Ha a hajtól durván eldugult a lefolyó: a leghatékonyabb házi módszerek a tisztításra

A hajtól eldugult lefolyónak a tisztítására akadnak olyan módszerek, amiket bárki be tud vetni otthon.

GettyImages-168583229

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hajhullás teljesen normális folyamat, naponta 40-60 szál hajat vesztünk el, melynek a nagy része előbb-utóbb a fürdőszobában köt ki. Természetesen betegség, vitaminhiány vagy kozmetikumok fokozhatják a hajvesztést, érdemes rá odafigyelni.

A zuhanyzás vagy fürdés közben a lepotyogott hajszálakat a víz bemossa a lefolyóba, amik egy idő után dugulást okozhatnak, főleg azért, mert a bőrön lévő szennyeződések összetapasztják őket. Az eltávolításhoz nem árt gumikesztyűt húzni, és felkészülni a kellemetlen szagokra.

Házi szerek dugulás ellen

A lefolyóba öntött erős kemikáliák kikezdhetik a tömítéseket, ráadásul a környezetet is szennyezik, éppen ezért érdemes először a házi, kíméletesebb megoldásokkal próbálkozni. A citrom vagy a só például nemcsak segít megszabadulni a dugulástól, hanem még szagtalanít is.

GettyImages-186130648

Ha némiképp zsíros dugulásról van szó, segíthet az elhárításában, ha egy csésze asztali sót szórsz az eldugult lefolyóba, majd öntesz rá egy csésze citromlevet. Várj nagyjából húsz percet, közben forralj fel két csésze vizet, és zúdítsd azt is a lefolyóba! Szükség esetén ismételd meg az utolsó procedúrát - a forró víz önmagában is segít picit az áztatásban. A zsír feloldásához és a dugulás lazításához használhatsz egy csésze trisót vagy mosószódát is, amely néhány perc után ugyancsak leöntendő két csésze forró vízzel.

Pumpálás, szifontisztítás

A pumpa is sokat tud segíteni, hogy az eltömődést okozó hajcsomó közelebb kerüljön nyíláshoz, és már akár kézzel vagy fogóval is elérhető távolságban legyen. Kezdj el pumpálni, és ha még nem csúsztak túl mélyre a hajak, előbb-utóbb fel fognak bukkanni!

Ha nem a zuhanytálca lefolyója dugult el, hanem a mosdókagylóé, érdemes lehet az alatta található szifont szétszerelni, ezt alaposan kitisztítva hamar sikerre juthat az ember.

A csőspirál és a lefolyótisztító pálca

Nem árt, ha a súlyosabb esetekre akad otthon egy kézi, 3-5 méter hosszú csőgörény vagy kisebb lefolyótisztító pálca. Mindkét típusú duguláselhárító eszközt úgy alakították ki, hogy kampós végükbe beleakadjanak a hajak és egyéb szennyeződések.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kézi csőgörényt vagy csőspirált bedugás közben kell csavarni, aztán óvatoson visszahúzni, nehogy beleszakadjon a lefolyócsőbe. A pálcát pedig néhány helyen "csatornakígyóként" is emlegetik, ezt egyszerűen be kell dugni a lefolyóba, majd körkörös mozgások kíséretében óvatosan kihúzni. Egészen addig ismételd a mozdulatot, míg nem tudod akadálytalanul kihúzni a pálcát.

Wire clothes hanger.png

Fém ruhafogasból is lehet ilyen csőkígyót kreálni. Egy fogóval szét kell hajtogatni a fémfogast, és a végét kampószerűen meghajlítani - ebbe fognak tudni beakadni a hajak. Ereszd bele a lefolyóba, majd az előbb említett módon, körkörösen mozgatva húzd ki!

A legjobb a megelőzés, érdemes eleve fém, szilikon vagy műanyag lefolyószűrőt helyezni a zuhanyzóba vagy a kádba - már lehet kapni külön hajfelfogó szűrőt is, ami még hatékonyabban védi a lefolyó tisztaságát.

Milyen károkat okoz a WC-be öntött étolaj?

Összegyűlt otthon az étolaj? Ne öntsd a lefolyóba, ezek a helyek veszik át.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia/Stilfehler.)

Ezt is szeretjük