Így mentheted meg az ételt, ha túl sós lett: 5 praktika, ami segít megoldani a problémát

Szerencsére léteznek praktikák, amiknek a segítségével megmenthető az elsózott étel.

Elsózott étel megmentése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára veled is előfordult már, hogy annyira elsóztad az ételt, hogy az már szinte az ehetetlenség határát súrolta. Nem csak a kezdő konyhatündéreknek gyűlik meg a bajuk olykor az ízesítéssel, a receptek által sulykolt "érzés szerinti" fűszerezés tele van buktatókkal.

Szerencsére nem kell kétségbeesni és azonmód a kukába önteni, ha túl sós lett a leves vagy a főzelék, tengernyi praktika áll a rendelkezésünkre a hiba orvosolásához. 

Elsózott étel megmentése

A hazai táplálkozási szokásokra jellemző az intenzív ízek szeretete: a pirospaprika, a bors és a só adja a lelkét számos fogásnak. Az asztalok elengedhetetlen kelléke a sószóró, a háziasszonyok pedig gyakran félnek, nehogy sótlan legyen az étel, holott egészségügyi megfontolások miatt érdemes lenne csínján bánni a nátrium-kloriddal. 

Mindenkivel előfordult már, hogy a kelleténél több sót adott a készülőfélben lévő fogáshoz, és úgy érezte, hogy ezzel az egész konyhai ténykedése kárba ment. Szerencsére ez nincs így, némi leleményességgel sok esetben tökéletessé varázsolható, megmenthető az étel. A sósságot csökkentő praktikákból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót. 

Több folyadék

Leves esetén van a legkönnyebb dolgod: adj folyadékot az elsózott fogáshoz, hogy hígabb legyen a koncentrációja. Ha rendelkezésedre áll, a sótlan alaplé is jó megoldás lehet. 

Tejtermék

Amennyiben a recepthez egyébként is szükség volt tejtermékre, tejszínre, tejre, joghurtra vagy tejfölre, ha úgy érzed, hogy sós lett a végeredmény, adj hozzá többet az adott tejtermékből. Ezek természetes módon előforduló cukrot tartalmaznak, ami segíthet elvenni a sós ízt.

Savanyú összetevő

Az ecet vagy a citromlé semlegesítheti a sós ízt, de bánj velük óvatosan! Inkább apránként keverd hozzá a készülő ételhez, nehogy ezután a savanyúság domináljon benne. 

Szódabikarbóna

Akadnak háziasszonyok, akik bizony a szódabikarbónára esküsznek, ha a sós íz elvételéről van szó. Ezzel az alapanyaggal az ecethez és a citromléhez hasonlóan nagyon kell vigyázni, markáns íze könnyen kiütközik az ételben, elég belőle egy késhegynyi. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Extra hozzávalók

Ha olyan a recept, hogy megteheted, adj az ételhez extra hozzávalókat: zöldséget, rizst vagy krumplit, ami növeli a tömegét. Így nagyobb mennyiségben oszlik el a problémás sóadag. 

A legegyszerűbb persze megelőzni a bajt: inkább legyen sótlan az étel, mint túl sós, hiszen előbbi még a tálalás után is könnyen korrigálható. Főzés közben nehezebb pontosan érzékelni az ízeket, kihűlve sokkal markánsabb a sósság is. 

Konyhai kifejezések kvíze

Ha te is ismersz olyan különleges kifejezéseket, amelyek a főzésben, konyhaművészetben használatosak, akkor ideje próbára tenned magad!

Posírozás, besamel, szuflé: tippelj, mit jelentenek ezek a konyhai szavak

Kvíz!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük