Házi készítésű, ultraerős lefolyótisztító: a legmakacsabb dugulást is egykettőre megszünteti
A dugulás és rossz szag nem ritka probléma, de szerencsére házilag is felszabadítható a lefolyó.

GettyImages-155144642
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szörnyen bosszantó, ha egyik napról a másikra egyre lassabban csordogál a víz a lefolyón: a konyhában és a fürdőben is előfordulhat dugulás, melyet általában zsíros, olajos, szappanos lerakódás, hajszálak vagy ételdarabok okozhatnak, és kellemetlen szagok is kísérnek.

Bár több olyan, egyszerűen beönthető termék is kapható az üzletekben, melyet kifejezetten ennek a problémának a gyors megszüntetésére fejlesztettek ki, sajnos ezek általában nagyon erős vegyszerek, ezáltal környezetkárosítóak is. Nemcsak természetvédőként, de kisgyerekes szülőként és a natúr megoldások híveiként is sokan idegenkednek a használatuktól. Ha te is szívesebben választanál egy kevésbé agresszív, mégis hatékony duguláselhárítót, akkor készítsd el valamelyik lenti megoldást otthon.

Duguláselhárító keverékek házilag

A következő, néhány összetevős keverékek nagyon egyszerűen elkészíthetők, mégis működőképesek. Kezdésként keress egy edényt, amiben dolgozhatsz.

Borkőporos keverék

Az első megoldás egy négy összetevős mix, mely por formában kerül a lefolyóba, és utólag oldódik.

Hozzávalók:

  • Két evőkanál borkőpor
  • Fél csésze só
  • Két csésze szódabikarbóna

Öntsd össze a hozzávalókat, és alaposan keverd össze. Szórd a lefolyóba, majd forralj fel két csésze vizet, és zúdítsd a tetejére. A következő egy órában csak várakoznod kell, míg a mix pezsegve dolgozik. Ezalatt ne nyisd meg a csapot! Végül meleg vízzel öblítsd le az egészet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lefolyótisztítás sóval és citrommal

A második megoldás ugyancsak hatékony lehet a duguláselhárításban.

Hozzávalók:

  • Egy csésze asztali, nagy szemű só
  • Egy csésze citromlé
  • Két csésze víz

Szórd a sót az eldugult lefolyóba, majd öntsd rá a citromlevet. Ahogy a citrom lassanként átjárja és feloldja a sót, a dugulást maró hatás éri, ami hatékonyan oldhatja az elzáródást. Várj legalább húsz percet. Közben forrald fel a vizet, majd zúdítsd a lefolyóba. Szükség esetén ismételd meg a forrázást. A cső egykettőre újra átjárhatóvá válhat.

Házi felülettisztító

Ha elfogyott, de nem szaladnál el érte, keverj felülettisztítót magadnak otthon saját kezűleg! Mutatjuk, hogyan.

Ezt is szeretjük