Egy befizetetlen csekk is elég lehet: így zajlik le egy behajtás
Ha sokáig húzod a tartozás rendezését, ezekre a lépésekre számíthatsz. Ez a behajtás menete.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A csekkek és a tartozások befizetését nem érdemes halogatni, amennyiben lehetőséged van rá, mindenképp rendezd az ügyet, ugyanis amellett, hogy tetemes késedelmi kamatok halmozódhatnak az adott összegre, egy idő után behajtásra kerülhet a sor - már egyetlen tartozás miatt is, amennyiben az hosszabb ideig nincs befizetve.

Ha a felszólítások után az ügy az utolsó körbe, vagyis a végrehajtási eljárás folyamatába lépett, a következőkre számíthatsz.

Az eljárás lépései

A végrehajtási eljárás első lépése a végrehajtási lap kiállítása: ez egy nyomtatvány, melyet a végrehajtást kérőnek kell kitöltenie, és benyújtania ahhoz a bírósághoz, mely az elsőfokú határozatot hozta az adott ügyben.

Ezt követően, ha a végrehajtó határozat kötelezést tartalmaz, az jogerős, a teljesítési határidő pedig letelt, akkor a bíróság kiállítja és kiküldi az adós lakhelye szerint illetékes végrehajtónak.

Fokozatosság

A végrehajtási eljárásban érvényesül egyfajta fokozatosság, ami azt jelenti, hogy a bírósági végrehajtás során a pénzkövetelést elsősorban az adós bankszámlájáról, illetőleg az adós munkabéréből kell behajtani. Ha ez nem megvalósítható viszonylag rövid időn belül, akkor lépnek képbe a vagyontárgyak, ebben az esetben az adós bármilyen lefoglalható vagyontárgya végrehajtás alá vonható.

Az ingatlan lefoglalásáról pedig csupán akkor lehet szó, ha a követelést az adós egyéb vagyontárgyaiból nem lehet teljesen fedezni, vagy csak aránytalanul hosszú idő múlva elégíthető ki.

15 napod van fizetni

A szabály szerint, ha adósként a végrehajtó helyszíni eljárásakor vagy a végrehajtási lap postai kézbesítésétől számított 15 napon belül nem rendezed a tartozást, a végrehajtó letilthatja a munkabéredet. Az adós nettó munkabérének 33, kivételes esetben 50%-át lehet ilyen módon levonni. Ha nem teljesíted önként a végrehajtási lapon feltüntetett kötelezettségeidet, akkor a végrehajtó összeírja az ingóságaidat.

Amit nem lehet lefoglalni

Vannak olyan vagyontárgyak, melyeket még a te beleegyezéseddel sem lehet lefoglalni, mivel a törvény ezeket a végrehajtás alól mentesíti. Ebbe a körbe tartoznak például a rendszeres tanulmányok folytatásához szükséges tanszerek, szükséges ruházati cikkek, szükséges ágynemű, illetve a háztartáshoz tartozók számának megfelelő számú bútordarab. Ezek pontosan meg vannak határozva szám szerint: a ruháknál például szükséges keretbe tartozik három felsőruha, egy télikabát, egy felöltő, három pár lábbeli.

Mi történik a lefoglalt tárgyakkal?

Alapesetben a lefoglalt ingóságot nem szállítja el azonnal a végrehajtó, azok használatban maradhatnak az adósnál, feltéve, ha az rendeltetésszerűen történik, és az állaga nem sérül. Fontos, hogy a lefoglalt ingóságot az adós köteles megőrizni, bűncselekménynek számít a tárgyak elhasználása, elzálogosítása, elidegenítése vagy megsemmisítése. Ha felmerül ennek kockázata, a végrehajtó a lefoglalt ingóságot egy erre alkalmas tárolóban helyezi el, és le is pecsételi.

Ha nem akarsz tartozást, spórolj!

Ha szeretnél spórolni, például a villanyszámlán, nézd meg a videót, és hallgasd meg egy szakértő tippjeit!

Az utolsó lépés az árverés

Az utolsó lépés a folyamatban az ingóságok értékesítése, mely árverésen történik. Először a végrehajtó az árverezőkkel közli az ingóság becsértékét, ez lesz a kikiáltási ár, majd jöhetnek az ajánlatok. Amennyiben a felajánlott vételár nem éri el a kikiáltási árat, fokozatosan lejjebb kell szállítani, de maximum a kikiáltási ár negyedéig lehet csökkenteni.

Ha sikertelenül zárul az értékesítés, akkor a becsérték negyedének megfelelő összegért átveheti az ingóságot a végrehajtást kérő. Ha nem tart rá igényt, akkor az adós visszakaphatja az ingóságot, harminc napon belül át kell vennie, különben az őrzést megszüntetik, a tárgyakat megsemmisítik, vagy hulladékként kezelik.

Forrás: veritasjogcsomag.hu; adossag.net.

Ezt is szeretjük