Ettől a 4 színtől lesz tágas és világos az otthonod!
Nem kell feltétlenül fehérre festened mindent, ha optikailag növelnéd a szobák méretét. Íme, néhány izgalmas árnyalat, mely szintén segít.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lakberendezés egyik legnagyobb tévhite, hogy a kis alapterületű lakásokba csak és kizárólag fehér vagy nagyon világos színeket érdemes választani, ellenkező esetben sötét és zsúfolt lesz az összhatás.

A színskála szerencsére olyan széles, és annyi ügyes trükk létezik, hogy az aprócska méret ma már nem akadály a színek kiválasztásánál. Csupán azt kell tudnod, mely árnyalatokat hogyan érdemes használnod ahhoz, hogy a végeredmény izgalmas legyen, ugyanakkor optikailag növelje a szobák méretét.

Válassz jól, kombinálj ügyesen!

A színek ereje hatalmas. Amellett, hogy befolyásolják a hőérzetet, illetve megváltoztatják a kedved, a térérzeten is képesek növelni vagy épp csökkenteni. Egy világos, légies árnyalat mellett ugyanaz a szoba sokkal tágasabbnak hat, mint sötét, erőteljes árnyalat esetén.

Hosszában, széltében

Egy szín kifejezőereje azonban önmagában nem olyan erőteljes, mint más árnyalatok társaságában. Ha segítségükkel tágítani szeretnéd a teret, fontos, hogy jól kombináld az egyes árnyalatokat, és jó helyen is alkalmazd.

Ha a szoba viszonylag nagy belmagassággal bír, ám túl szűk, akkor bátran válassz a padló színének erőteljesebb árnyalatot - akár egy szőnyeg segítségével -, hiszen ezzel oldalirányban is tágíthatod a teret.

Ha a belmagasság alacsony, a mennyezet színére helyezd a hangsúlyt: bármilyenre is fested a falakat, a mennyezet mindig legyen egy fokkal világosabb. Ha a szoba nagyon keskeny, téglalap alakú, akkor a téglalap rövidebb oldalainak megfelelő falaknak adj erőteljesebb árnyalatot, a két másik maradjon halványabb. Ezzel korrigálhatod a teret.

Semleges színek
Míg bizonyos színek tágítják vagy éppen szűkítik a teret, addig mások semleges hatással rendelkeznek. A középzöld árnyalatai, a bíborvörös és a szürke nem befolyásolja a térérzetet - egy-egy falrészt nyugodtan átfesthetsz velük akkor is, ha kicsi a lakásod.

Fehér helyett - légies, tágas érzetet keltő színek

A fehér minden helyiségben és stílus mellett jó választás, sokan azonban unalmasnak tartják. Ráadásul nem ez az egyetlen szín, mely képes tágas érzetet kelteni: számos más színnek léteznek olyan árnyalatai, melyek éppoly kitűnő tértágítók.

A sárga minden árnyalata

A sárga a legfényesebb, ugyanakkor - a fehér mellett - a legvilágosabb szín. Különleges hatással van környezetére: felerősíti a mellette lévő színeket és formákat, továbbá tágas érzetet kölcsönöz a helyiségnek. Legyen szó a melegebb, erőteljesebb vagy a hidegebb, lágyabb árnyalatairól, a sárga derűs érzést kelt anélkül, hogy a teret összehúzná, ráadásul szinte szétszórja az ablakokon beeső napfényt a helyiségben. A sárga használatánál csupán arra ügyelj, hogy olyan árnyalatot válassz, ami hosszútávon nem zavaró, és ami mellett hangsúlyosak maradhatnak a - a sárgával egyébként hangulatban összeillő - bútorok, kiegészítők.

A narancssárga melegebb, világosabb tónusai

A sárga kitűnő választás azokban a helyiségekben, amelyekbe legalább egy-két órán át besüt a nap. Ott, ahová a napfény kevésbé képes bejutni, a narancssárga a megoldás. Ennek a színnek már akadnak olyan árnyalatai, melyek inkább összehúzzák a teret, mintsem tágítanák, ezért érdemes körültekintően választani. Általában azonban elmondható, hogy a melegebb, de világos tónusok optikailag növelik a helyiséget. Használatukkal vidámmá és élénkké varázsolhatod a teret.

Hideg, halványkék árnyalatok

A kéket sokan kedvelik, mégis kevesen választják a belső falakra. Pedig ez a szín - természetesen a megfelelő árnyalatában - éppoly tökéletesen képes légiessé és tágassá varázsolni a legkisebb helyiséget is, mint a halvány napsárga vagy a fehér. Világos tónusai közül elsősorban a hűvösebb árnyalatok azok, amelyek tértágító hatással bírnak, de csak óvatosan válogass közöttük: a nagyon hideg kékek jelentős mértékben befolyásolják a hőérzetet, mellettük a valósnál hidegebbnek érzed majd a helyiséget. A kellemes, lágy, hűvös tónusok viszont tiszta, friss, légies teret teremtenek, ráadásul finoman a háttérben maradnak, mellettük továbbra is jól érvényesül a lakás berendezése.

Világos, könnyed sárgászöld

A zöld szín a kékhez hasonlóan képes befolyásolni a hőérzetet, illetve optikailag a teret. Erőteljes szín, melynek számtalan árnyalata alkalmas arra, hogy meleg, barátságos környezetet teremtsen.

Ahhoz azonban, hogy a teret tágítsa, egy kevés sárgával érdemes keverni. A világosabb, finoman a háttérben meghúzódó sárgászöld árnyalatok kellemes, nyugodt légkört teremtenek, és megsokszorozzák a beszűrődő napfény hatását.

OLVASD EL EZT IS!

kis lakas
  • lakberendezés
  • tárolás

Így duplázd meg a nappalit!

Ezt is szeretjük