Így kell biztonságosan használni takarításhoz a hidrogén-peroxidot
A legfontosabb óvintézkedések
Hatékony szer, de vigyázz vele!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyenge savnak, viszont erős oxidálószernek számító hidrogén-peroxid felhasználási köre igen széles. Amellett, hogy színtelenítő és fehérítő szerként is közismert - ezért alkalmazzák az esztétikai fogászat, illetve a fodrászat területén -, fertőtlenítő és baktériumölő szerként is bevetik, nem véletlen, hogy számos tisztítószer tartalmaz olyan anyagokat, melyek tulajdonképpen ennek a származékai.

Mivel a hidrogén-peroxid gyógyszertárból, illetve például fodrászkellék-szaküzletből is beszerezhető, sokan különféle háztartási célokra is alkalmazzák. Hatékony ellenszere a penésznek, a vízkőnek, és a különféle foltok eltüntetésében is segít, nem árt azonban, ha nagyon óvatos vagy vele.

Mire jó a hidrogén-peroxid a háztartásban?

A hidrogén-peroxidot ruhatisztításra is alkalmazhatod, eltávolíthatod vele többek között az égésfoltot, a vérfoltot, a fűfoltot, a sárgás elszíneződést, illetve érdemes próbálkozni vele ismeretlen eredetű foltok esetében is.

Ehhez nem kell mást tenned, mint az adott felületet benedvesítened 3%-os hidrogén-peroxiddal, enyhén megnyomkodnod szivaccsal, végül alaposan átöblíteni az anyagot tiszta vízzel, mielőtt a szokásos módon kimosnád.

Fontos azonban tudni, hogy fehérítő hatása miatt folttisztítóként fehér anyagok esetében lehet csak jó alternatíva a szer használata.

A foltok mellett a hidrogén-peroxid a vízkőnek és a penésznek is ellenszere: önts a szennyezett felületre közvetlenül a szerből, hagyd állni, majd öblítsd le tiszta vízzel. Mindemellett baktériumölő és fertőtlenítő hatásának köszönhetően a WC-kagyló megtisztításhoz is ideális segítőtárs, elég, ha beleöntesz egy keveset, majd átdörzsölöd a kagylót kefével.

Vigyázni kell vele!

Mivel a hidrogén-peroxid igen erős vegyszer, nagyon fontos, hogy óvatosan bánj vele, és betartsd a biztonsági előírásokat. Mindenekelőtt nem árt tudni, hogy a háztartási célokra általában bőven elég 3%-os szert venni - bár ennél erősebbek is kaphatók például a fodrászkellék-szaküzletekben, jobb, ha a gyengébb verziót választod, 3%-os erősség fölött ugyanis a bőrön komolyabb elváltozásokat, például fehér elszíneződést és égő érzést is okozhat.

Ügyelj rá, hogy ne kerüljön a bőrödre, ha mégis megtörténik, bő vízzel kell leöblíteni. A szemedre is vigyázz, emellett semmiképpen se tartsd olyan helyen, ahol gyerekek is hozzáférhetnek, lenyelése ugyanis akár végzetes is lehet, mivel gázembóliát okozhat.

Tartsd eredeti, zárt csomagolásban, hűvös, jól szellőző helyen, melynek nincs a közelében nyílt láng vagy gyúlékony, szikrázó anyag. Használata közben szellőztess, és mindenképp használj gumikesztyűt. Ha többet szeretnél tudni a biztonságos alkalmazásról, kattints ide!

Ezt is szeretjük