Ettől lesz harsogóan zöld és tömött a fű: a fontos tavaszi feladatot nem szabad kihagyni

A fű a kert éke, akár egy smaragd: de hogyan lesz legalább olyan szép zöld a színe?

GettyImages-1196804909 (1)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kertet csodásan feldobják a különböző virágok, megszépítik a dekorációs elemek, a kényelmes bútorok, de az összkép nem lehet százszázalékos, ha a fű foltos, kopott vagy ritkás.

A téli hónapok alaposan megtizedelik a pázsitot, így tavasszal siralmas látvány fogadhatja udvarában az embert. Ahhoz, hogy a fű mégis zöldelljen, és tömött, sűrű legyen, elengedhetetlen egy kis ébresztő ápolás, emellett az is fontos, hogy a gyep megfelelő törődést kapjon tavasszal.

A fű tavaszi ápolása

A fű tavaszi szükségleteiről Megyeri Szabolcs kertészt kérdeztük meg, aki szerint az elsődleges feladat a telet követően a fű megtisztítása. Speciális gereblye segítségével a filcesedő, elhalt részeket össze kell szedni, ahogyan a száraz levelek sem maradhatnak a fű tetején. A következő mozzanat a gyepszellőztetés, amelynek mikéntjéről Megyeri Szabolcs egy hasznos videóban ad tájékoztatást.

A gyepszellőztetést követően nem maradhat el a fű alatti talaj tápanyagszintjének emelése sem. Erre kiváló megoldás a szerves komposzt, amelyet egyszerűen egy lapáttal szét kell szórni a füvön.

A másik, ám kevésbé természetes módszer a kertész szerint a műtrágyázás. Választáskor érdemes segítséget kérni, mivel többféle is kapható a kertészeti áruházakban. Figyelembe kell venni a trágya bomlási tulajdonságait, amit a hő és a kiszórás után eltelt idő is befolyásol. Ami pedig a kiszórás módját illeti, kertészboltokban beszerezhetsz kiszórásra kifejlesztett kézi szerszámot is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az öntözésről

A kertész szerint a locsolást illetően két iskola létezik. Vannak, akik szerint az a jó, ha a fű ritkábban, de több vizet kap. Ez különösen a gyepszőnyeg esetében ideális. Mások abban hisznek, hogy a füvet gyakrabban és kisebb mennyiségű vízzel érdemes locsolni. Utóbbi módszer azonban magában rejti a veszélyt, hogy amennyiben egy locsolás kimarad, a fű azonnal megérzi, és meg is fog látszani rajta a mulasztás.

Az első fűnyírás ideális időpontja

Az év első fűnyírására nincs általános szabály, hiszen az ország területén belül is változó, hogy mennyire gyorsan indul növekedésnek a fű, ráadásul a különböző fajták is más ütemben nőnek. Az első tavaszi nyírás alkalmával mindenesetre 3-5 cm-re érdemes vágni a szálakat.

Jó tudni, hogy a fű annál inkább gyomosodik, minél mélyebbre jutnak a napsugarak a fűszálak között. Ha a fű ritkás, a gyomok hamar növekedésnek indulnak, hiszen rengeteg inaktív gyommag várja a sugarakat odalent. Amennyiben a fű ritkásabb a téli hónapok után, érdemes ezeket a részeket eltávolítani és újrafüvezni a hazai klímához alkalmazkodó fajtájú fűvel.

Végül egy hasznos gyakorlati tanács: a fű alapvetően szereti a napsütést, de az udvarban lehetnek olyan területek, amelyek félárnyékosak, így az ember törekvései a fű megszépítésére már-már hiábavalóak. A kertész ezekre a részekre gyeppótló növényeket - például meténget - javasol telepítésre, amelyek kitöltik a problémás területeket.

Kertdekoráció fűvel

Hihetetlenül egyszerű, mégis elképesztően elegáns lesz a kert a beton- és kőlapos trükkökkel.

37881399 e0cd3924291ef7000a84d79a7b888d19 wm

Megyeri Szabolcs


Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük