Hogyan tárold az epret, hogy tovább friss maradjon? Hamar megpuhulhat a kényes gyümölcs
Az eper finom, de nagyon érzékeny gyümölcs. Hamar romlik, ha nem vigyázol rá.

GettyImages-184136023
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs is finomabb gyümölcs az évnek ebben a szakaszában, mint a lédús, csábítóan illatos, élénken pirosló eper. A rostban és C-vitaminban gazdag bogyók nemcsak ízletesek, de egészségesek is.

Amikor a legtöbb eper terem a földeken, akkor már egyre megfizethetőbb áron lehet hozzájutni kilójához, és az ember olykor kicsivel többet is vásárol, mint amennyi egyszerre elfogyhat. Ilyenkor merül fel a kérdés, hogyan lenne érdemes tárolni az epret, ha azt szeretnénk, hogy még holnap, holnapután és talán azután is ugyanolyan, vagy közel olyan szépek, feszesek és fényesek maradjanak a szemek, mint amikor hazavittük a boltból.

Így tárold az epret

Sokan bizonytalanok abban, hogy az epret hűtőbe kell-e helyezni, vagy sem, hiszen számos olyan gyümölcs és zöldség van, ami igényli a hűtést, és sokuknak viszont kifejezetten árt.

Az eper a gyümölcsöknek azt a csoportját gyarapítja, amelyek jóban vannak a hűtőszekrénnyel, így mindenképpen érdemes azt hidegre tenni. Szobahőmérsékleten a gyümölcs sokkal hamarabb veszít frissességéből, megpuhul, és gyorsan levet ereszt.

Azoknak, akik a higiénia hívei, valószínűleg első dolga lenne megmosni a szemeket, mielőtt a hűtőbe kerülnének. Az eper tárolásában ugyanakkor aranyszabály, hogy ne mossuk meg, csupán fogyasztás előtt. Ha az epret megmosnád, akkor a nedvességtől egykettőre romolni kezdene.

Nemcsak a mosás kerülendő. Szintén sokan szabadítanák meg az epret a csumájától, mielőtt a hűtőbe kerülne, de ez ugyancsak szarvashiba. Az eltávolítás során ugyanis a szemek megsérülnek, levet eresztenek, és hamar össze is esnek. A szemeket tehát mosatlanul, és csumájával, levelével együtt kell a hűtőbe helyezni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Végül az is lényeges, hogy az eper ne maradjon abban a parányi dobozban, amiben árulták. Nem csak azért, mert a sokat látott dobozt nem lenne higiénikus a hűtőbe rakni. Az eredeti dobozban méreténél fogva egymás hegyén-hátán vergődnek a szemek, és súlyukkal is nyomják egymást. Borítsd az epret egy lapostányérra vagy tálcára, és egyengesd el úgy, hogy ha csak lehet, egymáshoz se érjenek. Így tovább őrizheted meg a gyümölcs frissességét, és akár két nap elteltével is ugyanolyan élvezettel fogyaszthatod azt, mint aznap, amikor megvásároltad.

Melyik zöldséget kell hűteni, és melyiket nem?

A következő cikkben sorra veszünk néhány zöldséget, aminek jobb, ha a hűtőben tartod: tovább maradnak frissek.

Ezt is szeretjük