A 4 legjobb megoldás, ha húz az ablak
Az ablakokon és az ajtókon beáramló hideg levegő nemcsak a komfortérzetedre van rossz hatással. Javítsd meg minél előbb őket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Megdöbbentő, de igaz: a rosszul szigetelt ablakok és ajtók miatt a fűtésre fordított energia 15-20%-a is pocsékba mehet. A mai gázárak mellett bizonyára neked sem mindegy, hogy milyen ütemben szökik a meleg a lakásból.

Ha meg akarod akadályozni, hogy télen a lakás helyett az utcát fűtsd, néhány okos és hasznos, ám házilag is kivitelezhető szigetelési technikával megteheted. Ezzel éves szinten akár több tízezer forintot is megspórolhatsz.

Felezd meg a fűtésszámlád - dupla ablakkal

Meglévő ablakod kiszerelése nélkül élvezheted a gyorsan és tisztán felrakható DUPLO ablakszigetelést. A mosható és könnyen tisztítható megoldás lényege, hogy a meglévő ablakkeretre tulajdonképpen egy speciális bevonattal ellátott, harmadik pótüveget kell felszerelni. A megoldás lényege, hogy a toldalékelem egy különleges mechanikai tulajdonságú műanyag keretből áll, melynek a belső ablakkeret felé eső része lágy párnázatú, így tökéletes légzárást biztosít.

A különleges technológia beszerelésével foglalkozó cég honlapján az ablakok méretének megadása után kiszámolhatod, hogy pontosan mennyi pénzt tudsz spórolni a különleges szigetelési technológiával.

Szigetelés utólag - speciális marógéppel

A drága fűtési költségek mindenkit arra ösztönöznek, hogy takarékoskodjon az energiával. Ezt a tendenciát támogatja az Ökoszolgálat által javasolt módszer is, mellyel - ígéretük szerint - akár egyetlen nap alatt saját kezűleg szigetelheted le a nyílászárókat.

A munkába te is bátran belevághatsz: a hatezer forintos alapdíjért és az 1500 forintos napidíjért kölcsönözhető szigetelőszerkezet megtérülési ideje másfél-két év. A módszer lényege, hogy a fa nyílászáró tokjába egy speciális marógéppel nútot vagy más néven hornyot kell készíteni, és az előre lemért hézagtávolságnak megfelelő, szilikon alapú szigetelőanyagot a nútba kell illeszteni. Így sokkal jobb minőségű és hosszabb élettartamú szigetelést érhetsz el, mint más, ragasztott szigetelőanyagokkal.

A legolcsóbb megoldás: szigetelőcsíkok

Nem szabad alábecsülni a még mindig nagy népszerűségnek örvendő szigetelőcsíkok hatékonyságát sem. A szakértők főként akkor szokták javasolni ezt a megoldást, ha a lehető legkisebb befektetésből szeretnéd megszüntetni a réseken beáramló hideget. Az öntapadós szivacscsíkokat ma már mindenféle méretben, anyagban és formában beszerezheted a barkácsboltokban.

Szakértők szerint a népszerű megoldás kivitelezése közben két dologra kell különösen odafigyelni. Az egyik, hogy mindig tiszta és száraz felületre tapaszd az öntapadó csíkokat, a másik pedig az, hogy soha ne nyújtsd meg a csíkokat ragasztás közben.

A nagyi módszerei: vastag függöny, ablakpárna, szőnyeg

Ahogy nagyon sok esetben, most sem szabad megfeledkezni a régiek praktikus tanácsairól. A sok modern szerkentyű és technológia böngészése közben ne feledkezz meg az olyan megoldásokról, mint a függönyök vastagabbra cserélése, vagy, hogy néhány plusz szőnyeget teríts a parkettára.

Az ablakok közé rakott ablakpárna nemcsak megfogja a meleget, de egy szép anyagból készült huzat esztétikailag is sokat dobhat a kopár ablakon. Egyszerű, mégis hatékony megoldás, ráadásul különösebb anyagi ráfordítás nélkül.

Ezt is szeretjük