Mire használható a hamu háztartásban? Ha kályhával, kandallóval fűtesz, jó, ha tudod

A hamu nem szemét, hanem hasznos eszköz otthon.

Hamu felhasználása a háztartásban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az energiaárak felszökésével sokan váltottak fatüzelésre, amivel együtt jár az is, hogy a kályhából, kandallóból jelentős mennyiségű hamu kerül ki.

Ezt a legtöbben szemétnek vélik, ám azt kevesen tudják, hogy a hamut a régiek, sőt őseink is becsben tartották sokoldalú hasznosíthatósága miatt.

A hamu felhasználása a háztartásban

A hamu 10-13-AS pH-ja miatt lúgos kémhatású. Erőssége attól függ, hogy milyen fából származik. A gyümölcsfahamuénál a bükk- és az akáchamu erősebb. A háztartásban a hamut többféle módon is használhatod: takarításra, folttisztításra, szagtalanításra és egyéb célokra is. Csak gyűjtsd össze egy fémvödörbe, helyezd biztonságos helyre, és várd meg, hogy teljesen kihűljön.

1. A hamuból nagyszerű tisztító- és súrolószer válik. Csupán egy kevés víz kell hozzá, és egy rongy, amivel áttöröljük a megtisztítani vágyott tárgyakat. Hatékony például az erősen szennyezett edények, üvegtárgyak takarításában. Végezetül érdemes egy gyors, hagyományos mosószeres mosást végezni, hogy a hamu maradéktalanul eltűnjön a felületükről. Csillogóak lesznek.

2. Ha egy barnára pácolt fabútor foltos lett, mert vizes aljú poharak kerültek rá, a hamu akkor is jó szolgálatot tesz. Szórd be vele a karikát, locsolj rá némi olajat, és dörzsöld meg. A nyom eltűnik.

3. A hamu segít a szagtalanításban is, csupán be kell szórni vele az érintett felületet, és úgy hagyni egy időre.

4. Molytalanítóként is alkalmazható a hamu. Tegyél némi hamut egy vászonzsákba, és akaszd a ruhásszekrénybe.

5. A hamut a rágcsálók sem szeretik. Ha van pincéd, padlásod, tégy egy kis hamut az eldugottabb sarkokba. Távol tartja az egereket, patkányokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

6. A régiek mosólúgot is kevertek a hamuból. Egy csésze fahamu és négy csésze víz kell hozzá. Noha sokan a mosógépbe öntik a szert, a szerkezet védelmében a keveréket elsősorban előzetes áztatásra érdemes használni, amennyiben a ruha erősen szennyezett.

7. A hamu hangyainvázió ellen is beválik. Tégy egy kanál kihűlt hamut arra a pontra, ahonnan a hívatlan vendégek érkeznek. El fog menni a kedvük a látogatástól.

8. A hamu a járdán lévő jég beszórására is nagyon jó megoldás. Így az út nem fog csúszni, és biztonságosabb rajta a közlekedés.

9. A hamu a kerti munkákhoz is jó eszköz, ugyanis ásványi anyagok vannak benne, például magnézium, vas, kálium és bór. Felvizezve, alternatív trágyaként kell alkalmazni.

10. Ha valaki szokott komposztálni, a már hidegre hűlt hamut is bátran beteheti a ládába. Nagyszerűen dúsítja a keveréket, és még hatékonyabbá teszi majd a kerti felhasználását.

 A teafilterek felhasználási módjai

Télen nemcsak hamu, de teafilter is bőven van a háznál. Tudtad, hogy ezt is felhasználhatod a háztartásban?

10 meglepő dolog, amit egy használt teafilterrel tehetsz: a háztartásban remek szolgálatot tesz

Ne dobd ki, inkább használd fel a megáztatott teafiltereket.

Elolvasom
Ezt is szeretjük