5 jó trükk, amivel kevesebbet fogyaszt a mosógép: kevesen ismerik őket
Csökkentsd az áramhasználatot ezekkel a trükkökkel!

GettyImages-1439028524
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amióta az energiaárak az égbe szöktek, sokan és sokféle spórolási módszert bevetnek, így próbálva csökkenteni a rezsiszámlákon szereplő összegeket.

Bizonyos tevékenységeket mégsem lehet beszüntetni, sem elritkázni - ilyen a mosás is, melyre hétről hétre, a háztartásban élők számától függően több ízben is szükség van. A teendőnek azonban mégsem kell olyan sokba kerülnie, csupán néhány apróságra kell odafigyelni, hogy a mosás kevesebb áramfogyasztással járjon.

Az energiatakarékos mosógéphasználat

Ne moss fél dobbal - Ha még nem gyűlt össze annyi ruha, hogy kihasználhasd a gép maximális kapacitását, ne indítsd el a mosást! Bár egyes gépek mérőeszközzel vannak felszerelve, és a ruhák súlya alapján adagolják a vízmennyiséget, azt jó észben tartani, hogy maga a program mégis energiát fogyaszt. Minél több a mosott adag, annál többször pörög a villanyóra mutatója.

Variáld a hőfokot - Figyeld meg, hogy a választott program milyen hőfokon működik az alapbeállítás szerint, és állítsd azt alacsonyabbra. A vízmelegítés jelentős mennyiségű áramot jelent. Nem minden mosás indokolja, hogy magas hőmérsékletű, például 60 fokos vízzel történjen, ráadásul bizonyos ruhákat a címkéjük szerint nem is lehet 30 foknál magasabb hőfokon mosni.

Kisebb fordulatszámú centrifugázás - Nem kell minden ruhához maximális fordulatszámú centrifugázás. A könnyű pamutpólókat, műszálas ruhákat például könnyebben vízteleníti a gép. Ha mégis rövidítenél a száradási időn, akkor teregess okosan, csak minden második szárítópálcára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne száríts a géppel - valljuk be, a szárítós mosás a jelen rezsihelyzetben luxus. Most felejtsd el egy kis időre, és inkább válaszd a ruhaszárító állványt!

Tartsd vízkőmentesen a gépet - Minden gép hatékonyabban és könnyebben működik, ha karbantartják. Ügyelj a mosógép vízkőtlenségére, tisztaságára, hogy a gép ne erőlködjön, ezáltal ne fogyasszon indokolatlan mennyiségű energiát.

Ettől tönkremegy a mosógép

Tudtad, hogy bizonyos baklövésektől hamar tönkremegy a mosógép? Kerüld őket, ha még jó ideig szeretnéd használni a meglévőt.

Ezt is szeretjük