4 bevált tipp, ha több energiát szeretnél
Sokkal jobb kedved van, mióta süt a nap, de a reggeli felkeléssel még mindig gondjaid vannak? Energetizáld magad tippjeinkkel!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogy még a tavaszi, vagy már a nyári napsugarak sütnek be reggelente az ágyba, nehéz eldönteni, mindenesetre az biztos, hogy jólesik.

Jólesik a melengető napfény érzése, a virágzó természet látványa, és a hétről hétre nagyobb választék a piacon a zöldségek és a gyümölcsök terén. De hát ránk is fér a tél után ismét feltölteni a raktárainkat, és ezzel együtt legyőzni a tavaszi fáradtságot.

Ha viszont úgy érzed, hogy a napfény, a jó idő és a vitaminok ellenére valahogy mégsem olyan könnyedén pattansz ki reggelente az ágyból, és a közérzeted sem olyan, mint amilyen lenni szokott, akkor lehet, hogy mást is be kell vetned, hogy legyőzd a tavaszi fáradtságot. Hogy mit? A színeket, azok közül is a zöldet. Miért és hogyan? Eláruljuk.

Színterápia zölddel

A színeket már régóta alkalmazzák a gyógyászatban színterápia formájában, a színek ugyanis nemcsak a közérzetet képesek befolyásolni, de a szervezetre is hatással vannak, sőt gyógyítani is képesek. Ahhoz azonban, hogy jobb kedved legyen, és energikusabb legyél, nem kell feltétlenül természetgyógyászt vagy orvost felkeresned! Kezdetben az is elég, ha tudatosan veszed körül magad a megfelelő színekkel - tavaszi fáradtság ellen például a zölddel. Ez ugyanis regeneráló és nyugtató, ugyanakkor élénkítő hatással bír, továbbá segít a koncentrációban, így kimerültség esetén kifejezetten ajánlott.
Ezért ha éppen teljes lakásfelújítás előtt állsz, érdemes lehet egy kevés zöldet is a falfestékbe keverni, ám ha teljesen nem tervezed a feje tetejére állítani az otthonodat, akkor is van megoldás.

Tudtad?
A színekkel nemcsak az egészségedre és a közérzetedre hathatsz, hanem még a fogyókúrában is a segítségedre lehetnek. Kattints ide, és tudd meg, hogyan!

Szűrd meg a zöldet!

Ne gondold, hogy csak a falak teljes átfestésével vagy a padló cseréjével érhetsz el eredményes hatást! Egy-két apró, de okos trükk is lehet hasonlóan hatásos. Ha változtatni akarsz, akkor érdemes lehet például a függönyökkel kezdeni, a falak és a padló után ugyanis ez az a "felület", amely a leginkább meghatározza az adott helyiség hangulatát. Hogy mit tegyél vele? Ha akarod, akár az egészet lecserélheted, de ha nincs szíved megválni tőle, akkor egyszerűen csak változtass rajta, például néhány zöld levélmintával.

A mintákat kemény kartonpapírból vágd ki, majd a függöny különböző pontjaira helyezve rajzold körbe, ezután pedig zöld textilfestékkel töltsd ki a körvonalakat. Az így készült levélmintás függöny nemcsak dekoratív kiegészítője lesz a helyiségnek, hanem az általa megszűrt napfény még jobb kedvre derít majd.

Festés helyett csíkozz!

Ha nem éppen a kézügyességedről vagy híres, vagy egyszerűen nem a stílusod a kézzel festett textil, akkor is lehetőséged van változtatni kicsit a függönyökön. A kissé unalmasnak ható, egyszerű fehér függöny ugyanis könnyen, akár két óra alatt feldobható néhány egyszerű, fényes, zöld szalaggal, amelyekkel a díszítés mellett egyben a függöny felfüggesztését is megoldhatod. Mindehhez ráadásul csupán egy ollóra, jó néhány méter - egy 1,6 méter hosszú függöny esetén nagyjából 30 méter - selyemszalagra és mérőszalagra lesz szükséged, valamint tűre és cérnára.
A szalagok akkor mutatnak jól a függönyön, ha körülbelül 10 centiméterenként követik egymást - érdemes lehet ezért ez alapján kiszámolni, mennyi szalagdarabra is lesz szükség. A hosszukat tekintve pedig fontos, hogy a függönyénél 12,5 centiméterrel hosszabbak legyenek. A függönyt fektesd le a padlóra, majd függőlegesen helyezd rá a szalagokat is úgy, hogy pontosan 12,5 centivel lógjanak túl a függöny felső részén.

Az így kimaradt részeket hajtsd vissza, és hurokformát képezve - ez tartja majd a függönyt a függönyrúdon - tűzd őket a függöny felső részéhez, de figyelj arra, hogy a hurkok egyenlő hosszúságúak legyenek. Ezután a szalagokat varrd a függönyhöz, de csak annyira, mintha mintegy csipeszként közrefognák a függönyt, hiszen így meg is tartják azt, de szellő esetén tőle függetlenül, szabadon is lengedezhetnek majd.

Egészítsd ki a lakást zölddel!

Ahhoz, hogy egy kis zöldet csempéssz a lakásba, sem túl sok pénzre, sem túl sok energiára nincs szükség, néhány jó ötlet ugyanis csodákra képes.
Ha sem festeni, sem pedig varrni nincs kedved, akkor cserélgess: régit újra, színtelent színesre, sötétet zöldre. Ha kedveled a gyertyatartókat, akkor itt az ideje, hogy dobozba tedd a télieket, és beszerezz néhány zöld árnyalatút. És ha már beszerző körútra indulsz, akkor vegyél egy nagyobb, lapos üvegtálat, egy csomag, a nyári erdők illatát idéző zöld potpourrit, egy csokrot a kedvenc virágodból jó sok zöld levéllel együtt, valamint fél kiló zöldcitromot. Ez utóbbit egy nagyobb fa salátástálban tedd az étkezőasztal közepére, előbbit pedig szórd az üvegtálba, és helyezd a dohányzóasztalra a nappaliban. A csokrot pedig állítsd átlátszó üvegvázába, és vegyítsd a zöld levelekkel. Ezután pedig nincs más dolgod, mint kikapcsolni kicsit, és gyönyörködni.

Hasznosat és praktikusat szépen

Természetes, hogy az ember elsősorban növényekkel igyekszik körülvenni magát, ha zöldre vágyik. A szobanövényeknek köszönhetően ezt ráadásul azok is megtehetik, akiknek nem adatott meg a kertes ház, hiszen ezen "lakáslakók" egy része ott is eléldegél, ahol egyébként nincs túl sok napfény. Egyetlen hátrányuk, hogy a gondozásért cserébe csupán a szépségüket adják. Ha azonban tavasszal sokkal inkább vennéd magad körül hasznos zöld növényekkel, akkor készíts dekoratív fűszerkertet!
Ehhez nem kell más, mint egy fekete fóliával kibélelt nagyobb, régi, fa gyümölcsösláda, amelyben egymás mellett elhelyezheted a kis cserepekbe ültetett fűszernövénykéket, például oregánót, bazsalikomot, mentát, zsályát és rozmaringot.

A ládát tedd a konyha azon szegletébe, amelyet a leginkább ér a nap, majd ügyelj arra, hogy rendszeresen öntözd a kertecskédet.

Ezután pedig nincs más dolgod, mint gyönyörködni bennük, csippenteni belőlük, ha szükség van rá a főzésnél, majd élvezni friss ízüket a vasárnapi ebéd fogyasztásakor.

Ezt is szeretjük