Mit tehetsz hangos szomszédok ellen? Mutatjuk, kinek szólj, ha már nincs más megoldás

Nem kell szó nélkül eltűrnöd, hogy hangoskodnak a szomszédok.

zajos-hangos-szomszedok
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hétköznap este van, és a plafon felől felharsan a porszívó, vagy éjfélkor támad kedve fúrni a szomszédnak, esetleg a szemközt lakó fiatalok áthívták a barátaikat, és még vasárnap hajnali négykor is bömböl a zene? Nem kell szó nélkül tűrnöd.

A lakóközösségekben az emberek igyekeznek toleránsak lenni, hiszen egymásra vannak utalva, és a szoros együttélés miatt lehetetlen is megoldani, hogy olykor-olykor ne zavarják a szomszédok egymás életét. Lakást felújítani időnként muszáj, és a társasági életről sem mondhat le az ember teljesen. Ezt viszont lehet úgy is csinálni, hogy kevés kellemetlenséget okozzanak vele.

Mikor kell szólni?

Mindenkinek alkotmányos joga van a zavartalan magánélethez. A társas együttélés szabályairól a Polgári Törvénykönyv rendelkezik, ezeket a szabályokat nekünk is be kell tartanunk, és ezt elvárhatjuk a szomszédainktól is. De mik ezek a szabályok, és honnan tudhatod, hogy áthágtad-e őket? Mikor túl hangos a hangos, és mikor kell közbelépni?

rossz-szomszed

Önkormányzati rendeletek szabályozzák, mi számít csendháborításnak, így attól függően, hogy merre élsz, különbözőek lehetnek a határok. Ezekben a rendeletekben leírják, hogy bizonyos zajjal járó tevékenységek mikor végezhetők, és mekkora hangzavarral járhatnak legfeljebb. Ha tehát szeretnéd tudni, hogy mikor barkácsolhatsz, vagy nyírhatod le a füvet, esetleg mikor kell lehalkítani a zenét, akkor a városi vagy kerületi önkormányzatok honlapján járhatsz ennek utána.

A kisebb lakóközösségeknek - panel- és társasházaknak - jogukban áll szigorúbb szabályokat szabni, azok viszont nem ellenkezhetnek az önkormányzati rendeletekben leírtakkal, így, ha emeletes házban élsz, érdemes jól ismerni a házirendet.

Megelőzendő az összetűzéseket, a nagyobb zajjal járó tevékenységeket, hangos bulikat mindig ki kell írni a faliújságra. Ettől még a szomszédoknak jogukban áll jelenteni a zajt a rendőrségen, és ezt te is megteheted, annak ellenére is, hogy előre jelezték a kellemetlenséget, mert nem mindegy annak a mértéke. Kertes ház esetében a nagyobb családi összejöveteleket, esküvőket érdemes előre jelenteni az önkormányzatnál, és szólni róla a szomszédoknak is, hogy toleránsabbak lehessenek ez idő alatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a szomszédban nagy zajjal járó tevékenységet folytatnak, először próbáld meg személyesen rendezni a vitát, és megkérni a lakókat, hogy csendesebben dolgozzanak. Ha nem változik semmi, ki lehet hívni a rendőröket. Ne aggódj, a rendőröknek nem kötelességük kiadni a bejelentő nevét. Ahány szabálysértési eljárás indul a vétkes ellen, annyi büntetést fog kapni, és a csendháborításért 30 ezer forintig terjedő pénzbírság szabható ki.

Mire jó a kertben a locsolócső?

Ezekkel a locsolócsövekkel biztos nem ütsz zajt, ezek ugyanis leginkább szépek, ha annyira nem is hasznosak. Mutatjuk, mennyi mindent lehet csinálni egy régi, megunt slagból.

Ezt is szeretjük