Ne ess kétségbe, ha túl híg lett a főzelék: 5 módszer, ami segíthet

Gyakorlott háziasszonyokkal is megesik, hogy túl hígra sikerül a főzelék, szerencsére a probléma orvoslására többféle módszer is adódik.

Híg főzelék sűrítése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Konyhai műveltségi tesztek örök kérdései, hogy mi az a habarás és mi a rántás, esetleg, hogy mi a kettő közötti különbség. Kezdő háziasszonyok számára próbatétel a kivitelezésük, sokan tartanak tőlük, hiszen számos hibalehetőséget rejtenek. 

Két alapvető konyhai eljárásról van szó, ami számos fogás elkészítéséhez nélkülözhetetlen, gyakran alkalmazzák a főzelékek sűrítéséhez. Ugyanakkor még a gyakorlott konyhatündérekkel is előfordul, hogy nem úgy sikerül az akció, ahogyan eltervezték, és a végeredmény egy túlságosan sűrű massza vagy épp ellenkezőleg, híg, levesszerű képződmény lesz. Értelemszerűen az előbbit könnyebb orvosolni, de utóbbi esetén sem kell kétségbeesni. 

Tippek a híg főzelék sűrítéséhez

Ahány ház, annyi szokás - a mondás a főzelék állagára is vonatkozik. Van, aki olyan sűrűn szereti, hogy szinte megáll benne a kanál, de akad olyan is, aki úgy kedveli a legjobban, ha épp csak egy hajszál választja el a levestől. Bármelyik tábort is erősíted, a kívánt sűrűség elérése gyakorlást igényel, de még így is hiba csúszhat olykor a számításba.

Ha túl sűrű lett a fogás, a hígítás nem különösebben bonyolult művelet, ám ha az a gond, hogy a kívántnál sűrűbb a főzelék, már nehezebb lehet a megoldás. Szerencsére ez sem helyrehozhatatlan probléma, a következő tippek például segíthetnek benne. 

Krumpli

Van olyan dolog a konyhában, amire nem jelent megoldást a krumpli? Természetesen igen, de a hígra sikerült főzelék besűrítéséhez pont jól jön. Főzz meg külön egy-két krumplit attól függően, hogy mennyire híg a főzelék, botmixerrel pürésítsd, majd keverd a fogáshoz. Van, aki a pürésített krumplihoz kivesz egy-két kanállal a főzelékből, összekeveri vele, és így adja hozzá a készülő ételhez. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sajt

Sajttal szószokat és főzelékeket is lehet sűríteni. Ha eszel tejterméket, és úgy gondolod, hogy a sajt ízvilága illik a főzelékedhez, szórj bele tetszőleges mennyiségű reszelt sajtot. 

Turmixolás

Megoldást jelenthet, ha botmixerrel picit megdolgozod a főzeléket. Nem kell az egészet pürésíteni, épp csak annyira, hogy a kívánt állagot elérd vele. Ha biztosra mennél, ki is vehetsz a főzelékből egy magas falú edénybe néhány kanálnyit, hogy ott végezd el a műveletet, majd az így kapott pürét visszakeverheted a főzelékbe. 

Forralás

Amennyiben nem adnál már semmi hozzávalót a főzelékhez, arra is alapozhatsz, hogy idővel elforr a levéből. Ilyenkor érdemes rendszeresen kavarni rajta egyet-egyet, illetve figyelemmel kísérni a zöldségek állapotát, hiszen könnyen szétfőhetnek. 

Újabb habarás

Nem kockázatmentes eljárás, de meg lehet próbálkozni egy újabb habarás elkészítésével is. Ha tejfölös a főzelék, és még van is otthon az alapanyagból, keverj el benne lisztet csomómentesen, majd merj hozzá a főzelékből (lehetőség szerint a levéből). Ha már elég homogén a keverék, add a tűzről lehúzott főzelékhez, keverd el, majd tedd vissza az egészet a tűzre, forralj egyet rajta, és főzd még egy-két percig. 

Vicces nevű ételek kvíze - Ismered őket?

Könnyen lehet, hogy te sem grenadírmarsként harangozod be a családtagjaidnak azt, amiről egyelőre nem áruljuk el, hogy micsoda, és az is előfordulhat, hogy nem vagy tudatában annak, hogy épp apácafingocskát falatozol. 

A legviccesebb ételnevek kvíze: tudod, mi a töki pompos?

Kvíz!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük