a közüzemi számlák egyszerűsítéséről, mert a fogyasztók nehezen tudnak a számlaképeken eligazodni.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Megítélése szerint hasznos az is, hogy a fogyasztó láthatja, hogy hónapról hónapra mennyit spórolt a lakása rezsiköltségein, ez ugyanis további takarékosságra sarkallhat.

Léteznek különféle eszközök is, melyek segítik a rezsicsökkentést. Kattints ide, és tudd meg, melyek ezek!

Ezt is szeretjük