Olcsóbb, mint egy téglaház, és még dizájnos is: így lesz konténerből otthon

A konténerház a modern idők egyik legizgalmasabb megoldása.

GettyImages-1133768876
beauty and style
Top olvasott cikkek

Építkezéseknél, szabadtéri rendezvényeken, fesztiválokon gyakorta látni konténereket, melyekben irodákat, tárolókat és más funkciójú helyiségeket alakítanak ki.

Konténerekből azonban nemcsak ideiglenes megoldások készülnek, hanem lakóházak, nyaralók is. Bár ez elsőre furcsán hangozhat, valójában a lakáscélra kialakított, kívül-belül burkolt, dizájnos konténerházakról elsőre meg sem lehet mondani, miből vannak: nem másnak, mint minimalista stílusú házaknak tűnnek.

A konténerház-építés

A konténerház-építtetés hazánkban is elérhető. Gyorsabban elkészül, mint egy téglaház, és még olcsóbb is annál. Általában típusok szerint építik, így a tervezés sem emészt fel sok időt, és többnyire száraz anyagok felhasználásával dolgoznak, így nem kell sokat várni, míg a ragasztó- és kötőanyagok megszáradnak. A felépítés anyagköltsége egyébként kisebb, mint egy hagyományos ház esetében.

Amikor elkezdik építeni a konténerházat, első lépésben leraknak egy speciális alapot. Ennek az a szerepe, hogy a szerkezetnek megfelelő legyen a stabilitása. A konténerház acélszerkezete is  erős  teherbírású, és miután a tartószerkezet adott, az építkezés sem jár sok gonddal. A konténerek egymás mellé, mögé, de emeletesen is elhelyezhetők, idővel pedig bővíthető az először megalkotott struktúra.

Szép konténerházak

A következőkben néhány szuper dizájnos konténerházat mutatunk.

Ez az emeletes csoda Indonéziában található.

Ki ne töltene el egy hétvégét egy ilyen erdei lakban?

Erről a kanadai házról senki sem mondaná meg, hogy konténerek alkotják.

Mesés, kézi burkolású miniház konténerből, Nagy Britannia egy vidéki területén.

 Nemcsak modern, hanem klasszikus kinézetű ház is épülhet konténerből.

Miniháznak, nyaralónak is kiváló.

 Végül egy modern, faburkolatos konténerház a természet lágy ölén.

Furgonból lakókocsi

A következő cikkben négy olyan csodajárművet mutatunk be, melyek ugyan első ránézésre egyszerű furgonok, belül egy minilakást rejtenek konyhával, fürdővel, étkezővel, nappalival és hálószobával.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük