4 hormon, ami hatással van a fogyásra: így segítheted a munkájukat
Ezekről a hormonokról ritkábban hallani, mégis nagyon fontosak, amikor diétázol.
Az ember szervezete különösen finomra hangolt gépezet, melyben a hormonok szabályozzák a különböző folyamatokat, így hatással vannak arra is, mikor éhezik meg az ember, mikor lakik jól, és milyen ételeket kíván meg. A munkájukat azonban lehet támogatni vagy hátráltatni is.
A fogyókúrával kapcsolatban a leggyakrabban olyan hormonokat szoktunk említeni, mint a ghrelin nevű éhséghormon vagy a leptin nevű teltségérzethormon, melyekre például hatással van a kialvatlanság is. Vagy a kortizol, a stresszhormon, ami ugyancsak megnehezítheti a diétázó dolgát. Ezekkel korábbi cikkeinkben már foglalkoztunk, azonban számos olyan hormon van még, amely hozzájárulhat, vagy hátráltathatja a súlyvesztést.
Hormonok a fogyókúrában
A neuropeptid Y egy olyan hormon, amelyet az agysejtek és az idegrendszer termelnek. Stimulálja az étvágyat, főleg a szénhidrátéhséget. A szintje olyankor emelkedik meg jelentősen, amikor az ember hosszú időn át koplal, vagy megvonja magától az ételt - így jelentősen megnőhet a mennyisége egy szigorú diéta vagy egy böjt során. A stressz is hatással van a termelődésére, többek között ezért is eredményezhet egy stresszes időszak túlevést vagy falási rohamokat.
Ezen úgy lehet segíteni, ha az ember nem koplal, vagy böjtöl hosszan. Állatokon végzett kísérletek tanúsága szerint egy 24 órás böjt drámaian megemeli a neuropeptid Y szintjét a szervezetben. Ezenkívül az is fontos, hogy az ember megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasszon a diéta során, a túl kevés fehérje fogyasztásától ugyanis megnőhet a hormon mennyisége. A rostok pedig abban segítenek, hogy a jótékony bélbaktériumok csökkentsék a neuropeptid Y szintjét.
A glükagonszerű-peptid-1 egy bélben termelődő hormon, amely akkor jön létre, amikor tápanyag érkezik a belekbe. Fontos szerepe van abban, hogy a vércukorszint ne ingadozzon, és segít a teltségérzet kialakulásában. A kutatók azt feltételezik, hogy az étvágyban bekövetkező azonnali csökkenés, ami a gyomorszűkítő műtétek után figyelhető meg, részint a glükagonszerű-peptid-1 megemelkedett termelődésének köszönhető. Például egy kísérletben hormonoldatot adtak a reggeli mellé a résztvevőknek, akik azonnal jóllakottabbnak érezték magukat, és 12%-kal kevesebbet ettek a következő étkezésre. A glükagonszerű-peptid-1 szintjét növelik a fehérjék, különösen a joghurt, valamint a leveles zöldségek, míg a gyulladást okozó ételek csökkentik a mennyiségét.
Egy másik teltségérzetet befolyásoló hormon a kolecisztokinin, amit a bélsejtek állítanak elő. Ez mind a normális súlyú, mind a túlsúlyos emberek esetében bizonyítottan segített csökkenteni az elfogyasztott étel mennyiségét. A szintjére befolyással van a fehérje és az egészséges zsírok - például az olajos magvak vagy a lazachoz hasonló zsíros halak fogyasztása -, valamint a rostok is. A bab különösen jó hatással van a termelésére.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A peptid YY az étvágyért felelős, a zsigerekben és a vastagbélben termelődik, és jelentősen csökkentheti az étvágyat és az elhízás veszélyét. A mennyiségét alacsony szénhidráttartalmú, feldolgozott-élelmiszermentes étrenddel lehet segíteni - a lényeg, hogy a vércukorszint ne ingadozzon, a magas vércukorszint ugyanis semlegesítheti a peptid YY hatását. Az állati és növényi fehérjék és a rostok szintén segíthetnek a hormon szintjének növelésében.
Mikrobiom működését támogató ételek
A bélrendszer komoly befolyással van arra, hogy milyen hatékonysággal működik az ember emésztése. Ezen a területen számtalan jótékony baktérium él, amelyeket érdemes jól tartani, mert meghálálják a gondoskodást. Az alábbi ételek segíthetnek megőrizni az emésztőrendszer egészségét.
9 étel, ami optimálissá teszi a mikrobiom működését: fogyasztanak, és a bélflórának is jók
Nézegess képeket!
ElolvasomA képek forrása: Getty Images
OLVASD EL EZT IS!
- fogyókúra
- fogyasztó praktikák