5 életbevágóan fontos kérdés a lakásvásárlásnál
A sikeres lakásvásárlás titka a gyanú. Ne bízz az eladóban, inkább alaposan faggasd ki! A következő kérdések segítenek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Könnyű a lakást eladó felet ugyanolyan tisztességesnek gondolni, mint ahogy te közelítesz felé. Manapság azonban nem érdemes egy idegenben bízni, főként lakásvásárlás esetén nem.

Egy rossz döntés, egy titokban maradt részlet ugyanis akár a vagyonodba kerülhet - de legjobb esetben is az ideális otthonról alkotott álmodba.

Ha viszont pontosan tudod, hogy milyen kérdésekre kell választ kapnod ahhoz, hogy sikerrel járj a vásárlásnál, máris nyert ügyed van. A következőket ezért érdemes jól megjegyezned - és persze az arra alkalmas pillanatban feltenned!

Ki a tulajdonos?

Mielőtt bármit is aláírnál, kérj érvényes tulajdoni lapot, amelyen látszik, hogy hány tulajdonos van, milyen arányban osztoznak, van-e haszonélvezeti joga bárkinek is. Ezek ismeretében ellenőrizheted, hogy ki a mostani lakó, hogy esetleg nem arra illetéktelen személy lakik-e a lakásban, vagy nincs-e éppen kiadva a lakás valakinek.

Ki a közös képviselő?

A közös képviselő személye nagyon lényeges, hiszen tőle kérheted el a társasház SZMSZ-ét, Szervezeti és Működési Szabályzat, amelyből egyébként tanácsos másolatot kérned.
Kérd el továbbá a legutóbbi lakógyűlésről készült jegyzőkönyvet, amely részletesen tartalmazza a ház eddigi és tervezett költségvetését összesen, és leosztva tulajdoni hányadokra. Ez abban is segít, hogy fel tudd becsülni, hogy körülbelül mennyi és milyen jellegű kiadásokra számíthatsz egy éven belül.

Mi a helyzet a közüzemekkel?

Még mielőtt bármilyen szóbeli megegyezésbe belemennél, kérd el az aktuális gáz- és villanyszámlákat! Vízóra esetében érdeklődj, hogy külön van-e a lakásban beszerelve, vagy a háznak közös vízórája van, és így esetleg sokkal többet kell fizetned, mert az összeset osztják szét a tulajdoni hányadokra.

Mi a helyzet az épülettel?

Fontos, hogy rákérdezz az épület anyagára is, hiszen a bauxitbeton nem túl jó, mert a víztől mállik. Emellett érdeklődj az épület kora felől is, és tudd meg, hogy mikoriak a vezetékek, a csövek, volt-e felújítva, és mikor. Így tudsz ugyanis tervezni, hogy mikor valószínűsíthető a meghibásodás, mennyit kell a közeljövőben rákölteni.
Kérdezz rá arra is, hogy hány lakásos a ház, van-e lépés-hangszigetelés az emeletek között.

Milyen maga a lakás?

Már telefonban érdemes rákérdezni arra, hogy milyen fekvésű a lakás, és a falak mivel határosak. Ez utóbbi a fűtés szempontjából fontos: amennyiben fallal szomszédos, akkor meleg a lakás, de ha utca, udvar, vagy pince a szomszéd, akkor magas fűtésszámlára számíthatsz.

Fontos, hogy alaposan tájékozódj a nyílászárók állapotáról, valamint érdeklődj a tv- és internetszolgáltatóról - egységes vagy egyénileg választható -, és a jelenlegi lakót is faggasd kicsit, mégpedig a többi szomszédról.

+ 10 fontos teendő a kérdések mellett

  • Érdeklődj, hogy a mostani lakók mit szándékoznak a lakásban, házban hagyni.
  • Amennyiben hátrahagyják például a mosó- vagy mosogatógépet, próbáld ki őket!
  • Érdeklődj az esetleges biztonsági rendszer felől!
  • Próbáld ki a csapokat és a toalettet!
  • Nyisd ki és csukd be az ajtókat, ablakokat, így képet kaphatsz az állapotukról.
  • Erősebb léptekkel haladj végig a parkettán, hogy felmérd a lerakásbeli hiányosságokat és üregeket!
  • Érdeklődj a kéménnyel kapcsolatban!
  • Bújj be a rejtettebb, sötétebb zugokba is, és nézd meg, hogy van-e esetleg penész!
  • Ne feledkezz meg a mennyezetről sem, az ugyanis sokat elárul a festés és a lakás állapotáról.

Ingyenes kiszállítás 500+ üzletünkből!

1. Nyisd meg a foodpanda mobilappot vagy a foodpanda.hu-t
2. Lépj be a foodpanda fiókodba vagy ha még nincsen, regisztrálj egyet
3. Kattints az Üzletek menüpontra
4. Válassz a promócióban résztvevő foodpanda üzletek kínálatából
5. Tedd a kosárba, amit szívesen megrendelnél és élvezd az ingyenes szállítást
Részletek: foodpanda.hu/uzletek-ingyenes-kiszallitas

Promóció

  • Ha a lakáshoz erkély is tartozik, akkor annak az állapotát is mérd fel!
Jó, ha tudod!
Ahogy tökéletes ember, úgy tökéletes lakás sincs. Mindenképpen szükség lesz például egészségügyi festésre, ahogy a múlt lenyomatainak eltüntetésére is. Mindez elkerülhetetlen.
A lakás átadása során viszont készíts fotókat, lehetőleg olyan géppel, amin a dátumot is be tudod állítani, ha netán olyan hibát fedeznél fel, amelyet a korábbi háztűznézők során nem. Az ördög ugyanis nemcsak a részletekben lakozik, de aludni sem szokott.
Ezt is szeretjük