Ezt kell tenned, ha jönnek a kéményt ellenőrizni: a hivatal szerint sok lehet a csaló
Innen ismered fel, ha valódi szakemberekről van szó.

nagykep?cikkid=168863&kep=kemeny-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos alkalommal írtunk már arról, a trükkös tolvajok milyen módszerekkel kívánnak bejutni az áldozatok otthonaiba, legyen a cél előzetes terepszemle vagy épp a konkrét bűnelkövetés.

Ezek között előkelő helyen szerepel, hogy a szolgáltatók embereinek adják ki magukat, amire nemcsak a rendőrség, de a Katasztrófavédelem is figyelmeztet, szinte minden évben beszámolnak ugyanis arról, hogy megszaporodtak az esetek, amikor egyesek magukat a katasztrófavédelem állományába tartozó személynek kiadva, vagyis hivatalos személy látszatát keltve próbálják vásárlásra rábírni az állampolgárokat.

A csalók ilyenkor jellemzően kéményellenőrzés, illetve tűzvédelmi ellenőrzés címén, különféle hiányosságokat feltárva próbálnak tűzvédelmi eszközöket értékesíteni. A jelenség visszaszorítása érdekében fontos ismerni a katasztrófavédelem ellenőrzései során alkalmazott eljárási rendet, ha ugyanis nem ezt tapasztalod, könnyen lehet, hogy csalókról van szó.

Így ellenőriznek a valódi szakemberek

A katasztrófavédelemnél dolgozó szakemberek az ellenőrzések során minden esetben szolgálati jelvénnyel, névvel és rendfokozattal ellátott egyenruhát viselnek. Személyazonosságukat és ellenőrzési jogosultságukat az ellenőrzés megkezdésekor minden esetben kötelesek szolgálati igazolványuk felmutatásával igazolni.

Az ellenőrzések alkalmával a jogszabályban foglalt előírások betartását vizsgálják, és azokkal kapcsolatban tesznek megállapításokat. Fontos azonban tudni, hogy a hatóság az ellenőrzés során nem folytat kereskedelmi tevékenységet. Az előzőek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy biztosan nem a katasztrófavédelem által lefolytatott ellenőrzés zajlik, amennyiben az esetleges hibákra, hiányosságokra anyagi ellenszolgáltatás fejében kínálnak megoldási javaslatot.

Akinek a hatósági ellenőrzés során kétsége támad az ellenőr személyazonosságára vagy szervezeti állományba tartozásával kapcsolatban, haladéktalanul értesítse az illetékes katasztrófavédelmi szervet, illetve szükség esetén a rendőrséget.

Ezt is szeretjük