Ételmérgezést okozhat, ha nem jól tárolod: így hűtsd és melegítsd a rizst

A főtt rizs több veszélyt tartogat, mint sokan hinnék: fontos megfelelően melegíteni és hűteni.

Főtt rizs tárolása, hűtése és melegítése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A főtt rizs gyakori köret az asztalon, ezért fontos tudni, hogyan helyes a tárolása, hűtése és melegítése. Ha valaki nem elég elővigyázatos, akár ételmérgezést is kaphat.

A nem frissen főtt, hanem már tárolt, újramelegített, de nem megfelelően kezelt rizsen ugyanis egyfajta baktérium szaporodhat el, a Bacillus cereus. Ha valaki olyan rizst eszik, amin ez rajta van, akkor hányásra, hasmenésre, és akár komolyabb rosszullétre is számíthat.

A rizs tárolása, hűtése és melegítése

Néhány szóban azt is érdemes elöljáróban tisztázni, hogy hogyan biztonságos a rizs elkészítése. A United States Department of Agriculture (USDA) szerint fontos, hogy a vízbe öntött rizs a lehető leghamarabb elérje a 60°C feletti hőfokot, mert a veszélyes baktérium 4,4 és 60°C között lel számára ideális hőmérsékletre. Az a jó, ha minél kevesebb ideig áll a rizs a tartományon belüli hőfokon. Fontos, hogy amint a rizs elkészült, azonnal szervírozzuk, és ne álljon szobahőmérsékleten.

A tárolásról, illetve hűtésről

A szobahőmérséklet alapvetően problémás, hiszen a baktériumok számára kedvező. A maradék rizst tehát minél előbb hűtőbe kell helyezni. Az USDA szerint a rizst, és általában a maradékokat 4,4°C alatt kell tárolni. Amennyiben a rizs vagy más maradék étel 2 óránál tovább volt szobahőmérsékleten, az intézmény szigorú álláspontja szerint már nem fogyasztható.

A melegítésről

A rizsmelegítésnek több formája is szóba jöhet: mikróban vagy gőzöléssel is megmelegíthető. Aki a mikrót választja, egy csésze segítségével merje át egy mikróbiztos edénybe a rizst. A csészére azért van szükség, mert annyiszor 1-2 evőkanálnyi vizet kell a rizshez adni, ahány merítés volt a mennyiség. A vízzel együtt a rizs 3-4 percig forrósítandó, vagy addig, míg az ételhőmérő szerint a rizshalom kívül-belül el nem éri a 73,8°C-ot. A mikrózás után a rizs azonnal fogyasztandó.

A gőzöléshez egy serpenyő kell, melybe 1-2 evőkanál vaj vagy étolaj kerül, ami megakadályozza, hogy a köret leégjen. Ezután jöhet a rizs, plusz ismét annyi evőkanál víz, ahány csészényi volt a mennyiség. A melegedő rizst fedővel szükséges letakarni, hogy megfelelően átjárhassa a forró gőz. A folyamat tartson legalább addig, míg a rizs minden pontja minimum 73,8 fokra nem melegedik.

A fenti lépéseket követve elkerülhető, hogy a maradék rizs kellemetlen élményeket okozzon. Egy végső aranyszabály, hogy a rizst egynél többször ne melegítsük újra, mivel az tovább emeli az ételmérgezés kockázatát.

Ne tedd egymás mellé ezeket!

Ha többféle zöldséged és gyümölcsöd van, ezeket ne tedd egymás mellé, mert egymás hatására hamarabb megromlanak.

Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket ne tedd egymás mellé a hűtőben: gyorsabban megromlanak, ha túl közel vannak

Hamarabb megromlanak, ha egymás mellé kerülnek a hűtőben.

Elolvasom
Ezt is szeretjük