Milyen a lakásod?
Így tedd harmonikussá!
Ha szeretnéd, hogy otthonod lakájos legyen, fontos, hogy a stílusok és a színek egymással harmóniában álljanak. Megmutatjuk, hogy csináld!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Épp most költözöl új lakásba, vagy felújításon töröd a fejed? Ha nem tudod, hogyan alakítsd ki minél ízlésesebben a környezeted, adunk néhány ötletet. Nem mindegy ugyanis, hogy egy bizonyos stílushoz milyen színeket kombinálsz.

Romantikus stílus

Valamennyi stílus közül talán ez bír a legszemélyesebb, legintimebb hangulattal. Az egymáshoz első pillantásra nem illő tárgyak eklektikus gyűjteményének köszönhetően a meghittség és a nyugalom mellett egyértelműen érződik az otthon melege.

Nem kell feltétlenül zsúfoltnak vagy túlontúl hagyományosnak lennie, a lényeg egyszerűen csak a nosztalgia hangsúlyozásában rejlik.

Ideális falszín

A romantikus stílus a múlt kincseinek egyvelege, ezért a falszínnek is vissza kell adnia a letűnt korok kissé megfakult, lelakott báját. A festett felületeknek nem szabad tökéletesnek lenniük, mert a hibák inkább fokozzák a romantikus hangulatot – épp ezért a legjobb, ha nem hívsz szakembert, hanem te magad végzed el a munkát. A legjobb választás számodra a krémszín, a pasztellkék, a szürke vagy a fakó rózsaszín árnyalatai között keresendő. A romantikus stílusú belső terekben általában a krétaszerű, lágy, természetes színű festékek mutatnak jól. Ezek ugyanis kellően finom hátteret biztosítanak a berendezés összeállításában alkalmazott minta- és textúrakeverékeknek.

Klasszikus stílus

Az összhatás kifinomultan elegáns, és jólesik a szemnek. Ha szereted körülvenni magad fényűző, ám mégis egyszerű darabokkal, a klasszikus stílus éppen neked való.

Ez a felnőttes lakásbelső nem csak a jól szervezett életet, a rendszeretetet és a részletek iránti figyelmet követeli meg, hanem a legjobb minőségű bútorokat és a legelegánsabb árnyalatokat is.

Optimális falszín

A klasszikus színpaletta tagjait eredetileg természetes pigmentekből nyerték, és sokféle tónust alkottak a lágy krémszíntől a barnás, vöröses árnyalatokon át egészen a zöldig és kékig. A nagy választék ellenére azonban ajánlott inkább a színek takarékos használata. A visszafogott alapszínt élénkítsd festett szegély- és díszlécekkel. Ne használd a világoskéket vagy a halványzöldet, ha a szoba északi tájolású, mert túl hideg hangulatot kölcsönöz neki. Ilyen esetben szerencsésebb döntés a lágy krémszín vagy a teltebb óarany. De jó megoldás lehet a tapéta is. Válassz széles, függőleges csíkozású vagy nagyobb mintás, elegáns tapétákat.

Multikulturális stílus

A multikulturális tárgyak óriási választékának és az online vásárlásnak köszönhetően még sosem volt ilyen könnyű a világ legkülönbözőbb tájairól származó bútorokat beszerezni. A kevert stílus figyelmen kívül hagyja a szokványos belterek kialakításának összes szabályát. A színek és formák széles palettájáról válogat, amikor berendezési tárgyak választásáról vagy a különböző árnyalatokról van szó.

Tökéletes falszín

A multikulturális stílus esetében felhasznált színek országonként és régiónként változhatnak. Indiában például gyakori a vibráló rózsaszín, míg a mediterrán területeken a narancsos árnyalatokat kedvelik inkább. A legjobb, ha kiválasztasz néhány tónust, és azokhoz ragaszkodsz. Mivel a multikulturális stílus követi a természetes színezőanyagok és festékek árnyalatait, többnyire a földszínek, telt vörös és a barna a domináns. A tökéletes festékréteg helyett inkább törekedj a kevésbé merev megközelítésre.

A fal árnyalata legyen matt és lágy. Így a minták kavalkádjával és az eklektikus berendezéssel ellentétes, egyszerű hatást érhetsz el. Amennyiben van kedved, használhatsz tapétát is. Ha szereted a természetes textúrákat, válassz bambuszból készült, illetve kézzel gyártott terméket.

Cikkünk a Lakásdekoráció mindenkinek című könyv alapján készült.

A könyvből megtudhatod mindazt, amit a tökéletes otthon megteremtéséhez kell.
A kötet tartalmazza az alapvető lakás-felújítási technikák ismertetését, lépésről-lépésre leírt útmutatásokkal és illusztrációkkal. Fényképes ötlettárral segít az otthon valamennyi helyiségének berendezésében és dekorálásában a konyhától a hálószobáig. Beavatja az olvasót a stílusok, a színek és a minták műhelytitkaiba. Praktikus könyv mindazoknak, akik saját kezűleg alakítanák ki álmaik otthonát.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük