4 biztos tipp, amivel spórolni tudsz!

Kiadásaid egyre csak nőnek? Tanulj meg okosan gazdálkodni! Energiatakarékos tippjeinkkel több ezer forinttal maradsz gazdagabb.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az energiának egyrészt borsos ára van, másrészt termelése környezetpusztító tevékenység.

Ezeket a mondatokat valószínűleg már az általános iskolában a fejedbe vésték, ám sajnos gyakorlati tanácsot nem kaptál arra nézve, hogy miképpen viselkedhetnél környezettudatosan például a konyhában. Néhány aprócska csellel rengeteg energiát takaríthatsz meg.

Süssünk, főzzünk valamit!

Főzési szokásaid megváltoztatásával felére csökkentheted a konyhai energiahasználatot.

  • Ha olyan méretű edényt használsz, amelyik illeszkedik a főzőlaphoz, akkor jobb a hőátadás, tehát kisebb a hőveszteség.
  • Ha az edényekre csinos kis fedőket helyezel, lerövidítheted a főzési időt, ráadásul elkerülheted a konyha bepárásodását.
  • Vedd elő a jó öreg energiatakarékos kuktát és a környezetbarát római agyagedényt. Utóbbi elég széles ahhoz, hogy egyszerre készítsd el benne a húst és a köretet.

A gáztűzhely energiafelhasználása jóval hatékonyabb, mint az elektromos tűzhelyé, ám a használatából eredő mérgezések és robbanások miatt sokan ódzkodnak tőle. Az új típusú készülékek már fel vannak szerelve égésbiztosítóval, aminek köszönhetően a láng kialvását követően megszűnik a gáz áramlása, így nincs mitől félned.

Tippek

  • A nyersen vagy párolva fogyasztott ételek energiatakarékosak és egészségesek!
  • A zöldségeket és a burgonyát kevés vízben főzd!
  • Használj szendvicstalpú edényeket, amelyeknek jobb a hőátadása!
  • Ne használj túl sok olajat és zsírt!
  • Vízforralásnál csak annyi vizet melegíts fel, amennyire éppen szükség van!
  • Ne nyitogasd feleslegesen a sütő ajtaját, ez hőveszteséget jelent!
  • Használd ki a sütő maradék hőjét (például gyümölcsaszalásra)!

A hagyományos sütők hőjének csupán 6%-át hasznosítja az étel, de ha nem tisztítod rendszeresen a sütő belső falát, akkor annyit sem. A sütőt csak akkor melegítsd elő, ha olyan ételt készítesz, amely lassú sütést igényel magas hőmérsékleten. Ha egyszerre több ételt sütsz meg egymás után, időt és energiát takaríthatsz meg.

A mikrohullámű sütők kétszer-háromszor kevesebb energiát fogyasztanak a hagyományos sütőknél, mivel nem a levegőt melegítik, hanem az étel belsejében lévő víz- és zsírmolekulákat gerjesztik. Sajnos nem mindent lehet mikróban elkészíteni, viszont melegítésre, felengedésre és párolásra kiválóan alkalmasak. A leggazdaságosabbak a grillbetétesek. Ha igazán környezettudatosan szeretnél viselkedni, kerüld a gyorsfagyasztott ételeket, ha ez mégsem sikerül, legalább szobahőmérsékleten olvaszd fel őket.

A jég birodalma

A hűtőszekrény energiahabzsoló gépezet. Lássuk, mit kell tenned ahhoz, hogy falánkságát csillapítsd!

  • Semmiképpen se helyezd tűzhely vagy fűtőtest közelébe, netán napos helyre.
  • A hátsó hőleadó rácson át hagyd szabadon áramolni a levegőt.
  • Az ajtó hőszigetelő csíkját gyakran ellenőrizd, ha megsérült, cseréltesd ki!
  • A jéghegyeket rendszeresen olvaszd le (az önleolvasztó hűtőket nem kell)!
  • Csak annyi ideig tartsd nyitva a hűtőszekrényt, ameddig muszáj! A beáramló meleg levegő több energia felhasználására készteti a készüléket, hiszen újra le kell hűtenie magát.
  • Az italokat tartsd az ajtóban, hogy könnyebben hozzájuk férhess!
  • A megadott hőfoknál hidegebb tárolás energiapazarló, csakúgy, mint a hűtő ajtajának hirtelen felrántása. Meleg ételeket ne tegyél a hűtőbe, mert a kicsapódó gőz megfagy, lerakódik a hűtő felületére, és rontja annak hatásfokát.
  • Hőszigetelő edényben ne tárolj élelmiszert a hűtőben, és csak azt tartsd ott, ami tényleg a hűtőbe való.

Jó, ha tudod, hogy a fagyasztóláda jobban tartja a hideget, mint a fagyasztószekrény, mert nyitásnál a hideg levegő a hűtőtérben marad.

Okosan mosogass!

Energiát takarítasz meg, ha a vízmelegítőket rendszeresen mentesíted a vízkőtől, ha a mosogatógépet mindig telepakolod, mielőtt elindítanád, és ha megszabadulsz a csöpögő csapoktól! A konyhai csaptelepet lásd el perlátorral, ami levegővel keveri a vizet, ezáltal a kisebb vízsugár is nagyobb hatékonysággal öblít. A perlátor szűrője a folyóvízbe keveredett szennyező részecskéket is kiszűri.

Mosogass szakaszosan: először töröld át mosószeres szivaccsal az edényeket, majd folyóvízzel öblítsd őket. Csak az erősen szennyezett edényeket áztasd be! Ne használj feleslegesen sok vegyszert: a meleg víz önmagában is zsíroldó hatású!

Taposd laposra!

Nagyon fontos szót ejtenünk a konyhai hulladékok kezeléséről. Már bevásárlás közben figyelj a csomagolóanyagokra: az újrafelhasználhatóak és a természetes alapanyagból készültek a legjobbak.

  • Az alumíniumdobozos italok helyett válassz visszaváltható üveges palackozású italokat. Ha a kedvenc löttyödet csak eldobós műanyagban vagy alumíniumban forgalmazzák, a flakonokat használat után taposd össze, és dobd a megfelelő szelektív hulladékgyűjtőbe.
  • Kerüld a kombinált csomagolást is: a dobozos tej doboza közel sem csak papírból készült, így újrahasznosítani sem lehet! Válassz inkább zacskós vagy kimért tejet!

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

  • A veszélyes hulladékot külön kell gyűjteni! Soha ne önts a lefolyóba zsírt vagy étolajat!

A Biofilter Kft. teljesen ingyen átveszi és újrahasznosítja ezeket. Annyit kell tenned, hogy egy üveg- vagy műanyag edényben összegyűjtöd a használt zsiradékot, és a hozzád legközelebb eső hulladékudvarban leadod azt.

Ha kertes házban laksz, a szerves hulladékokat lehetőség szerint komposztáld. Mindenképpen külön gyűjtsd a papírt, a műanyagot, az üveget és a fémet! Ma már szinte minden sarkon található néhány szelektív kuka!

Ezt is szeretjük