Hogyan tárold az epret, hogy tovább friss maradjon? Hamar megpuhulhat a kényes gyümölcs

Az eper finom, de nagyon érzékeny gyümölcs. Hamar romlik, ha nem vigyázol rá.

GettyImages-184136023

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs is finomabb gyümölcs az évnek ebben a szakaszában, mint a lédús, csábítóan illatos, élénken pirosló eper. A rostban és C-vitaminban gazdag bogyók nemcsak ízletesek, de egészségesek is.

Amikor a legtöbb eper terem a földeken, akkor már egyre megfizethetőbb áron lehet hozzájutni kilójához, és az ember olykor kicsivel többet is vásárol, mint amennyi egyszerre elfogyhat. Ilyenkor merül fel a kérdés, hogyan lenne érdemes tárolni az epret, ha azt szeretnénk, hogy még holnap, holnapután és talán azután is ugyanolyan, vagy közel olyan szépek, feszesek és fényesek maradjanak a szemek, mint amikor hazavittük a boltból.

Így tárold az epret

Sokan bizonytalanok abban, hogy az epret hűtőbe kell-e helyezni, vagy sem, hiszen számos olyan gyümölcs és zöldség van, ami igényli a hűtést, és sokuknak viszont kifejezetten árt.

Az eper a gyümölcsöknek azt a csoportját gyarapítja, amelyek jóban vannak a hűtőszekrénnyel, így mindenképpen érdemes azt hidegre tenni. Szobahőmérsékleten a gyümölcs sokkal hamarabb veszít frissességéből, megpuhul, és gyorsan levet ereszt.

Azoknak, akik a higiénia hívei, valószínűleg első dolga lenne megmosni a szemeket, mielőtt a hűtőbe kerülnének. Az eper tárolásában ugyanakkor aranyszabály, hogy ne mossuk meg, csupán fogyasztás előtt. Ha az epret megmosnád, akkor a nedvességtől egykettőre romolni kezdene.

Nemcsak a mosás kerülendő. Szintén sokan szabadítanák meg az epret a csumájától, mielőtt a hűtőbe kerülne, de ez ugyancsak szarvashiba. Az eltávolítás során ugyanis a szemek megsérülnek, levet eresztenek, és hamar össze is esnek. A szemeket tehát mosatlanul, és csumájával, levelével együtt kell a hűtőbe helyezni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Végül az is lényeges, hogy az eper ne maradjon abban a parányi dobozban, amiben árulták. Nem csak azért, mert a sokat látott dobozt nem lenne higiénikus a hűtőbe rakni. Az eredeti dobozban méreténél fogva egymás hegyén-hátán vergődnek a szemek, és súlyukkal is nyomják egymást. Borítsd az epret egy lapostányérra vagy tálcára, és egyengesd el úgy, hogy ha csak lehet, egymáshoz se érjenek. Így tovább őrizheted meg a gyümölcs frissességét, és akár két nap elteltével is ugyanolyan élvezettel fogyaszthatod azt, mint aznap, amikor megvásároltad.

Melyik zöldséget kell hűteni, és melyiket nem?

A következő cikkben sorra veszünk néhány zöldséget, aminek jobb, ha a hűtőben tartod: tovább maradnak frissek.

Ezt is szeretjük