4 hasznos tipp, hogy áron felül adhasd el a lakásod
A szakértők szerint az eladás előtti felújítás és szépítgetés többnyire kidobott pénz. Van azonban néhány trükk, ami segít.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Természetes, ha az ember alaposan rendbe akarja tenni a lakását, mielőtt eladásra hirdetné, hiszen egy felújított ingatlanért jóval több pénz kérhető el, mint egy romokban állóért. Jó tudni azonban, hogy az újrafestés és a tapétázás nem sokat nyom a latba, az ilyen felújítások általában nem emelik az ingatlan értékét.

Márpedig ha nem térülnek meg az ehhez hasonló költségek, akkor az egész csak kidobott pénz. Mégis, melyek azok a beruházások, amelyek megdobhatják egy lakás árát? Most eláruljuk!

Le a régi vezetékekkel és csövekkel!

Bár ma már egyre kevesebb azoknak az ingatlanoknak a száma, amelyek nem rendelkeznek földelt kapcsolókkal, modern és megbízható csövekkel és vezetékekkel, éppen ezért hátrányban is vannak az e tekintetben felújított lakásokkal szemben. Hiszen ki szeretne olyan lakást, amelyre közel annyit kellene költeni, hogy lakható legyen, mint amennyibe került? Kevesen, éppen ezért jobban teszed, ha az ilyen és ehhez hasonló korszerűsítéseket még azelőtt elvégzed, hogy áruba bocsátanád a lakást. Ezzel nemcsak eladhatóvá teszed az ingatlant, de erre hivatkozva magasabb áron is kínálhatod.

"Tiszta udvar, rendes ház"

Bizonyára ismerős az a helyzet, amikor első látásra beleszeretsz egy házba vagy lakásba, ám a környezete annyira rendezetlen, hogy inkább lemondasz róla. Ha igen, akkor ez akkor is jusson eszedbe, amikor te akarod eladni a lakásodat. Egy ház esetében e tekintetben az udvar és a kert mérvadó, éppen ezért ügyelj arra, hogy tiszta és rendezett legyen.

Na persze nem kell hirtelen teleültetned virágokkal és zöldségekkel, de ha legalább a füvet rendben tartod, már kedvezőbb helyzetben vagy.
Lakások esetében persze az ügy kissé bonyolultabb, hiszen egy tökéletes állapotban lévő ingatlan is válhat nehezen eladhatóvá, ha maga az épület romokban hever. Ilyen esetben nem sokat tehetsz, arra azonban ekkor is érdemes figyelni, hogy legalább a lakás előtere rendezett legyen. Ha pedig tervben van már az épület felújítása, akkor nyert ügyed van.

Kényes kérdés, avagy mi a helyzet a fürdővel?

Nincs olyan vevő, aki egy eladó lakás esetében ne lenne kíváncsi a fürdőszoba állapotára. Ez a kíváncsiság ráadásul nem is meglepő, hiszen a fürdőszoba az a helyiség, amelynek a felújítása talán a legköltségesebb. Természetesen egyik vevő sem várja el, hogy az eladó éppen az ízlésének megfelelő csempékkel díszítse ezt a helyiséget, ám a csövek állapota, és a fürdő használhatósága sokat nyom a latba. Mielőtt tehát áruba bocsátanád a lakásod, igyekezz ezt a helyiséget a lehető legjobb állapotba hozni. Érdemes a padlót és a csempéket felújítani, mindezek kapcsán azonban semmi cifrára ne gondolj! Legyen ízléses, ugyanakkor egyszerű, amely szinte minden ízlésnek megfelel.

Gondoltad volna, hogy a fürdőszobád nemcsak a lakás állapotáról, de a tulajdonosa személyiségéről is árulkodik? Márpedig így van! Ha kíváncsi vagy, milyen titkokat rejt, kattints ide!

A jó nyílászáró nagy kincs!

Ahhoz, hogy a lakásodat áron felül adhasd el, nem elég csupán a vizes helyiségekre, a csövekre és a vezetékekre koncentrálnod. Fontos, hogy olyan beruházásokra is hangsúlyt helyezz, amelyek az ingatlan gazdaságos fenntartását teszik lehetővé.

Ha teheted, korszerűsítsd a lakás fűtési rendszerét, ám ha ennyi pénzt nem tervezel költeni rá, akkor legalább a nyílászárók állapotán javíts: vizsgáld meg, hogy teljes cserére van-e szükség, vagy esetleg csak némi javításra. A kérdésbe érdemes szakembert is bevonni, aki tanácsot tud adni abban, hogy melyek is azok a minimálisan szükséges munkálatok, amelyek növelhetik az ingatlan értékét úgy, hogy neked is megérje a beruházás.

Ezt is szeretjük