3 ok, ami miatt gázrobbanás lehet a lakásban: amit mindig ellenőrizz!
Néhány lépés a gázrobbanás megelőzéséért életeket menthet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre többször hallani olyan híreket, melyek szerint családok vesztették el mindenüket gázrobbanás következtében, társasházak lakóinak kellett ideiglenes szálláshelyet biztosítani ugyanezen ok miatt, vagy épp falakat döntött ki, életeket oltott ki egy-egy ilyen, tragikus esemény.

A gázrobbanás reális veszély, azonban kellő körültekintéssel megelőzhető. A következő háztartási eszközökre érdemes különösen odafigyelni.

Ha nem figyelsz a tűzhelyre

A gázrobbanás egyik leggyakoribb és legismertebb oka, hogy gáz szivárog a gáztűzhelyből, melyet valaki véletlenül nyitva felejtett, vagy épp valami okból kifolyólag elaludt a lángja.

Ezért minden esetben ellenőrizd főzés és sütés után, hogy valóban elzártad-e, ha pedig erős gázszagot érzel, alaposan szellőztess ki, hagyd el a lakást, és hívd a tűzoltóságot. Fontos, hogy ne kapcsolj be semmiféle elektromos berendezést - ha elég nagy a koncentráció, a gáz akár egy ruha okozta elektrosztatikus kisüléstől is begyulladhat -, a nyílt láng használata pedig szigorúan tilos ebben az esetben.

Nem körültekintően alkalmazott gázpalack

Sokan abban az esetben is PB-gázpalackot használnak, például főzéshez, ha vezetékes gáz is van a lakásban, azonban ez fokozottan tűz- és robbanásveszélyes anyagot tartalmaz, így nagyon kell figyelni használatára. A palackot csak jól szellőző helyiségbe szabad tenni, oda például, ahol van ablak, emellett két szintnél magasabb épületekben tilos ilyet tartani.

Használat után a palackot mindig előbb kell elzárni, mint a gáztűzhelyt - az üresnek tartott palackot is gondosan el kell zárni -, emellett nem szabad hőhatásnak kitenni, a közelében pedig a nyílt láng használata is szigorúan tilos. Palackcsere esetén fontos a szellőztetés, emellett kerülni kell a dohányzást és az elektromos berendezések bekapcsolását.

A kazán karbantartásának hiánya

Sajnos tragikus kimenetelű kazánrobbanásokról is egyre gyakrabban hallani, amit azonban a szakemberek szerint az esetek döntő hányadában a készülék nem megfelelő karbantartása okoz.

Ezek közé tartozik például a túlnyomás, a lerakódó vízkő, a csőrendszer hibája, esetleg jegesedése, de például az is robbanást okozhat, ha a kazánban valami okból kifolyólag felhalmozódik a gyúlékony gáz, az elaludt őrláng újragyújtása pedig belobbantja azt.

Indul a fűtésszezon, erre figyelj!

A kazán karbantartása fontos a biztonság, ugyanakkor a spórolás szempontjából is. Hallgasd meg egy szakértő rezsicsökkentő tippjeit!

A kazán karbantartása tehát életmentő lehet, azonban fontos, hogy ne csak probléma esetén fordulj szakemberhez. Célszerű minden fűtési szezon, vagyis a használat megkezdése előtt ellenőriztetni a készüléket.

Te minden évben ellenőrizteted a kazánt?

Ezt is szeretjük