80%-kal csökkentheted az áramfogyasztást

Ilyen izzót kell használnod

Hamarosan végleg le kell cserélned a hagyományos villanykörtét, de így sokat spórolhatsz.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Annak ellenére, hogy régóta köztudott, hogy az energiatakarékos megoldással sikerülhet megerőltetés nélkül is leszorítani az áramfogyasztást, még mindig sokan maradnak a hagyományos villanykörténél. A legtöbb esetben csupán az ár jelenti a motivációt, hiszen, míg az egyszerű körte alig több száz forintnál, az energiatakarékos izzó hét-nyolcszáz forintnál kezdődik, sőt, vannak több ezer forintos változatok is.

Ennek ellenére mégiscsak megéri a drágábbat választani, hiszen hosszú távon nemcsak az árát hozza be, de jóval nagyobb megtakarítást is jelent. Ráadásul az Európai Unió 2012. szeptember 1-jétől teljesen betiltotta a hagyományos izzók gyártását és nagykereskedelmi forgalmazását, így hamarosan eltűnnek a piacról.

Miért tűnik el a hagyományos villanykörte?

2008 decemberében vezették be azt az intézkedést az Európai Unióban, melynek alapján a hagyományos villanykörtéket fokozatosan kivonják a forgalomból.

Első lépésben a százas égők kerültek le a boltok polcairól, aztán később következtek a hatvanasok, idén szeptember elsejétől pedig már a negyveneseket sem gyártják, így ezekhez már csak addig lehet hozzájutni, amíg a kiskereskedelemben el nem fogy az utolsó darab is. Jelenleg már egyáltalán nem gyártanak hagyományos izzókat az Európai Unió országaiban.

A régi típusú villanykörtéket elsősorban azért kellett kivonni a forgalomból, hogy ezzel évente mintegy 15 millió tonnával csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást. Ráadásul a hagyományos körtékben felhasznált energiának csupán 5%-ából lesz fény, a többit hő formájában adják le, így növelik a környezeti lábnyomot.

Mennyivel jobb az energiatakarékos?

A költségmegtakarításnál először is azt kell figyelembe venni, hogy azonos fény mellett mennyivel fogyaszt kevesebbet az új izzó a régihez képest. Ezt a fényhasznosítást a fényáram és a teljesítmény viszonyszámával - mértékegysége a lumen per watt - jelölik: minél nagyobb a lumen per watt értéke, annál erősebb a fény. Összehasonlítva egy izzólámpát egy 18 wattos kompakt fénycsővel, míg előbbi 14 lm/w, addig utóbbi több mint 60, vagyis a különbség körülbelül ötszörös.

Emellett persze az is fontos, hogy mekkora az izzók élettartama. A szakértők napi háromórás üzemelés mellett nagyjából egy év működést jósolnak egy hagyományos izzónak. Az energiatakarékos változatok közül még a legrövidebb élettartam mellett is a legtöbb három évig kitart.

Így spórolhatsz a villanyszámlán!

Az égők lecserélése csak egy a sok praktika közül, mellyel spórolhatsz a villanyszámlán. Hallgasd meg egy szakértő tippjeit!

Mennyit spórolhatsz vele?

A világítás nagyjából az ötödét teszi ki a háztartás villamosenergia-fogyasztásának, az energiatakarékos technológiák viszont akár ötször kevesebb áramot is használhatnak a szakértők szerint, így az energiatakarékos fényforrások egy háztartás teljes villamosenergia-fogyasztását mintegy 10-15%-kal csökkenthetik.

Az áramszolgáltatók is igyekeznek népszerűsíteni a takarékos változatokat, a szakértők szerint ugyanis ezekkel akár 80%-kal is kevesebb lehet a fényforrások áramfogyasztása, mint a hagyományos izzók használatával, hosszú távon pedig ez a különbség ezresekben mérhető.

Forrás: www.eon.hu; ec.europa.eu.

Neked hiányoznak majd a régi égők?

Ezt is szeretjük