Ennyi lépést kell megtenned naponta, hogy akár 10 évvel meghosszabbítsd az életed: a környezet is hálás lesz érte

A gyaloglás jót tesz az egészségednek és a környezetnek is, olcsó, nem kell hozzá speciális felszerelés, ráadásul mindenki űzheti.

nő sétál budapest
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket az E.ON támogatta.

Mindenki hosszú, boldog és egészséges életet szeretne élni, és aligha van olyan, aki ne tudná, hogy a megfelelő táplálkozás mellett a rendszeres testmozgással tehet a legtöbbet saját jó fizikai és szellemi állapota megőrzéséért. A krónikus betegségek, a vércukorszint és vérnyomásproblémák, mozgásszervi panaszok döntő hányada a felgyorsult, ugyanakkor inaktív életvitel következtében alakul ki. Változtatni viszont egyáltalán nem egyszerű feladat. 

A rendszeres mozgás beépítése az egyébként is túlzsúfolt napokba komoly kihívásokkal jár, gyakran az veszi el a mozogni vágyók kedvét, hogy sokallják az idő-, energia- és pénzráfordítást. Ez azonban nem feltétlenül kell, hogy így legyen. Bár ha az edzésre gondolunk, általában a szakember által tartott, bérlettel látogatható, izzasztó órák jutnak eszünkbe, van olyan alternatíva, ami olcsó, könnyen kivitelezhető, és a vizsgálatok szerint még az élettartamot is növeli. Ez pedig nem más, mint a sokszor lebecsült, ám annál meggyőzőbb előnyöket biztosító gyaloglás. 

Mennyi lépést kéne megtenni naponta?

A gyaloglás melletti legjobb érv, hogy néhány kivételtől eltekintve mindenki biztonságosan, sérülések nélkül végezheti, legyen szó bármilyen korosztályról vagy testalkatról. Kihívást találhatnak benne a teljesen kezdők és a haladók is, hiszen a sebesség és a távolság, valamint a terep változtatásával különböző nehézségi fokok érhetők el. A nélkülözhetetlen kellék pedig mindössze egy pár kényelmes, a bokát stabilan tartó cipő, így a pénztárcának sem jelent megterhelést. 

Arról megoszlanak a vélemények, hogy pontosan mennyi lépés megtétele lenne a cél naponta, a köztudatban élő szám a tízezer, ez a világ első, Japánban gyártott lépésszámlálójához köthető. Ehhez képest mennyit gyalogolunk a mindennapok során? Csak becslések léteznek, de a Mayo Clinic szerint például az átlagos amerikai állampolgár napi lépésszáma 3 és 4 ezer közé tehető és a magyar átlag is 4-5 ezer között mozoghat a felmérések alapján. Amennyiben tehát az egészség megőrzésének nyitja a napi tízezer lépés, van még hová fejlődni.

Ugyanakkor a friss kutatások már 7-8 ezer lépésnél pozitív egészségügyi fejleményekről számolnak be, például a krónikus megbetegedések miatt bekövetkező halálozások kockázatának csökkentéséről. Egy 2021 szeptemberében közzétett, több mint kétezer középkorú résztvevővel, 10,8 éves utánkövetéssel végzett felmérés szerint azok körében, akik naponta hétezer vagy több lépést tettek meg, 50-70%-kal alacsonyabb volt a halálozás kockázata, mint azoknál, akik ennél kevesebbet sétáltak naponta. Hétezer lépés körülbelül 5,6 kilométernek felel meg, ez talán soknak tűnhet, kevésbé rémisztő viszont, ha belegondolsz, hogy az eddigi lépésszámod már csak ki kell egészítened. 

Javítja a vérkeringést és a vércukorszintet 

Jó hír, hogy a kívánt lépésszámot el lehet osztani a nap során, nem szükséges egyben legyalogolni. Sőt, ami azt illeti, a vércukorszintre kifejezetten jó hatással lehet, ha naponta több, rövidebb sétát tesz az ember, különösen, ha ezeket sikerül az étkezések utánra időzíteni. 

A gyaloglás többféleképpen is támogat az egészséged megőrzésében: javítja a hangulatod, feltölt energiával, csökkenti a stresszt, segít elérni vagy megtartani az optimális testsúlyt, jó hatással van az állóképességre, a vércukorszintre és a vérkeringésre egyaránt. A megterhelő futással ellentétben ízületi panaszokkal is bátran végezhető, sőt ajánlott is, mivel az átmozgatás során termelődő ízületi folyadékkal meg is keni az ízületeket, illetve erősíti a stabilizálásukban fontos szerepet játszó izmokat. A jótékony egészségügyi hatások szempontjából a kulcs a rendszeresség, amihez leginkább tervezés szükséges.

Így illeszd be a napodba!

A legtöbb munkakör nem jár sok mozgással, egyebek mellett ennek tudható be a mozgásszegény életmód robbanásszerű elterjedése a nyugati világban. Este, a napi tennivalók elvégzése után már keveseknek van kedve még az edzéssel is foglalkozni, ám a több részletben teljesített gyaloglás egy kis tervezéssel napközben is letudható, például úgy, ha a munkahelyre vagy hazafelé menet néhány megállót lesétálsz. Ez keretet is ad a napnak, reggel frissít, és segít felkészülni a feladataidra, este pedig lezárni a munkahelyi teendőket és átgondolni a nap történéseit. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A fenti előnyökön túl van még egy korántsem elhanyagolható szempont: a tömegközlekedés és a gyaloglás kombinációjával a környezet védelméért is tehetsz. Nyílt titok, hogy a közösségi közlekedés fenntarthatóbb, kevesebb szennyező anyag kibocsátásával jár, mint az autóval történő. Kerékpárral, gyalog vagy környezetbarát eszközzel, elektromos busszal, trolibusszal, villamossal közlekedve hatékonyan csökkenthető a szénlábnyom, ami a városok tisztábbá és élhetőbbé tételében, a légszennyezés visszaszorításában is segít. Ez pedig a városlakók egészségére nézve is lényeges, hiszen a nagy méreteket öltő környezetszennyezés változatos krónikus kórképekben, például légzőszervi megbetegedésekben nyilvánul meg. A tömegközlekedésen túl alternatív közösségi közlekedési eszközökkel is társíthatod a sétálást. Ma már itthon is többféle opció közül lehet választani, bérelhető bicikli, roller és még elektromos robogó is a városlakók rendelkezésére áll. A közösségi elektromos robogómegosztó rendszer a blinkee.city, ami Magyarországon Budapesten és Pécsett érhető el, gyors és zöld megoldást jelent a városi közlekedésben. 

 Ha elkötelezed magad a séta és a tömegközlekedés mellett, duplán jót teszel az egészségeddel, és a környezetet is támogatod. Ráadásul olykor még gyorsabb is lehetsz, mintha a dugóban araszolnál. Próbálj meg apránként átállni, hétről hétre emelve a legyalogolt távolságot. A szervezeted alkalmazkodni fog a terheléshez, így idővel a felsorolt pozitív hatásokon túl azt is észreveheted, hogy egyre jobban bírod a mozgást, sőt igényed is van rá. 

20 dolog a zöld otthonhoz

Ha te is szeretnéd, hogy az otthonod zöldebb legyen, de nem tudod, hogyan indulj el ezen az úton, jó, ha tudod, a háztartásodban eszközölt apró változtatások, néhány egyszerű lépés már a kezdetektől sokat jelent.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük