Ezért nem néz ki jól a lakásod!
A 6 legnagyobb lakberendezési hiba
Modern bútorok és trendi kiegészítők mellett is mutathat rosszul a lakásod, ha nem tartod be a szabályokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lakberendezés komoly szakértelmet vagy legalábbis a témában való jártasságot igénylő műfaj.

Ennek ellenére sokan hajlamosak gondolkodás nélkül megvalósítani elsőre vagánynak vagy ésszerűnek tűnő elképzeléseiket. Pedig néhány dologra érdemes odafigyelned, ha szeretnéd magad jól érezni az otthonodban.

Óvakodj az egyszínűségtől!

A lakás berendezésekor sokaknál a harmónia a jelszó, de vannak, akik hajlamosak túlzásba vinni a színek, minták és felületek egyeztetését, és a világos, fehér vagy bézs árnyalatokon kívül nem is hajlandóak mást használni. Ez főleg annak a tévhitnek tudható be, hogy sokan azt hiszik, hogy a sötétebb színek összenyomják a szobát, ezért kisebb lakásokba vagy helyiségekbe az bizony nem való.

Ez azonban tévhit, ha pedig jobban belegondolsz, nem is túl esztétikus, ha a parketta, az ajtó és a falak színe is világos. Ha lakásfelújítás előtt állsz, vagy változtatni szeretnél otthonod kinézetén, akkor inkább próbálj meg kontrasztokban gondolkozni, használd bátran a színeket, hogy a lakásod ne egy kietlen téli vidékre hasonlítson. Izgalmas megoldás például, ha csak az egyik falat festeted színesre.

Így eleresztheted a fantáziád, és a kisebb szobában is nyugodtan használhatsz élénk vagy meghökkentő színeket, tapétát - persze csak ésszel.

Túl élénk és elütő színek

Ennek ellenére nagyon kell figyelned arra is, hogy ne ess át a ló túloldalára, hiszen a túl élénk színek használata és ész nélkül történő kombinálása sem túl okos döntés. A markáns színek hatásai egy bizonyos szint után nyomasztóak, idegesítőek lehetnek. A színek élettel töltik meg a teret, ezért természetesen szükség van azokra, de mindig ügyelj arra, hogy legfeljebb kettőt kombinálj egymással. Az elütő és még véletlenül sem harmonizáló színek helyett érdemes ugyanazon szín több árnyalatával játszani.

Tipp
Ha szeretnél többet tudni arról, hogy milyen színeket és hogyan érdemes használnod, ha megnövelnéd a teret a lakásban, akkor kattints ide!

Kihasználatlan terek

Ha lakásvásárlás előtt állsz, a jövőre nézve különösen fontos, hogy mérlegeld, megközelítőleg mekkora élettérre van szükséged. Nincs lehangolóbb látvány, mint egy üresen kongó lakás, tele kihasználatlan négyzetméterekkel - még akkor is, ha a lehető legkevesebb bútort és kiegészítőt igénylő minimál stílus áll közel hozzád.

A lakás méretének megválasztásakor fokozottan igaz a szabály: a kevesebb néha több. A nyomasztóan nagy lakásoknál fennáll a veszélye, hogy sosem érzed magad otthonosan, ami a hangulatodra is rányomhatja a bélyegét. Természetesen fontos, hogy akkora lakást vásárolj, amekkorára szükséged van, de azért a választásnál érdemes praktikus szempontokat is figyelembe venned. A rezsiköltség nagysága, a takarítás időtartama, a berendezés költsége egyenesen arányos a lakás méretével, nem utolsósorban pedig ízléses berendezése is jóval nehezebb, mint egy kisebb lakásé.

Fantáziát nélkülöző berendezés

Irigykedve lapozgatod a lakberendezési magazinok katalógusait, de amikor a saját lakásodról van szó, nem mersz kreatívan tervezni? Ideje szakítanod a konvenciókkal, hiszen ki mondta, hogy a szekrénytől a kanapéig minden egyes bútornak szigorúan a fal mellett van a helye? Miért ne tehetnéd még izgalmasabbá a lakást azzal, hogy a térben helyezed el a bútorokat? A szoba közepén terpeszkedő kanapé vagy fotel dinamikussá, izgalmassá teszi a teret, de ésszerű keretek között a többi bútorral is érdemes próbálkozni.

Hiányos és rossz megvilágítás

Különösen télen lehet zavaró a lakás helytelen megvilágítása. Hiába vannak ugyanis szebbnél szebb bútoraid, mutatós kiegészítőid, ha azokra nem vetül elég fény.

A hangulat szempontjából létfontosságú lágy, ugyanakkor célirányos megvilágítás helyett sokan egy dekoratív és terebélyes csillárt választanak. Hajlamosak ugyanis megfeledkezni arról, hogy a világítás esetében a hangsúly nem a lámpatesten, hanem a fényeken van. A bútorokba vagy falakba szerelhető spotlámpák nem túl költségesek, mégis melegséggel és pozitív energiákkal töltik meg a teret, ráadásul kiemelik a lakás korábban eldugott vagy homályba veszett sarkait.

Rendezetlenség és zsúfoltság

Tipikusan női szokás a gyűjtögetés. Nincs baj azzal, ha az átlagosnál jobban ragaszkodsz bizonyos tárgyakhoz, ha azonban már képtelen vagy szelektálni a szükségtelen és szükséges kiegészítők között, akkor legalább rendszerezd azokat.

Ne tedd ugyanarra a polcra a kristályvázát, a családi fotókat és a gyerek első kerámiáját - lehetőleg rendszerezd az összeillő stílusú tárgyakat és kiegészítőket.

Kerüljenek egy helyre a fényképek, egy másik polcra pedig a gyertyatartók. A lakásban így nagyobb lesz az összhang és a harmónia, ráadásul megszabadulhatsz attól az érzéstől, hogy mindig rendetlenség van körülötted.

Ezt is szeretjük