Nagyon nem mindegy, hogy teszed az ételt a fagyasztóba: mutatjuk, mit használj, és mit kerülj feltétlenül
Nem mindegy, miben kerül a jégre az étel, hiszen egyes anyagok alkalmatlanok a fagyasztásra.
A fagyasztó kétségtelenül a konyha egyik leghasznosabb eszköze, hiszen segít abban, hogy az alapanyagok és készételek hosszú távon is megőrizzék a frissességüket, fogyaszthatóságukat.
Bár a fagyasztás a legbiztonságosabb útja annak, hogy egy ételt tartósítsunk, mindez csakis akkor teljesül, ha követünk és betartunk néhány fontos szabályt. Fontos a megfelelő anyagú tároló vagy csomagolóanyag megválasztása, és az sem mindegy, hogyan kerül jégre, amit eltennénk későbbre.
Miben szabad fagyasztani?
Sok háztartásban előfordul, hogy mindenben fagyasztanak, amit csak fellelnek a konyhában. Ha kiürül egy margarinos doboz, abban azonnal meglátják a lehetőséget, és félreteszik, hogy később erre a célra fordítsák.
A Michigani Egyetem leírása szerint a vajkrémes, margarinos és egyéb műanyag tégelyek azonban nem alkalmasak a fagyasztásra. Ezek egyszer használatos műanyagok, és nem zárnak olyan tökéletesen, amilyen szoros illeszkedésre szükség lenne. Ennek következtében a fagyasztott ételből el fog illanni a nedvesség, és veszít a minőségéből.
Készételek esetén a fogást fontos előbb hűtőszekrényben lehűteni, és csak azután betenni a fagyasztóba. Ellenkező esetben az étel melegsége hatására jégkristályok keletkeznek az étel felszínén, ami újfent a minősége romlását idézheti elő.
Mások hajlamosak a hagyományos uzsonnászacskókban fagyasztani, ami ugyancsak helytelen, ám az egyetem tájékoztatója szerint ezeknek a minősége sem alkalmas a fagyasztásra. Noha egészségi problémát nem okoznak, az anyaguk nem elég vastag ahhoz, hogy képesek legyenek megőrizni a lefagyasztott étel nedvességtartalmát.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A Michigani Egyetem leírása szerint a célra legfőképp a fagyasztóba rakható műanyag, fedeles tárolódobozok alkalmasak, illetve azok a zacskók, amelyeket a címkéjük szerint kifejezetten fagyasztáshoz gyártottak.
Az USDA (U.S. Department of Agriculture) az alufóliát is lehetséges opcióként jelöli meg, ahogyan a fagyasztásra alkalmas műanyag fóliát is. Arra azonban felhívják a figyelmet, hogy az ételt alaposan be kell csomagolni, hogy a levegő ne járhasson szabadon a csomagoláson lévő esetleges réseken át. Ha ez mégis megtörténik, kiolvasztás után már nem lesz olyan az étel, ahogy azt reméltük.
Nemcsak az a lényeges, hogy az ételt milyen tárolóedénybe tesszük, hanem az is, hogy a doboz vagy csomag milyen körülmények közé kerül. A Nébih leírása szerint a fagyasztó hőmérsékletének legalább -18 fokosnak kell lennie. Amennyiben a hűtő tele van, valamivel kevesebbre érdemes beállítani a gépet.
Büdös a hűtő?
Ha úgy érzed, szagos a hűtő, a következő cikkbe foglalt, egyszerű megoldás sokat segíthet a szagtalanításában.
Ezt tedd a hűtőbe, és nem lesz többet büdös: 6 vegyszermentes szagelszívó
Nézegess képeket!
ElolvasomOLVASD EL EZT IS!
- takarítás
- konyha