Mutatjuk, mi mennyi áramot fogyaszt a konyhában pontosan - Nem a mikró vezeti a listát

A hűtőszekrény 25, a mikrohullámú sütő 84 forintba kerül naponta.

Háztartási eszközök energiafogyasztása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A háztartási eszközök áramfogyasztását vizsgálta az egyik napenergia-berendezéseket forgalmazó magyar cég, a Wagner Solar Rezsikommandó csapata. 

Az általuk végzett hozzávetőleges számítás szerint egy hűtőszekrény fenntartása hatósági áras energiadíj mellett 25 forintunkba kerül naponta, míg egy mikrohullámú sütő átlagos használat mellett 84 forintot visz el napi szinten. 

Ennyi energiát fogyasztanak a háztartási eszközök 

A rezsiárak emelkedésével még fontosabbá vált az energiafogyasztás csökkentése, optimalizálása. Házi Ádám, a Wagner Solar Hungária Kft. fejlesztési igazgatója rámutatott, mindenekelőtt érdemes tisztában lenni azzal, hogy mennyi energiát fogyasztanak a mindennapi háztartási eszközök. A cég Rezsikommandó csapata által vizsgált eszközök tekintetében a villanytűzhely az egyik legdrágább, átlagosan 2 kWh/óra fogyasztást és napi egy óra használatot feltételezve 140 forintot vesz ki a zsebedből a hatósági áras energiadíjjal (36 Ft/kWh) számolva. Ugyanez nem rezsivédett áron (70 Ft/kWh) már 420 forint.

energiafogyasztás cikk
Fotó: DBenitostock / Getty Images Hungary

- Hatósági áras energiadíjjal kalkulálva egy ventilátor napi egy óra használattal 12,6 forintba kerül, egy mosogatógép adagonként 50 forintba, egy mosó-szárítógép adagonként 84 forint kiadást jelent. Egy 60-80 W teljesítményű hűtő naponta 25 forintból tartható fenn, egy 80-100 W teljesítményű fagyasztószekrény pedig 30 forintból. Az átlagos klímák naponta 190 forintért üzemelnek, egy 120 literes bojler pedig 325 forintot is kivehet naponta a családi kasszából - sorolta az eredményeket Házi Ádám.

Így spórolhatsz százezreket az energiaköltségeken évente

A cég csapata a felmérés elvégzése mellett spórolási tippeket is adott. Ezek szerint a nem használt elektromos eszközök, berendezések áramtalanításával akár évi 10 ezer forintos nagyságban is spórolhatsz. A főzés során használt kuktát, sütés esetében a sütőt érdemes 5 perccel a sütés vége előtt kikapcsolni. Rendkívül gyorsan megtérülő beruházás a bojlervízkő eltávolítása vagy szobanövények vásárlása a megfelelő páratartalom fenntartásához, hogy ne alakulhasson ki penészedés vagy baktérium elszaporodás.

Drágább, de hamar megtérülő megoldás, ha minimum „A” energetikai besorolású háztartási gépeket vásárolsz, vagy ha megfelelő árnyékolástechnikával látod el otthonod. Még a nagyobb kiadással járó fejlesztések, mint a hővisszanyerős szellőztetés, a hőszivattyús rendszer kialakítása vagy a napelem telepítése hosszabb távon megtérülő befektetés.

Olvass tovább - Így spórolhatsz észrevétlenül a rezsiszámlán a háztartási gépekkel: 5 egyszerű tipp a takarékosságért

Néhány tippet betartva jelentősen csökkenthető az otthoni energiafogyasztás.

Így spórolhatsz észrevétlenül a rezsiszámlán a háztartási gépekkel: 5 egyszerű tipp a takarékosságért

Néhány tippet betartva jelentősen csökkenthető az otthoni energiafogyasztás.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük