Jól jár, aki most vált eurót forintra? A szakértő a nyaralásra szánt pénzváltásról is beszélt

Az árfolyam-ingadozás sokaknak eszébe juttatja a nyereségszerzés lehetőségét. A szakértőt kérdeztük, tényleg bejöhet-e.

GettyImages-1307216531
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az orosz-ukrán háború és annak gazdasági vonzatai miatt bekövetkező árfolyamváltozás sokakban felvet pénzügyi kérdéseket.

A forint történelmi gyengülése márciusban az euróval szemben - amikor a közös valutáért 400 forintot is kellett fizetni - sokakat késztetett pénzügyi lépésre: egyesekben felmerült, nem érné-e meg meglévő eurójukat forintra váltani, és ily módon pénzt keresni, avagy biztos helyen maguknál tudni az azért járó forintösszeget. Mások már előre gondolkodni kezdtek, vajon hogyan befolyásolja majd a nyári terveket, az utazásra szánt összeg átváltását a jelen helyzet. Vajon tényleg lehet pénzváltással gazdagodni? Hogyan érdemes kalkulálni a vakációra szánt összeggel? E két kérdésben a Grantis pénzügyi szakértőihez fordultunk.

Eurováltás árfolyam-ingadozás miatt

Bár sokak szerint megéri hasznot faragni a jelen pénzügyi helyzetből, a Grantis szakértői óvatosságra intenek.

 - A nnak, aki kereskedési tapasztalat nélkül, laikusként az árfolyamok ingadozásán szeretne pénzt keresni, érdemes óvatosnak lennie, és nem “mindent feltenni egy lapra”. A hirtelen meghozott döntések ritkán bizonyulnak helyesnek, ráadásul egy olyan erősen érintett országban, mint Magyarország, a mostani háborús helyzet közel kiszámíthatatlan árfolyammozgásokat hozhat egyik napról a másikra, miközben a gazdasági bizonytalanságok sem szűntek meg.

Ilyen helyzetben a pénzügyi szakértő inkább a diverzifikáltságra, a kockázatok porlasztására hívja fel a figyelmet: az euro mellett érdemes más eszközökben is kitettséget szereznünk, így például dollárban, inflációkövető állampapírokban, befektetési alapokban, részvényekben. Ha a forint beváltása mellett döntünk, az esetek legnagyobb részében érdemes az erre szánt megtakarítást nem egyszerre, hanem akár hetente, havonta több részletben átváltani, és ezzel a vételárunkat átlagolni - mondják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi legyen a nyaralásra szánt pénzzel?

Akik már előre kalkulálnak a nyaralásra szánt összeggel, a szakértők szerint azoknak is érdemes átgondolni, mikor váltanak maguknak pénzt.

- Az imént taglalthoz hasonló lépés lehet biztonságos azok számára is, akik már az idei, külföldi nyaralással terveznek, és euróra, dollárra van szükségük a foglalásokhoz. A turisztikai szakértők szerint már nem állnak az idei nyaralás útjába a koronavírus-járvány miatti korlátozások, ugyanakkor az infláció, az energiahordozók árának drasztikus növekedése és a forintgyengülés drágulást hozhat. 

Ha csak az elmúlt heteket figyeljük, a gyengülő forint egy négytagú család számára akár százezer forint feletti összeggel is növelhette a nyaralásra szánt kiadásokat februárhoz képest, bár a márciusi mélypont óta már 370 alá is erősödött a forint. A kockázatok ugyanakkor ebben a helyzetben is változatlanok: az ukrán-orosz háború és annak gazdaságra gyakorolt hatásai jelentősen elmozdíthatják a kurzust bármelyik irányba, bármelyik napon. Így a bizonytalanságok miatt érdemes a nyaralásra szánt összeget folyamatosan, részletekben átváltani, így az utazásig vásárolunk akkor is, amikor gyengébb a forint, de nem maradunk le arról sem, ha erősödik - magyarázzák a Grantis szakértői.

Probléma a hitelfizetéssel

Mit tehet az, aki nem tudja fizetni a hitelét? A pénzügyi szakértő elmondta korábbi cikkünkben.

Ezt is szeretjük