5 pont Budapesten, ahová elviheted az erdőben szedett gombát ellenőrzésre: mutatjuk a piacok listáját

A főváros több pontján is van mód a gombákat ellenőriztetni.

Gombaszakértő Budapesten
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jó időben sokan töltik túrázással, erdőjárással a szabadidejüket, és közülük akadnak, akik szívesen szednek a vadon növő gombákból. Bár az a gondolat, hogy a magunk szedte gomba kerül az asztalra, vonzó lehet, a dolog mégsem veszélytelen, hiszen rengeteg olyan gombafaj van, amely mérgező, és fogyasztása akár halált is okozhat.

Bár minden gombán láthatók bizonyos külső jellegzetességek, sok faj rendkívül hasonló egymáshoz, így aztán könnyen megtéveszthetik az embert. Ahogyan a vonatkozó tájékoztatójában a Nébih is felhívja a figyelmet, nincsenek olyan általános megkülönböztető jelek, amelyek alapján egy laikus biztonsággal felismerhetné, hogy egy gomba mérgező, vagy sem, ehhez szaktudás szükséges.

Hol lehet Budapesten bevizsgáltatni a gombát?

Ha valaki gombára vágyik, a legbiztonságosabb út az, ha elmegy a zöldségesbe, és vásárol magának. Amennyiben valaki mégis ragaszkodna hozzá, hogy saját maga szedje az erdőben, a begyűjtött példányokat rendkívül fontos hivatalosan elismert gombaszakértővel bevizsgáltatni.

A főváros öt pontján van erre lehetőség: a Vámház körúti vásárcsarnokban, a Fehérvári úti vásárcsarnokban, a Bosnyák téri vásárcsarnokban, a Tétényi úti Üzletközpontban és a Kórház utcai vásárcsarnokban.

A Vámház körúti vásárcsarnokban (1093 Budapest, Vámház körút 1-3.) páros héten hétfőn 9.30–13.30-ig, keddtől péntekig 8.00–17.00 óráig, szombaton pedig 8.00–14.00 óráig tart a gombaellenőrzés. Páratlan héten a nyitvatartás valamelyest módosul. Hétfőn 15 óráig, keddtől péntekig 16 óráig vannak nyitva.

A Fehérvári úti vásárcsarnokban (1117 Budapest, Kőrösi J. utca 7-9.) páros héten hétfőn 8.00–14.00 óráig, keddtől péntekig 8.00–17.00 óráig, szombaton pedig 8.00–14.00-ig várják azokat, akik ellenőriztetnék a gombájukat. Páratlan héten mindez annyiban módosul, hogy hétfőnként 16 óráig, keddtől péntekig pedig 14 óráig vannak nyitva. Fontos tudni, hogy júliusban hétvégente csak vasárnaponként 10-től 18 óráig fogadják a betérőket.

A Bosnyák téri vásárcsarnokban (1147 Budapest, Csömöri út 9-11.) minden héten hétfőn 8.00–13.00 óráig, keddtől péntekig 8.00–17.00 óráig, szombaton pedig 10.00–13.00 óráig tartanak nyitva. Júliusban, ahogyan a Fehérvári úti vásárcsarnokban is, a hétvégi gombavizsgálat vasárnaponként 10-től 18 óráig vehető igénybe.

A Tétényi úti üzletközpontban (1119 Budapest, Tétényi út 63.) páros héten hétfőn 6.30–17.00 óráig, és keddtől péntekig 6.30–14.00 óra között lehet bevizsgáltatni a gombákat. Szombaton nincs lehetőség ellenőriztetésre. Páratlan héten hétfőn ugyancsak zárva tartanak, de keddtől péntekig 10.30–18.00 óráig, szombaton pedig 6.30–17.00 óráig elérhető a szolgáltatás.

A Kórház utcai vásárcsarnokban (1035 Budapest, Kórház utca 37-41.) hétfőn 08.00–15.00 óráig, keddtől péntekig 08.00–17.00 óráig, szombaton pedig 08.00–13.00 óráig fogadják a gombászókat. Vasárnap zárva tartanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez alatt a link alatt a gombaellenőrző állomások telefonos elérhetősége és további részletek is megtalálhatók.

Nem érdemes kockáztatni

Sokan úgy gondolják, hogy a gombákat egy egyszerű lexikon alapján is felismerhetik, de kár lenne kísérletezni, hiszen a próbálkozásnak végzetes következménye lehet. Még egy a szaktudás nélküli barátnak vagy rokonnak sem szabad hinni, aki azt állítja, hogy tökéletesen felismeri a gombákat.

A Nébih említett tájékoztatójában arra is felhívja a figyelmet, hogy a városi legendákban se higgyünk. Vannak, akik tévesen úgy tartják, hogy a mérges gombák bizonyos részeit eltávolítva kivonható belőlük a méreg, de ez távolról sem igaz. Az is tévedés, hogy azok a gombák, amelyeket láthatóan megrágott egy csiga vagy más állat, nem mérgezőek. Fő a biztonság, ezért a szedett gombákat feltétlenül be kell vizsgáltatni, de a legbiztonságosabb út az, ha a szokott szupermarketből vagy zöldségesből szerezzük be a gombát.

Mérgező kerti növények

Jó tudni, hogy a kerti növények között is akadnak mérgezőek. Amennyiben kisgyermek is van a háznál, őt nem szabad egyedül hagyni ezekkel.

8 kedvelt tavaszi kerti növény, ami mérgező: ne hagyd velük játszani a gyereket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük