Így duplázd meg fillérekből az otthonod méretét!

Ha sehogy sem férsz el a négy fal között, ideje új szemszögből szemlélned a lakás berendezését.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akárki akármit is mond, a méret igenis lényeges kérdés - a lakás kapcsán legalábbis mindenképpen. Hiába állítják sokan, hogy garzonban lakni jó, bizonyára a legtöbb garzontulajdonos szíves örömest igent mondana, ha egy nagyobb lakással rendelkező cserét ajánlana számára. Így hát, ha téged is icipici otthonnal áldott meg a sors, ne a szeretetedet igyekezd bizonygatni a szűk tér iránt. Vesd be tippjeinket, és férj el végre kényelmesen!

Kicsi lakásba kicsi bútorokat!

Egy aprócska lakás is lehet tágas és kényelmes, ám ehhez feltétlenül szükség van arra, hogy a tulajdonosa kompromisszumkész legyen.

Ha garzonlakóként képtelen vagy megválni a nagymamád hatalmas, kétajtós szekrényétől vagy az antik hangulatú, robusztus étkezőasztaltól, akkor ne is álmodj arról, hogy valaha kényelmesen elférsz majd a lakásodban. Ha térre vágysz, minden olyan bútortól meg kell szabadulnod, mely miatt zsúfoltnak hathat a lakás, és a kelleténél nagyobb helyet foglal. Válassz inkább kisebb darabokat, valamint olyanokat, melyek fényesek, így a fény visszaverésével tágasabb hatást keltenek. Az üveg is nagy segítségedre lehet: a dohányzó- és az étkezőasztal esetében válassz üveglappal ellátott típust, és ezzel egy időben felejtsd el az asztalterítőket!

Csak szellősen!

A könnyedebb hatású, a teret kevésbé uraló bútorok beszerzésén túl az is lényeges, hogy hogyan rendezed el őket. Hiába ugyanis a csere, ha a rossz berendezés miatt ismét zsúfolttá teszed a lakást.

Igyekezz hát úgy helyet találni a fotelnek és a dohányzóasztalnak, hogy azok ne akadályozzák a közlekedést a szobában. Egy kerek asztalkával például érdemes kiváltani a dohányzóasztalt, hiszen azt a sarokba is állíthatod, így felszabadíthatod a nappali közepét. A fotelnek szintén jobb helye lehet a sarokban, arra azonban ügyelj, hogy ne told neki teljesen! A bútorok körüli szabad tér szintén hozzájárul a szellős érzethez.

Így dobd fel a nappalit fillérekből!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kevesebb néha több

Rend a lelke mindennek, ez azonban nem csak a mindennapos dolgokra vonatkozik, hanem a kedvenc tárgyakra, a dekorációkra és a használati eszközökre is. Hiába akarsz ugyanis tágas hatást elérni a lakásban, ha mindenhol van valami vezeték, kütyü, szekrény, bútor, gyertya, fénykép.

Kompromisszumot kell kötnöd, és csak azt szem előtt hagyni, amire valóban szükség van, vagy amihez különösen ragaszkodsz. Azzal természetesen semmi gond nincs, ha csupán néhány fénykép marad a polcon, ha azonban ez utóbbi már inkább hasonlít egy háromdimenziós fényképalbumhoz, mint polchoz, akkor érdemes elgondolkoznod.

A kevesebb néha több elvét követve csak azokat a dekortárgyakat hagyd szem előtt, melyek a legfontosabbak számodra, a többit helyezd inkább díszes dobozokba, és tedd a szekrény tetejére. A vezetékeket szintén igyekezz eltüntetni szem elől - ehhez használhatsz speciális síneket -, sőt, a hozzájuk tartozó berendezéseket is elrejtheted. Ha például mégiscsak meg akarod őrizni a nagyszüleidtől örökölt kétajtós szekrényt, akkor ebben az esetben jól jöhet: készíttess bele erős polcot, és tedd abba a tévét, a DVD-lejátszót és a hifit.

Falak helyett paravánt!

Ha kicsi a lakásod, nem éppen praktikus, ha az egyébként is aprócska teret még apróbbra szabdalják a válaszfalak.

15 látványos, trendi tapéta

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha azt szeretnéd, hogy tágasabbnak hasson az otthonod, gondold végig, hogy melyek azok - a hasonló funkciót betöltő helyiségeket elválasztó - falak, melyek hiányával növelheted a térérzetet. A konyha és az étkező, netán inkább a nappali és az étkező egybenyitása oldaná meg a dolgot? Ha bármelyik megoldás szimpatikus, ne gondolkozz sokat, hanem fogj neki a bontásnak!

Ha a falak eltűnnek, máris világosabbnak és tágasabbnak tűnik majd a lakás. Ha azonban némi elválasztásra mégis szükséged lenne, a falakat pótolhatod paravánnal, vagy helyettesítheted szellős elrendezésű polcrendszerrel is, melyet ráadásul még tárolásra is használhatsz.

Tipp: ahhoz, hogy a kis lakásból tágas otthont varázsolj, arra is szükség van, hogy minél inkább bejárhassa a fény. Ennek érdekében jobban teszed, ha elbúcsúzol a fényt elnyelő, sötét árnyalatoktól mind a falak és a padló, mind a bútorok esetében, és a vastag, nehéz, sűrűn szőtt függönyök helyett könnyed, átlátszó anyagból készült típust használsz. Ha az ablakod önmagában is szép, akkor az is elég, ha csak egy vidám színű sötétítőfüggönnyel keretezed, de egyébként szabadon hagyod.
Ezt is szeretjük