Melegebb lesz tőle a lakás, vagy átverés? Kipróbáltuk az agyagcserepes fűtési módszert
Nekünk ennyire vált be.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években szinte mindenki találkozott már az agyagcserepes, mécseses fűtési módszerrel, illetve azzal a 2013-as videóval, melynek terjedése révén széles körben ismertté vált. A módszer a jelenlegi fűtésszezon során is számos weboldalon, illetve fórumon felbukkant, úgy döntöttünk ezért, idén végre mi is kipróbáljuk, miként és mennyire működik.

Így működik a módszer

Ahogy neve is magában foglalja, az agyagcserepes módszerhez két agyag virágcserépre van szükség, egy kisebbre és nagyobbra, emellett teamécsesekre, alátétre, téglákra, valamint egy hosszabb, alátétekkel és anyákkal rendelkező csavarra.

Az eredeti videó részletesen bemutatja - itt nézheted meg -, miként kell elkészíteni a mini hősugárzót, melynek hatása abban áll, hogy az agyagcserép elviekben segít koncentrálni a mécsesek által leadott hőt, vagyis nem hagyja, hogy az kárba vesszen, a cserép melegszik fel, majd ezt a hőt adja le minden irányba. Az interneten keringő ígéretek szerint ezzel egy adott helyiségben lehetséges elérni bizonyos hőmérséklet-emelkedést.

Nekünk így vált be

Mécsesünk és agyagcserepünk is volt otthon, így tulajdonképpen nem jelentett komolyabb beruházást a módszer kipróbálása - leszámítva a csavart -, egy agyagcserép mindazonáltal jelenleg körülbelül 600-1000 forintos áron kapható az olcsóbb helyeken tapasztalataink szerint.

A szerkezetet egy 12 négyzetméteres szobában próbáltuk ki, ahol eredetileg 21 Celsius-fok volt. A mécseseket két órán keresztül égettük, ez idő alatt természetesen semmilyen más módszerrel nem fűtöttünk.

Bár az interneten olvasható más tesztek során gyakran tapasztalható volt egy-másfél fokos hőmérséklet-változás, mi ilyet a meghatározott idő leteltével sem tapasztaltunk, bár lehetséges, hogy kisebb területű helyiség esetén megoldható lett volna.

Azt ugyanis nem állíthatjuk, hogy a módszernek semmiféle hatása nincs, amellett ugyanis, hogy a fényei igencsak hangulatosak, közelről a cserép valóban kellemes meleget áraszt, a közvetlen közelében tartózkodva ezért képes akár jelentősen is javulni a hőérzet.

Utóbbira tehát alkalmas lehet, nem árt azonban az óvatosság, nem véletlen ugyanis, hogy a módszert sokan tartják baleset- és tűzveszélyesnek. Az eredeti videóban például padlószőnyegre helyezik a szerkezetet, ami komoly kockázatot rejt magában, de ezt leszámítva is nagyon óvatosnak kell lenni az égő gyertyákkal, nem beszélve arról, milyen sérüléseket lehet képes okozni a cserepek felforrósodása.

Összességében érdekes módszerről van szó, melyről nem állítható, hogy teljes mértékben átverés, ugyanakkor nem is túl takarékos, nem is túl hatékony alternatíva, nem beszélve az említett kockázatokról. Mindezek miatt érdemes inkább más praktikákkal próbálkozni a fűtésre való rásegítés tekintetében.

Ezt is szeretjük